Receptkereső

Csirkemájpástétom

Ételtípus: Húsétel Nehézség: Közepes

Diéta: Vashiány, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemáj
  • tej az áztatáshoz
  • 2 közepes hagyma
  • 4 nagy gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál olaj
  • fél mokkáskanál őrölt bors
  • 2 kiskanál só
  • 2 kiskanál mustárpor
  • fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • fél mokkáskanál reszelt szerecsendió
  • fél mokkáskanál őrölt fahéj
  • 0,6 dl félédes sherry (portói édes bor)
  • 5 dkg vaj
  • a ?szigeteléshez?: 20 dkg vaj

Elkészítés:

Először is kell vásárolni májat, ha lehet ne fagyasztottat, megmosni és azonnal be tejbe ázni a hűtőbe. Én egy egész éjszakára beteszem, ha úgy adódik egy napig is benne hagyom, semmi baja nem lesz, de ha nagyon sietünk elég 3 óra is neki. Nagyon finom lesz tőle a máj. Amikor nekifogok a műveletnek először a májat veszem ki és teszem szűrőkanálba. Amíg minden elkészül, a tej szépen lecsorog róla. Ezután a fűszerek előkészítése következik, közben ugyanis nem lesz rá idő. Tehát a borsot megőrölöm, a szegfűszeget és a mustármagot mozsárban megtöröm, a szerecsendiót reszelőn megreszelem és a fahéjjal együtt a megadott mértékegységek szerint egy kis tányérba előkészítem. A hagymát megtisztítom és apró kockára vágom. Lehet reszelni is, de az még macerásabb. A fokhagymát törővel összetöröm. 4 evőkanál olajon, közepes lángon 5-6 perc alatt együtt megfonnyasztom. Ilyenkor ott kell állni mellette, nehogy odakapjon. Amikor megfonnyadt ráteszem a fele sót és az összes többi előzőleg megtört fűszert és még sütögetem egy darabig. Amikor ez megvan, félreteszem és a maradék olajon, közepes lángon 5-6 perc alatt megsütöm a májat, közben a só másik felét is rászórom. Addig sütöm a májat, míg a közepe még szép rózsaszínű lesz, de már nem véres. Ehhez a legnagyobb májdarabot megvágom sütés közben. Közben egy kis edénybe a cherryt ? én édesebb bort, de ha megszorulok konyakot is szoktam használni ? felfőzöm, addig amíg a felére apad a lé. És akkor a nehezén már túl is vagyok. Félreteszem a májat hűlni, majd beleteszem egy elég mély edénybe ahhoz, hogy a merülőmixerrel pépesíteni tudjam. A májat, a fűszeres hagymával, fokhagymával, 5 dk vajjal és azzal a kicsivel több, mint fél deci cherryvel összetöröm. Kész!

Új keresés

Válasszon diétát: