Töltött káposzta
Hozzávalók:
- 70 dkg savanyú káposzta
- 8 savanyított káposztalevél
- 10 dkg füstölt szalonna
- 40 dkg darált sertéshús
- gluténmentes ételízesítő
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- szárított majoránna
- 1 nagy fej hagyma
- 2 evőkanál rizsliszt
- 8 dkg előfőzött rizs
- őrölt köménymag
- 2 evőkanál olaj
- 2-3 dl tejföl
- 1 tojás
- bors
- só
Elkészítés:
A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A kockára vágott szalonnát egy nagy lábosban zsírjára pirítjuk és a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát. A felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet és összekeverjük a savanyú káposzta felével. A hagymás darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, a köménymagot, a majoránnát és ízlés szerint borssal és ételízesítővel fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis hosszúkás gombócokká alakítjuk és a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket és a lábosban lévő káposztára tesszük. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 45 perc). Közben többször megrázogatjuk a lábost, de keverni nem szabad. A töltelékeket óvatosan kiszedjük és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük és tejföllel kínáljuk. Rántás helyett tejfölös habarással is készíthetjük.
Hasonló receptek
Tonnhal Körtepürével
Egytálétel, Közepes
Vesebetegség, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Gluténmentes
Csirkecsorba szerb módra
Egytálétel, Könnyű
Epebetegség, Tojásmentes, Gyomorfekély, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Ínyenc sajtos egytál
Egytálétel, Közepes
Csontritkulás, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes