• ALLERGIA

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! Sajnos nagyon sok mindenre allergiás (és gyógyszeres) vagyok 16 éve: parlagfű, fűfélék, üröm 4 keresztesen, por, nyárfa, mogyoró, klór, gyógyszerek, darázs, pók. Valamint mindentől és bármitől kiütésese leszek, ami egy kicsit is nem esik jól, ha megeszem. Tudom, hogy a parlagfű allergiával együtt jár(hat) néhány gyümölcsnél keresztallergia: paradicsom, görögdinnye többek között. Ezeket kilószámra eszem, ha tehetem, imádom őket, (egyébként is főként növényevő vagyok) soha nem tapasztaltam, hogy bármilyen gyümölcstől valaha bajom lenne. Múlt héten viszont ettem mangót. Én úgy emlékszem, hogy ettem már, de ha nyersen nem is kompótban nagyon sokszor, imádom az ízét üdítőben is. Viszont a kb 3 szeletke mangóval majdnem sikerült magam eltennem láb alól. Már ahogy ettem érzetem, hogy olyan furcsa. csípős-kesernyés megfogalmazhatatlan íz/érzés kezd kialakulni a nyelvem leghátsó részén és a torkomban. Néhány perc alatt éreztem, hogy a torkom bedagad!!!! Iszonyúan megijedtem (mert a kisfiamnak egyszer egy gyógyszerallergia következő lehetséges állomásaként az orvos a gégeödémát jelölte meg), nehogy megfulladjak. Rögtön magamhoz vettem 3 adag kalciumot és órákig nem mertem elaludni, figyeltem magam, mi lesz, rosszabbodik-e a nyelés, a duzzanás. Szerencsére nem lett rosszabb a helyzet, de még másnap reggel is éreztem, hogy nehezebben, furcsábban nyelek, mint máskor, olyan volt, mint amikor még volt mandulám és folyton be volt gyulladva, hogy egyszerűen éreztem, hogy „ott van”. Rettentően ijesztő érzés volt. A kérdésem az, hogy ez valóban allergiás reakció lehetett? Ha igen, akkor az életben már mangót ne egyek, ugye? Mitől kell még óvakodnom ezek után? Szerettem volna avokádó krémet készíteni valamelyik nap, de elvetettem, mivel formára hasonló a két gyümölcs, nehogy attól is baj legyen. Tudok anélkül természetesen minőségi életet élni, hogy trópusi gyümölcsöket nem fogyasztok, egyébként sem minden napos dolog nálunk. Inkább attól tartok, hogy egy teljesen hétköznapi növény fog „alattomban” rosszat tenni. Tegnap ettem paradicsomot. Lehet, hogy már csak bebeszélem magamnak, de mintha ugyanazt a csípős-kesernyés ízt érzetem volna, mint a mangónál csak sokkal enyhébben. Kérem, adjon nekem tanácsot, mitől tartózkodjak, mit tehetek magamért, azon kívül, hogy a kapun kívül sem megyek Calcimusc nélkül, mert pl. a darázscsípéses reakcióim is egyre durvábbak, azonnal ügyelet, ha megcsíp, félek, hogy egyszer sokkot okoz a rovarméreg. Tisztelettel köszönöm a válaszát, minden jót kívánok Önnek: Lilla

        Dr. Gál Mónika válasza a allergia témában

        Kedves Kérdező! Az említett keresztallergiák az adott pollen virágzási időszakára érvényesek. Illetve ún. orális allergia szindrómát okozhatnak. Elfogyasztva ajak és nyelvbizsergés alakulhat ki. Az Ön által említett gombócérzés a mangó elfogyasztását követően lehet keresztallergia, de valódi allergia eredménye is. Mindenképpen tartózkodjon a fogyasztásától. Ha ilyen sok dologra allergiás rendszeres gondozás szükségeltetik valamelyik allergológus kollégénál. A Calcium nem nyújt védelmet a valódi allergiás reakciók esetén.


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 27., 06:32; Megválaszolva: 2011. április 29., 14:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés