Napallergia, alkohol allergia vagy egyéb?

Tisztelt Doktornő/ úr! A panaszom nem egészen egy hónapja kezdődött. Június elején barátnőimmel Balatonon töltöttünk egy hétvét. Az utolsó nap volt csak napsütéses jóidő, napoztunk is, de nem sokat. A hétvégén fogyasztottunk alkoholt. Ezt követően éreztem, hogy ki van száradva az ajkam mely napról napra szárazabb lett, hiába kentem. Olyan érzés volt, mikor kifújja a szél. Szerdán egy rendezvényen voltam és nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottam és következő reggel úgy ébredtem, hogy nagyon meg van dagadva az ajkam. Felső és alsó egyaránt, konkrétan úgy nézett ki, mintha feltöltettem volna és fájtak is. Ekkor ittam kalcium pezsgőtablettét, mely segített, de következő nap is dagadt szájjal ébredtem. Ezt követően herpeszre gyanakodtam és herpeszkenőccsel kezdtem kenni. Három-négy nap múlva el is múlt. Ám egy hét múlva újra előjött. Ekkor maximum két pohár bort fogyasztottam ez este folyamán, de reggel duzzadt alsó ajakkal ébredtem, majd egy nappal később a felső is bedurrant. Ez után neugranormonnal és körömvirágkenőccsel kezeltem. Három-négy nap alatt elmúlt teljesen. A duzzanat igazából hamar, néhány óra alatt elmúlik, de égő vörös az egész szám és nagyon piros foltok vannak a szájzugaimban és az egész szám körül egy vékony csík. Ezek múlnak el nehezen. Néha nagyon viszketnek is. És legutóbb ezen a héten jött elő, kedden diploma buli volt, megint fogyasztottam alkoholt és a barátnőim már este mondták, hogy duzzad a szám, reggelre persze megint óriási ajkakkal ébredtem. Mire kiértem dolgozni magától lement a duzzanat, de a piros foltokkal azóta is nagy erőkkel küzdök. Ami még összeköti mind a három esetet, hogy ugyan aztl az ajakírt használtam, de az egyes esetek után levágtam a végét, ha valami fertőzés lenne,.. Ezt az ajakápolót (carmex) használom már más fél éve amúgy. Nagyon köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csáki Csilla válasza allergia témában

Kedves Kérdező!

Mivel feltehetően már korábban is fogyasztott alkoholt, nem gondolnám, hogy alkohol allergiája ill. intoleranciája lenne. Valami mégis zajlik a szervezetében, ami önmagában nem okoz tünetet, de az alkohol hatására előjön a duzzanat. Ezt kellene kideríteni, mi lehet. Pl. lehet eddig nem szedett gyógyszer, fel nem ismert pollenallergia/keresztallergia, de lehet fertőzéses eredetű is, pl. nőgyógyászati/húgyuti/bélrendszeri góc. Forduljon háziorvosához panaszával és kezdjenek el egy módszeres kivizsgálást (laborok, vizelet) és góckeresést Önnél!

Üdvözlettel:

Dr. Csáki Csilla

Kérdés: 2012. június 28., 22:01; Megválaszolva: 2012. július 04., 07:23
Kérdések és válaszok: Allergia
Koronavírus vakcina beadása...
Allergia és vérvétel
Olthatóságom Covid-19 vakcinával
Alkohol utáni szorongás, gyors...
Jó napot! Szeretném megkérdezni hogy mitől vannak ezek a furcsa tünetek alkohol fogyasztás után mint pl: remegés, vizes tenyerek, gombóc a torokban...
Újra előjöttek rajtam a...
Tisztelt Doktor Ur/No! 15 éves koromban nagyon durva allergiás reakcióim voltak (angioödéma,csalánkiütések testszerte,volt hogy a teljes arcom...