Fogamzásgátló és hajhullás

Kedves DoktorNő! Én a Yasminelle fogamzásgátlót szedem lassan másfél éve (egy 2hónapos szünet volt november decemberben, de azóta is folyamatosan szedem) . Eddig semmilyen gondom nem volt vele, de most elkezedett hullani a hajam. Nemtudom hogy ez a tablettától van- e vagy mástól. A mellékhatásoknál megtaláltam a hajhullást alopecia néven és utánanéztem neten és a kopaszodásról írt, nagyon megijedtem. Fogamzásgátló okozhat kopaszodást? Azt is olvastam hogy ez visszafordíthatatlan. Régebben még a tablettaszedés előtt is volt olyan hogy csakúgy elkezdett hullani a hajam de körülbelül egy éve semmi ilyen nem volt. Forduljak orvoshoz? vagy ez elmúlik? Mert azt olvastam hogy a diffúz alopecia amit okozhat fogamzásgátló az magától elmúlik és nem lesz sokkal kevesebb hajam vagy kopaszodás. A másik kérdésem a vitaminokkal kapcsolatos. Azt tudom hogy 4 óra minimum legyen a fogamzásgátló és a vitamin tabletta beszedése között, de van esetleg olyan amit nem lehet szedni? Én most egy multivitamint kezdtem el szedni szelén és Q10 -et is tartalmaz, de most hajvitaminon gondolkozom. Bármiylen vitamint lehet szedni? (orbáncfűtartalmú készitményt nem, ennyit ír csak a Yasminelle leírása meg gyógyszerekről ír) Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gál Mónika válasza hajhullás témában

Kedves Kérdező! Az alopecia egy általános megfogalmazása kopaszodásnak. A diffúz hajhullás, amiről olykor beszámolnak egyes gyógyszerek szedése kapcsán diffúz, visszafordítható, általában spontán rendeződő hajritkulás. Az Ön esetében máshol keresném a kiváltó tényezőt, inkább valamilyen lezajlott betegség vagy akár korábbi pszichés stressz okozhatta. Ezek hatása 3-4 hónap múlva mutatkozhat hajhullás formájában.

Javaslom a pl. a Revalid szedését, amit a fogamzásgátlóval együtt is szedhet. (Lehetőség szerint természetesen nem egyszerre bevéve.)

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2011. március 08., 12:28; Megválaszolva: 2011. március 10., 11:24
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
COVID utáni hajhullás
Örökletes hajhullás
Korai hajhullás
Tisztelt Doktornő! Fiam 18 éves. 4 hónapja kezdődött a hajhullása. Labort is csináltattunk, ami eltérés van, a TSH: 5,13 mU/L (0,4-3,7) ; AST: ...
Kemoterápia utáni ritka haj.
Tisztelt doktornő/doktor úr! 16 évesen kezdtem a kemót (heredaganat) és kb. 8 hónapig tartott. A kezelés után nem egészen egy hónappal nőtt ki a...
Arcszőr hullás
Tisztelt Cím! A problémám a következő lenne: Kb. 1 éve begyulladt egy fogam, amit aztán gyökérkezés követett. Egy ideig elvoltam vele, majd...