SLE vagy LYME kór

Tisztelt Dr. Szántó Antónia! A véleményét szeretném kérni az alábbi helyzettel kapcsolatban. 1989-ben 8 éves koromban hirtelen teljesen megvakultam. Kiderítették, hogy agyvelő és agyhártya gyulladásom van és látóideg gyulladás is. Erre steroidos és imurán kezelést kaptam, melyre javult a látásom., De mára már szinte csak fényeket és foltokat látok, a gyulladásból pedig sorvadás lett a kezelések után is. Tüneteim még az ízületi fájdalmak és többször lebénultak a lábaim, melyre szintén steroidot kaptam. Az arcon megjelenő pillangó alaku piros folt sem mindig egyértelmü, egyik orvos azt mondja, hogy tipikus, a másik pedig azt, hogy nem. 1989-ben pozitív lett a vérben és a likvorban is a borilea 1999-ben megismételték a vizsgálatot és szintén pozitív lett az eredmény. Erre nem kaptam semmilyen kezelést! Voltak kokárda alakú piros foltok is a térdhajlatban, a könyökhajlatban és a bal mell feletti részen is. A kilencvenes évek közepén sok-sok találgatás után azt mondták az orvosok, hogy autoimmun betegség SLE. A koponya és a gerinc MR is negatív. Labor eredményeket nem tudok írni, mert nem szokták ezeket megosztani velem. Az állapotom egyre-egyre romlik! Teljesen tehetetlennek érzem magam! A fentiek alapján Önnek mi a véleménye a helyzetemről?

Dr. Szántó Antónia válasza SLE témában

Kedves Kérdező, nehéz immunológiai leletek nélkül véleményt mondani. Kullancscsípése volt? A Lyme-kórt antibiotikummal kezelik (Doxycyclin, penicillin, Sumamed pl.), biztos, hogy ilyet sem kapott? Ha biztos, akkor szerintem meg kellene ismételni a Borrelia meghatározást és kezelni. Önmagában a bénulások, ízületi fájdalom még nem típusos SLE-re, de ha az arcán a bőrtünet egyértelmű és immunszerológiai laborleletek is alátámasztják, akkor valóban nem zárható ki az SLE idegrendszeri érintettsége sem. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2011. december 08.

Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek

Immunológiai vizsgálat
Kedves Doktornő! Autoimmun pajzsmirigyproblémám van már vagy 10 éve. Most felmerült (bennem) különböző tünetek alapján, az SLE gyanúja. A tünetekkel nem...
A lábszár barna foltossága
SLE- beteg vagyok, véralvadásgátlót, warfarint szedek. Gyakran, ha beütöm kezem vagy a lábszáramat bekékül, rosszabb esetben vérömleny keletkezik. Kék lesz...
Terhesség válalás
Tisztelt DR-nő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy idén májusban volt egy terhesség megszakításom (23 hetes magzat) súlyos szívfejlődési rendellensége...
Bizonytalanság
Tisztelt Doktornő! kb. 10 éve kezdődtek panaszaim, ekzémás jellegű bőrtünetek. Akkor szövettan SLE igazolt, de a vérvétel ezt nem támasztotta alá s, én nem...
SLE nephropathia WHO IV/B
31 éves férfi 2013 12.02-án diagnosztizált SLE ACR kritériumok alapján 11/6 Kezelések: ARB-t indítottak Iv.methylprednisolon 1 hétig 80mg utána 36mg, majd...
SLE Betegség
Tisztelt Doktornő! 2013.01.18-án diagnosztizálták nálam a z SLE betegséget, szeretném megkérdezni, hogy okozhatta-e a betegséget az a körülmény, hogy 25...