• Herpesz-stratégia egészséges partnerrel való párkapcsolatban

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Genitális HSV2 herpeszem van, és a partneremmel komoly kapcsolatra, házasságra készülünk. Ez felvet néhány kérdést, hogyan álljunk a problémához, részéről is van dilemma, hogy mennyi kockázatot vállaljon a kényelemért cserébe (óvszerhasználat elhagyása) stb., illetve volna egy konkrét kérdésem egy feltételezésemmel kapcsolatban. Ha ő orálisan elkapná az én HSV2-met, akkor azzal ő a HSV2-t a "nem preferált" területre kapná el, ahol szinte minden forrás szerint nagy valószínűséggel alig lenne tünete. Igaz-e, hogy ez esetben már védetté válna genitális területen? A kérdésnek azért van jelentősége, mert nekem a genitális herpesz komoly székrekedéses komplikációkat okoz (https://patient.info/forums/discuss/genital-herpes-constipation--533667 illetve https://www.google.com/search?q=genital+herpes+constipation), amit nagyon nem akarunk átvinni rá is. Érvényes ez a logika, hogy van egy ilyen taktikai mozgásterünk, hogy ha ő megfertőződik orálisan, akkor megszabadulhatunk a genitális herpesz félelmétől az ő esetében? Köszönöm.

        Dr. Bodnár Edina válasza a Herpesz témában

        Sajnos ilyenről még nem hallottam, hogy a nemi területen védettség alakulna ki. Inkább a terhesség kapcsán rizikós a dolog... Ha a partnere szerologiailag negatív a HSV2-re, és terhes lesz, akkor önnek a terhesség végéig aciclovir kezelésben kell részesülnie.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2019. május 29., 04:16; Megválaszolva: 2019. június 06., 14:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        üdv észleltem valami kinoveseket a szamban mi lehet ez?