• Sjögren szindróma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Hashimoto és Sjögren betegségeim vannak. Az utóbbi kapcsán lesz kérdésem. Egyelőre minden rendben és nincs szükség gyógyszerekre. Szemszárazság van és néha izomfájdalmak, de teljesen viselhető. Járok immunológiai ellenőrzésre, de ott nem kaptam elég információt a betegséggel kapcsolatban, így csak a neten olvasott dolgok alapján tájékozódtam. Tudom, hogy sokkal gyakoribb a limfóma. Tudom, hogy a Sjögren miatt a könny-, és a nyáltermelés le tud állni. Azt is olvastam, hogy okozhat egyéb nyálkatermelés leállásokat, amik komolyabb dolgok, ezáltal tüdő, hasnyálmirigy, vese stb egyéb szövődményeket. A kérdésem az lenne, hogy feltétlenül bekövetkeznek-e ezek a szövődmények mindenkinél - tehát csak idő kérdése-e -, vagy megállhat-e pusztán a betegség a szem és a nyálmirigyeknél, izületi fájdalmaknál? Tehát tud-e ez megmaradni olyan békésebb szinten, amikor létfontosságú szerveket nem érint? Köszönöm a válaszát.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a sjögren témában

        Kedves Kérdező! NEm, semmi sem törvényszerű. Pont ez a jó, vagy rossz az autoimmun betegséggel. Vagy ismeri a tankönyvet vagy nem. Ha jól van, szerencsés, és nem feltétlenül lesz gond. Természetesen a panaszok korai észlelésével és rendszeres immunológiai kontrollal lehet a későbbi szövődményeket csökkenteni. Sajnos nem tudni előre lesz e bármikor is gond, és ha súlyosbodik, akkor mennyire. De az bíztató, ha jelenleg enyhe.


        Kérdés: 2019. szeptember 09., 21:25; Megválaszolva: 2019. szeptember 10., 09:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: