• SLE vagy LYME kór

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Szántó Antónia! A véleményét szeretném kérni az alábbi helyzettel kapcsolatban. 1989-ben 8 éves koromban hirtelen teljesen megvakultam. Kiderítették, hogy agyvelő és agyhártya gyulladásom van és látóideg gyulladás is. Erre steroidos és imurán kezelést kaptam, melyre javult a látásom. De mára már szinte csak fényeket és foltokat látok, a gyulladásból pedig sorvadás lett a kezelések után is. Tüneteim még az ízületi fájdalmak és többször lebénultak a lábaim, melyre szintén steroidot kaptam. Az arcon megjelenő pillangó alaku piros folt sem mindig egyértelmü, egyik orvos azt mondja, hogy tipikus, a másik pedig azt, hogy nem. 1989-ben pozitív lett a vérben és a likvorban is a borilea 1999-ben megismételték a vizsgálatot és szintén pozitív lett az eredmény. Erre nem kaptam semmilyen kezelést! Voltak kokárda alakú piros foltok is a térdhajlatban, a könyökhajlatban és a bal mell feletti részen is. A kilencvenes évek közepén sok-sok találgatás után azt mondták az orvosok, hogy autoimmun betegség SLE. A koponya és a gerinc MR is negatív. Labor eredményeket nem tudok írni, mert nem szokták ezeket megosztani velem. Az állapotom egyre-egyre romlik! Teljesen tehetetlennek érzem magam! A fentiek alapján Önnek mi a véleménye a helyzetemről?

        Dr. Szántó Antónia válasza a SLE témában

        Kedves Kérdező, nehéz immunológiai leletek nélkül véleményt mondani. Kullancscsípése volt? A Lyme-kórt antibiotikummal kezelik (Doxycyclin, penicillin, Sumamed pl.), biztos, hogy ilyet sem kapott? Ha biztos, akkor szerintem meg kellene ismételni a Borrelia meghatározást és kezelni. Önmagában a bénulások, ízületi fájdalom még nem típusos SLE-re, de ha az arcán a bőrtünet egyértelmű és immunszerológiai laborleletek is alátámasztják, akkor valóban nem zárható ki az SLE idegrendszeri érintettsége sem. Üdvözlettel,


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 06., 17:49; Megválaszolva: 2011. december 08., 01:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés