Lassú gyarapodás az első 2 hónapban

Gyermekem 8 héttel ezelőtt született hüvelyi úton ballonnal beindított szüléssel. (A fogantatástól számítva 38 hetes volt, a menstruációs ciklus alapján számolva 41 hetes) 3340 g, 53 cm, 7/9-es APGAR. A magzatvíz mekóniumos volt. A szülés közben a párom kapott epidurális érzéstelenítést, ami féloldalas érzéskimaradást okozott a kitolási szakasznál, ami miatt vákuum extrakcióval (többször kellett a koponyájára a vákumot rácuppantani) kellett kihúzni. A szülés után 20 órával kiderült, hogy E. coli fertőzése van és leesett Hematokrit és fehérvérsejt értékek miatt transzfúziót/immunoglobint és 2 héten át tartó antibiotikumos kezelést kapott. 2 hetes korában engedték ki a kórházból 3320 grammal. 4 hetesen 3630 gramm 7 hetesen 4130 gramm volt A WHO Child growth standards görbéi alapján a kezdetben medián súlyú gyermekem, most az alsó 3 percentelisbe tartozik. 8 hét alatt összesen 4 cm-t növekedett, ami a WHO adatai alapján az alsó 1 százalékban van. Ez alapján szükséges tápszeres pótlást adni az anyatej mellé? Érdemes orvoshoz fordulni ezzel a problémával?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Vas Felícia Emese válasza súlygyarapodás témában

Tisztelt Szülő!

Köszönöm a részletes és alapos leírást! Ezek alapján az adatok alapján valóban gyarapodhatna jobban is gyermeke súlya. Első körben semmiképp se kezdjenek tápszeres pótlást, hogy hogyan lehetne az anyatej mennyiségén vagy a szoptatások számán növelni, azzal ugyanis a kereslet-kínálat miatt növekedne a bevitel és a gyarapodás is. Javaslom, hogy szoptatási tanácsadóval konzultáljanak (jelen helyzetben ez valószínűleg telefonos beszélgetés lesz) , és beszéljék át vele a helyzetet!

A legjobbakat kívánva, tisztelettel,

Kérdés: 2020. november 30., 17:15; Megválaszolva: 2020. december 05., 06:28
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Súlygyarapodás
Kedves Doktornő! Már értekeztünk az előzőekben a kislányom súlygyarapodása kapcsán. (Kb. 3 hónapja csupán 1-200g/hó, 9 hós baba.) Ön szerint...
csecsemő súlygyarapodása, egyebek
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Kislányom 14 hetes. 3120 grammal (és 52 cm-el) született, most 5860 gramm (és 60 cm) . A testsúly változása miatt...
9 èves nem alszik egyedül
Csecsemő beütötte a fejét
Kiságy, kutacs