• Kontaktlencse

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Kb 15 éve van látásproblémám. Korábban ez nem okoz gondott, nem hordtam szemüveget. Kb 2 éve munka mellett tanfolyamra jártam. Nem láttam jól a táblát. Csináltattam szemüveget. Precízen kiválasztották az optikában a dioptriát és a cylinder értéket. Sasnál is jobban láttam a táblát, de sajnos szédültem, fájt a fejem, a talaj és a fal görbült. Azt mondták, hogy -1-es cylindert szokni kell. Csak 2 hetente 1 napot hordtam a szemüveget, tanfolyamon is többször levettem, hogy pihenjen a szemem. 15 éve nem tudok megbarátkozni azzal, hogy szemüveget kellene hordanom, nem áll jól, zavar hogy van vmi az arcomon. Romlott a látásom, már munkahelyen is gondot okoz. Nehezen látom a monitort, hunyorgok, ráncolom a homlokom, dőlök előre, nap végére nagyon elfárad a szemem. Emiatt szerettem volna kontaktlencsét csináltatni és munkaidőben használni. Otthon továbbra sem zavar, hogy nem látok jól. Az egyik optikában azt mondták, hogy amíg nem hordtam (és nem szoktam meg) szemüveget, addig nem lehet kontaktlencsém. Egy másikban azt mondták, hogy ez nem feltétel. Jobb szemre -0,5, -0,75 cyl, bal szememre -0,5 -1,25 cyl értékű próbalencsét rendeltek. Ön szerint is probléma, hogy szemüveget csak alkalmanként hordtam? Lehet lencsével "kezdeni"? 1 hónapos, lágy lencsét szeretnék Köszönettel, beteg

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a kontaktlencse, szemüveg, dioptria témában

        Kedves Hölgyem! Tény, hogy aki cylenderes szemüveget/kontaktlencsét kell, hogy viseljen azt nehezebb megszokni, mintha anélkülit hordana. Az Ön által említett dioptriák nem olyan "erős" dioptriák, ennek ellenére azt javasolom, hogy keressen fel egy másik optikát, lehetőleg egy kisebbet, akik garanciát vállalnak a munkára, esetleg egy szemész kolléga is meg tudja vizsgálni, hogy van-e valamilyen egyéb oka annak, hogy "görbének" látja a falat. Nehéz megmondani, de azt gondolom, hogy a cylinderes korrekciót állandóan kellene hordani. Azt, hogy lehet-e kontaktlencsével kezdeni ugyancsak egy olyan kollégát kellene megkérezni, aki ebben specialista, de személy szerint azt gondolom, hogy ilyen dioptria értékekkel nem kizárólagos a dolog. A végére csak annyit, hogy aki 35 évig nem volt szemüveges/kontaktlencsés, annak nagyon nehéz megszoknia ezt. Érdemes felkészülni arra, hogy később, amikor bekövetkezik a presbyopia/öregszeműség olvasószemüveg is szükségessé válhat. Remélem segítettem,

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. június 28., 19:34; Megválaszolva: 2019. július 05., 10:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: