Sjögren miatt érrendszeri betegség?

Kedves Dr. Nő! Novemberben kezdődtek a problémáim, végtaghidegedés, elfehéredés, körömlilulás és zsibbadás. Rá pár napra a jobb kéz mutató újja teljesen megmerevedett, érzéketlenné vált és gyulladás volt rajta, ami azóta elmúlt, viszont a merev tartás és a színtelen, hidegség teljesen megmaradt, így egyáltalán használni sem tudom, mert nem érzek vele semmit. Azóta megállapították a Raynaud syndrómát, az reumatológus orovosom annyit mondott, hogy ezzel együtt kell élnem. További vizsgálatok megállapították a részleges szemhártya-szarusodást (schirmer-teszt) , műkönnyet használok. Kapillármikroszkópos vizsgálat eredménye az lett, hogy a hajszálerek kanyargósak, bevérzettek, néhol az érfal kacsok elvastagodtak, néhol elvékonyodott. az MR-vizsgálaton kontrasztanyagot nem kaptam, ott rheumatid arthritisre vizsgáltak, az negatív lett. A kisnyálmirigybiopszia eredménye az lett, hogy részleges szarusodás, csökkent nyáltermelődés figyelhető meg, artériás vérellátási zavar miatt. A további tüneteimet leírom, mert igazából ezek azok amik miatt félek kicsit: a térdeim, bokáim, derekam nagyon fáj, azt mondták rá, hogy nincs benne folyadák, viszont a térdem sokszor be vannak dagadva. Minden mozdulat amit teszek fájdalommal jár, sem gépelni, sem mosogatni, vagy bármit nem tudok csinálni fájdalom nélkül 5hónapja. A másik gondom az ereim. Ha ülök, ha fekszek, ha állok, vagyis szinte mindig érezem az ereimet, mintha fájna. Olyan érzésem van, mintha pukkadozna (mintha begörcsölne, vagy nem lenne folyamatos az áramlása...nem is tudom) és ez fáj is olyankor, ez kb. 10-15 másodpercig tart egy ilyen. Leginkább az ütőereket érzem a nyakamban, az ágyékomnál, hogy kitapinthatóan lüktet és fáj... A félelmem az, hogy lehet ez a Sjögren-szindróma miatt, hogy az érfal-szarusodása fog bekövetkezni nálam? Az orvosomtól kérjem az érfestés elvégzését? A fájdalmaim és a folyadék-hiány az izületeimben ettől lehet? Várom válaszát: üdvözlettel Szilvia

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szántó Antónia válasza Sjögren témában

Tisztelt Szilvia!

Az erek nem fájnak. Azt nem tudom, mi az az érfalszarusodás, amire gondol, de ilyen korú betegnél a Sjögren-szindróma miatt érelmeszesedés nem fog bekövetkezni. A Raynaud-szindróma miatt viszont lehetnek hasonló tünetei, de biztosan kap valamilyen pentoxifillin tartalmú gyógyszert. Amennyire ebből a levélből látom, kicsit túlaggódja ezt a betegséget. A lüktető erek a pulzusszám-emelkedéstől is lehetnek, amit az idegesség provokál.

Kérdés: 2011. március 10., 12:53; Megválaszolva: 2011. március 15., 09:28
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Sjögren szindróma
Rutinkivizsgálásnál Sjögren szindrómára utaló antitesteket találtak nálam négy éve. Tünetem azóta sincs, az antitestek száma egyre csökken....
Sjögren szindróma lehetséges?
Tiszelt Doktor Úr! Kérdésem probálom leegyszerűsíteni, mert csak egyenlőre feltevés, de szeretném tisztázni, hogy fennállhat -e gyermekem...
Érdeklődés
Az alábbit véleményezték: " Sjögren-szindróma nem igazolható (KCs, szubjektiv panaszok, negativ ENA) , de ANF és aDNA pozitiv, aCL IgG pozitiv és...
Sjögren-szindróma, cukorbetegség -...
Tisztelt Doktor úr/nő! 2 éve diagnosztizálták nálam a Sjögren-szindrómát, 8 éve vagyok cukorbeteg. A Sjögrent kezdetben nem kellett semmivel sem...
Sjögren-szindróma
Tisztelt Doktornő! Nálam már 15 éve kiderült, hogy Sjögren-szindrómában szenvedek. Gyógyereket is szedek rá, pl: Metypred, Immuran stb. Az...