kontaklencse túlhordás

Tisztelt Doktor Úr! Középiskolás éveim alatt sajnos nem hordtam túl felelősségteljesen kontaktlencséimet. Rendszeresen túlhordtam, nem megfelelő folyadékban tároltam, nem vettem ki alváshoz, nem figyeltem kellőképpen a higiéniára, sajnálatos módon vizsgálatra sem rendszeresen jártam. Ez alatt az idő alatt nem tapasztaltam azonban gyulladást, irritációt, ami felhívta volna a dolgok veszélyére a figyelmet. 19 Éves koromban kaptam észhez, kezdtem el rendszeresen felülvizsgálatra járni, jeleztem ott is aggályaimat így egy darabig szüneteltettem a kontaktlencse hordását. Azóta eltelt közel 6 év jelenleg ismét hordok lencsét, de mellette sokszor szemüveget hordok inkább pihentetés végett. Sokszor úgy látom, erezettebbek, jobban láthatóak az erek a szememben más emberek szeménél. Optikában viszont az illesztő szakemberek nem látnak komolyabb gondot, nem gondolják szükségesnek a kontaktlencse elhagyását. Igen ritkán használom mostanában kérdésem lenne viszont, hogy a múltban elkövetett figyelmetlenségek, a szemembe kerülő baktériumok okozhatnak-e idő elteltével jelenleg nem észlelt problémákat. (sajnos eléggé szorongó lettem ez ügyben)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza kontaktlencse, szemüveg, gyulladás, vörös szem, száraz szem témában

Kedves Uram!

Nem gondolom, hogy a korábbi kontaktlencse viselés során szembe kerülő baktériumok vagy a "figyelmetlenségek" jelenleg problémát okozhatnak, mivel sokkal hamarabb előfordulhattak volna ezek a panaszok. A kontaktlencse viselők - főleg, hogy ha kevésbé figyel oda a higiéniára - fogékonyabbak a különféle gyulladásokra, fertőzésekre.

Az ereződés, vörös szem hátterében száraz szem állhat, nem tudom, hogy használ-e valamilyen műkönnyet, ha nem, akkor érdemes. Számos alkalommal ezzel meg is oldódik a probléma. (Természetesen nem mindegy, hogy milyen műkönnyet használ.)

Javaslom, hogy menjen el egy szemész szakorvoshoz és beszéljék át azt is, hogy elhagyható-e a kontaktlencse, esetleg szükséges-e új szemüveg/kontaktlencse.

Tisztelettel,

Kérdés: 2016. november 07., 09:13; Megválaszolva: 2016. november 07., 18:45
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemészeti diagnózis
Tisztelt Hölgyem/Uram! Szeretnék érdeklődni hogy az orvosi alkalmasságin bal szememnél mutatott Cyl -0,25 és Ax 90 mit jelent pontosan továbbá az...
Szembetegség
Tisztelt Doktorúr! Olyan kérdésem lenne, hogy közelre viszonylag rosszul látok, illetve, sokszor érzem azt, mintha el lenne fáradva a szemem és a...
Progresszív lencse tünetek nélkül?
Tisztelt Doktor Úr! 44 éves férfi vagyok, külföldön dolgozom. Elmentem egy szemorvoshoz, mert itt a szemüveg felírásához szemorvosi vizsgálat...
Hogyan értelmezzem a szemészeten...
Nemrég jártam szemészeti szűrőviszgálaton, ahol felirtak számomra egy szemüveget. Arra lennék kíváncsi, hogy ez egyszerűbben hányas sph, cyl és...
Szem és szemkörnyéki érzékenység
Üdvözletem voltam egy másik szemésznél alaposan megvizsgált és kiderült hogy kötőhártya gyulladásom van. Továbbá a doktornő azt állapította...