Receptkereső

Túrós karfiol

Ételtípus: Vegetáriánus Nehézség: Közepes

Diéta: Epebetegség, Gyomorfekély, Csontritkulás, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiolfej (szép
  • tömör legyen)
  • 20 dkg tehéntúró
  • 3 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 5 dkg reszelt sajt
  • szerecsendió (késhegynyi)

Elkészítés:

Sós vízben egészben majdnem teljesen puhára főzzük a karfiolfejet. Közben 1 dkg lisztből 2 dkg vajjal és a tejjel besamelt főzünk. Amikor kihűlt, elkeverjük az áttört túróval. A karfiolt lecsöpögtetjük és keresztben, mint a zsömlét kettévágjuk. Az alsó felét kivajazott tűzálló tálba tesszük, rásimítjuk a túrós tölteléket és ráhelyezzük a karfiol tetejét. A maradék vajból és lisztből világos mártást készítünk, felengedjük 2 dl karfiol főzővízzel, néhány percig állandó keverés mellet forraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tejfölt és a szerecsendiót. Ha szükséges megsózzuk, bár a karfiol főzővíz úgyis sós volt. Ráöntjük a karfiolra és a tetejét zsemlemorzsával, vagy reszelt sajttal hintjük meg, majd forró sütőben pirosra sütjük.

Új keresés

Válasszon diétát: