Allergia ilyen korán?

5 éve küzdök allergiával. A vizsgálat során kiderült, igen sok mindenre vagyok allergiás, pl. penészgomba, fa-és fűfélék, élen a parlagfűvel. Két hete jelentkezett az orrfolyás tünete. Elképzelhető, hogy már ilyen korán kezdődik az "allergiaszezon"?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza allergia témában

Tisztelt érdeklődő!

Sajnos nagy valószinűséggel az allergia az, ami két hete gyötri. A bőrpróbája

alapján fa-, fűfélék és parlagfűre érzékeny. A fák allergénjei hazánkban korai

tünetekkel vagyis február elején kezdődnek, mikor a mogyoró, kőris, a

barka kezdi levegőbe juttatni a pollenjeit. Ez a korai kezdet egy-két héttel

korábban is elkezdődhet, ha enyhe volt a tél, mint az idén és ilyenkor az első

melegebb napok kicsalják az említett "korán virágzó-fák" virágporait, panaszokat

okozva. A tünetek három hét múlva megszűnnek, hogy majd április végén, május

elején a fűfélék, majd augusztusban a parlagfű okozzon ismételten panaszokat.

Nem tudom Önnek melyik pollenfajta okoz erősebb panaszokat, de általában a korai

fák enyhébb tüneteket, a fűfélék erősebbet, majd a parlagfű a legerősebb tüneteket

okozhatja.

Amennyiben Ön már járt allergológus szakorvosnál, akkor megvan a szakorvosi

javaslata az antihisztamin készítményre, amit háziorvosa felírhat és szedni

kellene három hétig, vagy addig amig a panaszok tartanak. Ha ez nem elegendő

orrspray-el és szemcseppel ki kell egészíteni. Mivel a pollent nem lehet elkerülni,

így szedjük rendszeresen pollenszezon alatt az antihisztamin szerünket (nagyon

fontos, hogy minden szezonban egy pár nappal a tünetek előtt kezdjük el

szedni az antihisztamint! , ezt pollenjelentésekből újságok, TV megtudhatja) .

Ezek a szerek védenek a legjobban, nem károsak a szervezetre és csökkentik az

allergiás gyulladást. A legújabb generációs antihisztaminoknak még álmosító

hatása sincs. Amennyiben a válasz nem volt kielégítő az Ön számára, kérdezzen

ismét, vagy keresse fel allergológus szakorvosát!

Dr. Brúgós László pulmonológus-allergológus

Kérdés: 2008. február 21., 19:51; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:47
Kérdések és válaszok: Allergia
Gyógyszer allergia
Allergiás tünetek
Nehézlégzés allergiától
Mikor kezdhetek másik allergia...