Bördaganat: mit jelent a lelet?

Tisztelt Doktor Úr!

Már ugyan kérdeztem de nem találom  a papirt igy ujra szeretném megkérdezni, hogy mit jelent ez a lelet.

Összességében a vizsgált  a börmintában epidermotrophismust nem mutatható ki, azonban mélyre terjedő  döntö többségében CD3-CD4pozitiv sejtekből álló infiltrátumot találtunk, amely jelentős atipiát nem mutat, Az epidermotrophismus hiányba alapján  a mycosis fungoides nagy valószinüséggel kizárható azonban a mélyre  terjedő és CD4 pozititást mutató  T sejt pupuláció  alapján felmerülhet  a perifériás T sejtes liypmohoma bör éritettsége, A clonális  folyamatot  a molekuláris vizsgálatok nem igazolták azonban a klinikai tünetek  persistálása eseteén  a vizsgálat megismétlését  javasoljuk.

Ez  2oo6-jan-ban volt és most egy hete ismét megjelent a hátomon a korábbi mütét mellett kb,. 1 cm-re egy ugyan ilyen börelváltozás.

Az Orsz. Onk-Intézetben ahová konrollra járok, ott azt mondták, hogy szintén T sejtes  lympohoma lehet, ezért a börkilinkára küldtek.

Ez elváltozás ugy nézz ki mintha egy szunyog csipet volna meg.

Kérdésem, hogy mennyi ideig nem terjed mélyebre, a rosszindulató sejt, mert  most az orvosok szabadságon vannak és gondolom 2-3 hónap mire megmütenek?

Az elöző leletem börrák vagy nyirokmirigy rák  volt?

Mit jelent az, hogy perifériás T sejtes lyphoma?

Ön mit gondol a sebészetre elmegyek és azt kérem, hogy vegyék ki  vajon kiveszik a hátomből  vagy feltétlenül börgyógyász javaslata kell?

Az anyukám 2006 jan-ban halt meg nyirokmirigyrákba, de neki a halála elött 3 évvel már a lágyékba a megvoltak duzzadva a nyirokcsomok, nekem sehol semmi nem megdagadva, ezt az orvos most megnézte.Tavaly decemberbe csináltak CT-t sem a hasban, sem a mellkasba nem volt nyirokcsomómegduzzadva.

WEBBeteg szakértő válasza limfóma témában

Tisztelt Érdeklődő!

A lymphomák a nyirokrendszer rosszindulatú daganatai, melyeket rendszerint kemoterápiával gyógyítunk. Kivételt képeznek a kizárólag bőrre lokalizálódó lymphomák, melyeknél többnyire elegendő a sebészi eltávolítás, esetleg helyi kezeléssel kiegészítve.

Az Ön esetében a 2006-ban eltávolított elváltozás egy "lymphoma előtti" bőrjelenség lehetett, hiszen a valódi daganattal szemben támasztott kritériumokat (epidermotropismus, klonalitás) nem merítette ki - hála Istennek. Ellenben, ha nem távolították volna el, idővel akár valódi daganattá is elfajulhatott volna. A jelenleg észlelt bőrelváltozást is jó volna minél hamarabb kimetszeni, hiszen csak a szövettani vizsgálattal dönthető el, hogy milyen természetű. A műtétet bőrgyógyász vagy sebész egyaránt el tudja végezni.Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus

WEBBeteg szakértő
Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus
Kérdés: 2009. július 04., 19:56 ;Megválaszolva: 2009. július 04., 19:56
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Bőrsérülések ujjakon
Fejbőrön barna foltok
Hónalj nyirokcsomó duzzanat
Mohs műtét
Kiütésszerű pöttyök hasi öv...