• Babadolgok - kételyek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr.nő! Kérdéseim lennének, babatémában.Remélem választ kapok rá Öntől.Előszöris: megszületett a pici fiam, 1, 2 nappal szülés után karomban tartottam őt és a gép amivel össze volt kötve a pici, 70et mutatott. Az értéknek 90-100között kellett lennie.(Külföldön tartózkodom) rögtön rohantak el vele...szörnyű érzés volt! Mi lehetett ez Ön szerint? Oxigén szint csökkenés? Másik eset itthon történt, büfiztetésnél vállamra hajtotta kis buksiját, és észrevettem, hogy nem vesz levegőt a baba, vagy csak pihegett. Mire vezethető ez vissza? Első 2 hónapban történt.EKG, EEG rendben volt! Fejletlen volt még a tüdejecskéje vagy elfelejtett levegőt venni? Jelenleg szoptatom még, 5hónapos lesz.késő délután és este többször szopizna, valószínűleg kevés a tejem olyankor, egyszerre kevesebbet tud enni szerintem és gyakrabban szopna. Mivel pótoljam az anyatejet? Tápszerrel (1, 2 étkezés ezzel történne)vagy a bébiételek jöhetnek már? 4hós korától kóstolgatott már gyümölcs-zöldség-tejpépet! Korai volt, hogy adtam neki? 6hós korig elvileg anyatej-ahogy hallottam- ennek hiányában viszont mit javasol? Mostanában sokat fecereg, fejét jobbra-balra csapja, előre v hátra billenti, valamint a kis buksijával"megfejel"minket.Hiába vigyázunk. AKár ismerősök kezében van, akár az enyémben, annyira mozgatja jobbra-balra a fejecskéjét, kiváncsi mindenre...hogy sokszor koppan a feje (oldalt v elől a homloka)a miénkkel vagy az arccsontunkkal.Nem lesz baja ettől (belső sérülés, stb)a gyakori koccanástól? Néha sír is, ha ez történik:(Kell-e vitamint szednem? Téli, hűvös idő van és hamarabb megbetegszik az ember. Amugyis gyengének, kedvetlennek, fáradtnak érzem magam sokszor.Fogytam is! Szedjek valamiféle vitamint, ami számomra és a baba számára is hasznos lehet? (magnézium, vas, c-vitamin, multivitamin.stb)Vagy elég, ha gyümölcsöt eszem és megfelelő mennyiségű folyadékot iszom? Anyatej megfelelő mennyisége akkoris megvan, ha épp nem eszem, iszom annyit egy nap? kb.37 fokon lehet nekik a folyadékot adni! Hány hós korig kell ezt figyelni, ellenőrizni?

        Dr. Fáklya Mónika válasza a csecsemőtáplálás témában

        Tisztelt kérdező! Az újszülötteknek még néha vannak kezdetben a kinti élthez való alkalmazkodással nehézségeik, ezek okozhattak olyan tüneteket, amit leírt, de ez a baba fejlődésével elmúlik maradvány nélkül. A legjobb táplálás 6 hónapos korig az anyatej, ennek hiányában megfelelő csecsemőtápszer. Ez után lehet próbálkozni a gyümölcsökkel, először alma, vagy banán péppel kezdve. A koppanásoktól nem lesz baja, ne aggódjon, ezek nem jelentősek. Ha szed multivitamint, jót tesz vele magának, és a megfelelő folyadékbevitel is fontos. Időnkénti szopás előtti-utáni méréssel tudja megnézni, hogy elég-e a tej a babának, de ha nyugodt 2 etetés között és jól fejlődik, akkor ez mérés nélkül is valószínű. A tápszert testhőmérsékleten kell adni, de a gyümölcspépek szobahőmérsékleten adandóak.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2015. január 03., 01:31; Megválaszolva: 2015. január 06., 18:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: