Nagyon magas IgE meghatározhatatlan allergia 2.

Tisztelt Dr. Brugós László úr! Sajnos valami gond lett a regisztrációmmal és most külön thread-ben tudok csak adatokkal szolgálni. A fiam - aki most 9 éves - első allergiás reakciói (kiütések) 1 éves kor előtt kezdődtek, amikor a szoptatásról kezdtük leszoktatni. Bőrgyógyász tojásra és tejre gyanakodott, de nem történt változás a megfelelő diéta ellenére sem, a kivakart sebek elborították a fiamat. Tejpótlásként kapott szójafehérje alapú készítményt és akkor derült ki egy hevesebb reakcióból, hogy a szója volt a bűnös, ami sok élelmiszer adaléka. Mivel az éjszakai fulladásai évek múltán is néha visszatértek, további vérvizsgálatok következtek, ami alapján többféle allegizáló anyagot mutattak ki. pl. garnélarák+++, tojás++++, kazein+++, burgonya++, mogyoró++, macska++++, hörcsög+++, ló+++, fekete üröm+++, parlagfű +++, nyúl +++, pulyka++ és még sok egyéb. Viszont szója negatív lett. A legújabb laboreredmények alapján pedig most ez van: Endomysium antitest negatív. Antitestek: tej negatív tojás negatív szója negatív búza, f. mogyoró, paradicsom negatív kakaó, hagymafélék, borsó, bab, narancs, mandula, alma, dió, tőkehal, kagyló, rák, garnéla, füge, datolya, barack, marhahús, pulyka, sárgarépa, burgonya negatív. IgA 2, 040 g/l; IgG 14, 6 g/l; IgM: 1, 38 g/l; IgE: 1945 IU/ml WBC: 10, 3x 10^9/l; MCHC 364g/l; PLT 359x10^9/l; Neutrofil 5, 3x10^9/l; Eosionophil 1, 8x10^9/l A többi negatív. Tehát egy ideig szójára volt allergiás, utána tojásra, most pedig semmire. Ennek ellenére az IgE és eosinophil értékek magasak, bőre több helyen ekcémás és megvastagodott, folyamatosan náthás a fiam. Hiába kapott különféle gyógyszereket (Claritine, Zirtec, Aerius, Singulair junior, különféle kenőcsök) . Kellett szedjen bélben fellelhető paraziták elleni tablettákat. Asztmás tünetei akkor voltak egyszer, amikor vendégségben volt és egy kicsi angóra nyúllal játszott. Több allergiával foglalkozó gyermekgyógyász vizsgálta már, de eddig teljes eredménytelenséggel. Köszönettel várom válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza atópiás dermatitis témában

Tisztelt Kérdező

Köszönöm, hogy megtisztelt ismételt kérdésével és kiegészítette levelét azokkal az adatokkal amire kíváncsi voltam. Amit ezek alapján elmondhatok az, hogy gyermekének IgE mediálta atópiás allergiája van, amit részben örökölt és részben környezete váltotta ki, amit azt hiszem Ön eddig is tudott. Ami nagyon erős nála az az atópiás dermatitis és ehhez társul asztmás fulladás, amely ritkább és a folyamatos nátha. Valójában gyermekénél az atópiás betegségek mindhárom formája jelen van és ezek közül az atópiás dermatitis és az allergiás rhinitis a súlyosabbak. Az IgE szintje akkor ezért magasabb. A bőrpróbák elvégzését és eredményének értékelhetőségét korlátozza a dermatitise és ekcémája, vagyis nem lehet következtetni pontosan, hogy a pozitív bőrpírt mi idézi elő, az allergén által felszabadított hisztamin, vagy maga a dermatitis miatt kialakult magasabb hisztaminszint a bőrben ami csak a tűszúrás hatására lesz pozitív. A felsorolt sok negatív eredmény számtalan olyan élelmiszerrel szemben melyek gyakran okoznak élelmiszer allergiát csak azt a tényt húzza alá amit tudunk, hogy az allergiás dermatitisben minden esetben tudjuk kimutatni az okot. Az ekcéma pedig az "örökösen gyulladt, száraz bőr bakteriális felülfertőzésének eredménye. Sajnos sok olyan étel létezik melyről ismert, hogy magas a hisztamin tartalma és ezek nem is mindig allergiás alapon okoznak tüneteket, hanem csak a nagyobb mennyiségű hisztamin bevitellel, ami minden egyes alkalommal fokozza a bőr gyulladását. Az Ön által felsorolt gyógyszerek folyamatos szedése (antihisztamin receptor1+ antihisztamin receptor2+ montelukast) kombinációja javasolt, a megfelelő folyamatos bőrpuhítás és hidratálás, hisz az atópiás dermatitisnek az egyik jellegzetessége a bőrszárazság és viszketés. Idővel panaszai mérséklődni fognak, ahogy nő és gyomor bélrendszere egyre érettebbé válik, de sajnos hirtelen és látványos javulással nem tudom bíztatni. Az Ön által leírt laborértékekben nincs semmi ellentét csak a jelen immunológiai helyzetet tükrözi ami ilyen ellentmondásos. Mivel panaszai főleg a bőre miatt vannak azt javaslom, hogy bőrgyógyász allergológus tanácsát kérje még, aki a bőr lokális kezelését sikeresen tudja majd kezelni.

Tisztelettel, Dr. Brugós László

Kérdés: 2008. augusztus 08., 09:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 13:17
Kérdések és válaszok: Allergia
Immunrendszer gyengülése
Tisztelt Doktornő.5 éves lányom Atópiás demartetesben szenved. Azonkívül tojás allregiája van.De kipattan a borsó, és a csirkehúslevestől...
Piros folt a boron, etelallergia?
Csánkiütések, angiödéma...
Honnan tudjam, hogy allergiás...
Mometason orrspray túladagolás