Női medence szervek

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

A női medence, alhas szervei: nemi szervek, húgyhólyag, végbél

A méh a kismedencében helyezkedik el a szeméremcsont mögött, üreges szerv. Alsó része a méhnyak és a méhszáj a hüvely felső végénél. A női nemi ivarmirigyek, a tojásdad alakú petefészkek termelik a petesejteket. A petefészkek a méh két oldalán helyezkednek el.

A petefészkekben lévő tüszők közül a nemi érést követően havonta egy megreped és a benne lévő pete a petevezetéken keresztül a méhbe jut (ovuláció). Az ovuláció két menstruáció időpontja közé esik.

A hüvely izmos falú cső, mely a méhnyaktól a külső hüvelynyílásig terjed. A hüvelynyílást a szűzhártya zárja el az első közösülésig.

A hüvely nyílása a húgycső nyílása és a végbélnyílás között helyezkedik el. A nők húgycsöve viszonylag rövid, ezért hajlamosabb a fertőzésekre. A húgyhólyag a méh előtt található izmos falú urológiai szerv. A vesék által megszűrt, és a húgyvezetékek által ide szállított vizeletet tárolja vizeletürítésig.

Az emésztőrendszer utolsó szakasza a végbél, mely a végbélnyílással végződik, ahol akaratlagosan működtethető záróizom helyezkedik el.

Címkék: