Deformálódott köröm eltávolítható-e teljes egészében, véglegesen?

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Az egyik nagylábujjam körméről lesz szó az alábbiakban. 2003-ban gombásodni kezdett, sajnos csak későn fordultam bőrgyógyászhoz, amikorra a köröm már deformálódott (=hosszanti középvonala elemelkedett a hústól, a két széle pedig, ha lehet, mélyebre került a körömárkokban) , azaz erőteljesen "u" formát vett fel. 2003-ban a körömgomba kezelése gyógyszeres terápiával sikeres volt, azonban a köröm deformitása megmaradt. Azóta a körömgomba vissza-visszatér, hol a patikákban kapható lokális szerekkel küzdök ellene, vagy újra bőrgyógyász orvoshoz fordulok, aki ismételten gyógyszeres kúrát ír elő. Közben a köröm deformitása ellen is próbáltam tenni, többszöri nekifutáson vagyok túl a gyógypedikűrösök által alkalmazott spange (körömszabályozó) technika tekintetében. A körömszabályozással kapcsolatos tapasztalatom az, hogy kezdetben optimisták a kezelést végzők, belevágunk, majd a 2., 3. alkalommal, a készülék igazítása céljából történő visszatérésemkor már azt mondják, hogy sajnos ez a kezelés mégsem fog nekem segíteni. Röviden összefoglalva: van egy 9 éve vissza-visszatérő körömgombásodásom (kifejezetten egy körmön) , és még az első körömgombás fertőzésből eredő erőteljes köröm deformitásom. Tekintettel arra, hogy a korábbiakban már több bőrgyógyász orvosnál, gyógypedikűrősnél jártam, az adott lábujjam tekintetében már nem hiszem, hogy azon valaha egészséges, a gombásodástól tartósan mentes, a többi köröm lapított ívéhez legalább valamelyest hasonlító ívű köröm lesz. A kérdésem az, hogy a további - esetleges - gombásodást elkerülendő és ezzel a többi lábujjkörmöt is megóvva lehetséges-e egy teljes (lábujj) köröm végleges eltávolítása, amennyiben a köröm egyszeri teljes szélességben történő, de nem végleges eltávolítása sem hozná meg várt eredményt? A körmöt teljes szélességében, véglegesen eltávolító műtét végrehajtható-e Magyarországon? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Stehlich Gábor válasza körömprobléma témában

Tisztelt Kérdező!

Látni kellene a deformitást. A leírás alapján egy mikrosebészeti műtétet tudok Önnek ajánlani. Ez segíthet. Az egész körmöt nem érdemes letépetni, mert akkor még deformáltabb lesz.

Őszinte tisztelettel: Stehlich Gábor

Dr. Stehlich Gábor
Dr. Stehlich Gábor Bőrgyógyász, kozmetológus, allergológus
Kérdés: 2012. október 28., 17:05; Megválaszolva: 2012. október 29., 16:48
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Köröm probléma
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Pár héttel ezelőtt az egyik magassarkú cipőmben megnyomódott mindkét nagylábujjam.Pár napra rá belilult, azóta semmi...
körömbetegség
Tisztelt válaszadó! Két lábujjkörmömön régóta fehér-színű elváltozást figyeltem meg. Nincs sárgás színe, ezért nem gyanakodtam gombára...
Köröm probléma
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kezemen a bal hüvelyk ujjamon, a köröm közepén hosszában egy sárgás barna csík látható. Recés a felülete. Mit tegyek...
Körömgomba, sérült körömágy
Tisztelt Bőrgyógyász Asszony/Úr! Sajnos évek óta alig van lábkörmöm, szerintem gombás is legalább 5-6 köröm. Rendszeres reszeléssel...
Mitől hámlik a bőr az ujjiaimon?
Pár napja figyeltem meg, hogy nagyon hámlik a bőr az ujjaimon, a köröm környékén. Nem tudom, hogy gombás fertőzésre, vagy vitamin hiányra...