Lehet-e kontaktlencsét viselni megfázás esetén?

Évek óta hordok kontaktlencsét, de még csak most olvastam arról, hogy megfázás esetén ellenjavalt a kontaktlencse viselése. Én most hetek óta meg vagyok fázva, Doxypharm tablettát is szedek és napközben havi kontaktlencsét viselek. Milyen következményei lehetnek ennek? Köszönöm válaszát!

Dr. Papp Júlia válasza kontaktlencse témában

A felső légúti hurut, taknyosság esetén, ha megoldható kerülni kellene a kontaktlencse viselését. A könnyelvezető rendszer ugyanis összeköttetést teremt a kötőhártya és az orrüreg között, ennek segítségével a kórokozók feljuthatnak a szemhez és gyulladást okozhatnak. Másrészt a lencseápolás körülményei változhatnak meg, ha esetleg nem alapos a kézmosás közvetlenül a lencse felszínére kerülhetnek a kórokozók. Mindamellett vannak, akik nem követik azt az elővigyázatos módot, és semmi panaszuk nincs. Ha gyulladás, fertőzés alakulna ki, akkor szemészeti tünetek - pirosság, fájdalom, homályos látás stb. jelentkezne. Ilyen esetben szemészeti kontroll, illetve a lencse eltávolítása szükséges.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2013. február 02., 10:47 ;Megválaszolva: 2013. február 07., 12:57
Kérdések és válaszok: Adattárak
Folt a szemen - Elmúlik?
Körülbelül 1 hónapja voltam szemész szakorvosnál azzal a panasszal, hogy minden reggel bedagad a szemem, és a jobb szemem sarkában egy kicsi szürke...