Tenger allergia létezik?

Tisztelt Szakorvos! 5 éve, hogy voltunk Görögországban. A 3. napon a férjemnek tele lett a felsőteste és a lábfeje hólyagokkal, ami égett és viszketett neki. Mikor hazajöttünk a nyaralásból 2-3 napon belül elmúlottak a hólyagok. Most Horvátországban voltunk és ugyan ez történt vele. Tavaly, tavaly előtt is tartózkodott napon (itthon), de akkor nem lett kiütéses. És a déli órákban nem voltunk kint, mivel a kisfiamat nem tehetem a tűző napra. Lehetséges, hogy a sós vízre allergiás a bőre? Válaszát előre megköszönöm! Gabi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gál Mónika válasza a allergia témában

Kedves Kérdező! Nem valószínű, hogy a tengervíz váltotta ki férje tüneteit, de a napnak mindenképpen szerepe lehet a kiváltásukban. Az allergiás kiütések kialakulásához gyakran több tényező együttállása szükséges. Gyakori az úgynevezett fotokontakt allergia, amikor valami a bőrre kerül (pl. egyes fényvédő krémek, desodor, pollenek), majd a nap rásüt és a két tényező együttesen okozza a kiütéseket. Ha bármelyik hiányzik, már nem alakulnak ki a kiütések. Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy minél délebbre utazunk, annál erősebb UV hatással kell számolnunk.

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2010. augusztus 21., 07:44; Megválaszolva: 2010. augusztus 25., 10:26
Kérdések és válaszok: Allergia
Kaphatok-e COVID-19 oltást?
Általános allergiavizsgálat
Görcsöl és megdagad a nyelvem
Szelén-allergia?
Várandósság - allergia