Túrós karfiol
Hozzávalók:
- 1 kg karfiolfej (szép
- tömör legyen)
- 20 dkg tehéntúró
- 3 dkg liszt
- 1 dl tej
- 6 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 5 dkg reszelt sajt
- szerecsendió (késhegynyi)
Elkészítés:
Sós vízben egészben majdnem teljesen puhára főzzük a karfiolfejet. Közben 1 dkg lisztből 2 dkg vajjal és a tejjel besamelt főzünk. Amikor kihűlt, elkeverjük az áttört túróval. A karfiolt lecsöpögtetjük és keresztben, mint a zsömlét kettévágjuk. Az alsó felét kivajazott tűzálló tálba tesszük, rásimítjuk a túrós tölteléket és ráhelyezzük a karfiol tetejét. A maradék vajból és lisztből világos mártást készítünk, felengedjük 2 dl karfiol főzővízzel, néhány percig állandó keverés mellet forraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tejfölt és a szerecsendiót. Ha szükséges megsózzuk, bár a karfiol főzővíz úgyis sós volt. Ráöntjük a karfiolra és a tetejét zsemlemorzsával, vagy reszelt sajttal hintjük meg, majd forró sütőben pirosra sütjük.
Hasonló receptek
Alufóliás sárgarépa
Vegetáriánus, Könnyű
Epebetegség, Gyomorfekély, Keringési problémák, Májproblémák, Crohn
Sajtos rakott spárga
Vegetáriánus, Könnyű
Gyomorfekély, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Sajtos rizs
Vegetáriánus, Könnyű
Tojásmentes, Gluténmentes, Cukormentes, Mogyorómentes