• Hova érdemes fordulnom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Abban szeretném a javaslatát kérnem, hogy hova lenne érdemes fordulnom az alábbi problémával. Az elmúlt évek során három különböző bőrgyógyásznál jártam magánrendelésen, de magánrendelésük keretei között nem tudták diagnosztizálni a problémám pontos okát. Karjaim külső felén a könyök alatti és feletti területeken, illetve vádlin a napfény hatására bőrkiütéses tüneteim vannak tavaszi/nyári időszakban (ritkábban bokán és hónalj környékén is, hosszabb napozás esetén). A folyamat nagyon lassú, először csak néhány apró piros pötty jelenik meg és legalább egy hét elteltével alakulnak ki lassan ezekből 1-2 cm átmérőjű bőrgyulladásos jellegű sebes felületek (mellékelt fotónez az állapot látható), amelyeknek a gyógyulási folyamata aztán hetekig is elnyúlik néha. A gyógyulási folyamatot szteroidos kenőcsök használata le tudja rövidíteni hogy ne nyúljon el hosszú hetekig (pl. Cutivate kenőcs). Viszketési inger nem jellemző, csak egy rövid ideig vjelentkezik, de nem a tipikus elviselhetetlen viszkető érzés. Eleinte napallergiára és fényérzékenységere gyanakodtam, de úgy tűnik, nem klasszikus fényérzékenységről lehet szó, inkább egy olyan problémáról amikor a bőrön keresztül távozó méreganyagok és napfény együttes hatása okozzák a tüneteket. Ezt a feltételezésemet erősíti, hogy tavaly hosszabb ideig nem jött elő a probkléma, amikor fertőtlenítő kendővel törölgettem az érintett területeket minden alkalommal mielőtt a napra mentem. Emésztési problémáim régóta vannak, ezért készítettem étel intoleranica vérteszte, az átlagosnál több összetevőre vagyok érzékeny, de nem adott súlyosan rossz eredményeket. Utolsó alkalommal a bőrgyógyász a magánrendeléséről a Mária utcai klinikára küldött, hogy ott rendelkeznek megfelelő eszközökkel a probléma kivizsgálására. A klinikán nem tudtak fogadni, mert csak sürgősségi ellátás volt bejelentkezés nélkül. Később nem tértem vissza. Most hogy ismét vannak tűneteim, a Mária utcai klinika oldalán látom, hogy nincs augusztusi szabad időpont. Van ennek a klinikának olyan alternatívája, ahol hasonlóan megvannak az eszközök a kivizsgálásra és be tudok jutni mielőtt elmúlnának a tünetek? Milyen kivizsgálásokat javasolna a számomra? Köszönöm előre is hogy időt fordít a problémámra!

        Dr. Bodnár Edina válasza a Fenyerzékenyseg témában

        Mindenképp Bőrklinikai kivizsgálást javaslok, sajnos magánrendelésen ezt nem nagyon lehet diagnosztizálni. Lehet hogy a napozás előtt fényérzékenyitő gyógyszereket szed, pl. fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők, vízhajtók, stb., ezeket át kellene beszélni. Ún. MED tesztet és szükség esetén biopsziát készíteni.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2018. augusztus 09., 09:24; Megválaszolva: 2018. augusztus 25., 22:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        üdv észleltem valami kinoveseket a szamban mi lehet ez?