Csirkemájpástétom

Ételtípus: Húsétel Nehézség: Közepes

Diéta: Vashiány, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemáj
  • tej az áztatáshoz
  • 2 közepes hagyma
  • 4 nagy gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál olaj
  • fél mokkáskanál őrölt bors
  • 2 kiskanál só
  • 2 kiskanál mustárpor
  • fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • fél mokkáskanál reszelt szerecsendió
  • fél mokkáskanál őrölt fahéj
  • 0,6 dl félédes sherry (portói édes bor)
  • 5 dkg vaj
  • a ?szigeteléshez?: 20 dkg vaj

Elkészítés:

Először is kell vásárolni májat, ha lehet ne fagyasztottat, megmosni és azonnal be tejbe ázni a hűtőbe. Én egy egész éjszakára beteszem, ha úgy adódik egy napig is benne hagyom, semmi baja nem lesz, de ha nagyon sietünk elég 3 óra is neki. Nagyon finom lesz tőle a máj. Amikor nekifogok a műveletnek először a májat veszem ki és teszem szűrőkanálba. Amíg minden elkészül, a tej szépen lecsorog róla. Ezután a fűszerek előkészítése következik, közben ugyanis nem lesz rá idő. Tehát a borsot megőrölöm, a szegfűszeget és a mustármagot mozsárban megtöröm, a szerecsendiót reszelőn megreszelem és a fahéjjal együtt a megadott mértékegységek szerint egy kis tányérba előkészítem. A hagymát megtisztítom és apró kockára vágom. Lehet reszelni is, de az még macerásabb. A fokhagymát törővel összetöröm. 4 evőkanál olajon, közepes lángon 5-6 perc alatt együtt megfonnyasztom. Ilyenkor ott kell állni mellette, nehogy odakapjon. Amikor megfonnyadt ráteszem a fele sót és az összes többi előzőleg megtört fűszert és még sütögetem egy darabig. Amikor ez megvan, félreteszem és a maradék olajon, közepes lángon 5-6 perc alatt megsütöm a májat, közben a só másik felét is rászórom. Addig sütöm a májat, míg a közepe még szép rózsaszínű lesz, de már nem véres. Ehhez a legnagyobb májdarabot megvágom sütés közben. Közben egy kis edénybe a cherryt ? én édesebb bort, de ha megszorulok konyakot is szoktam használni ? felfőzöm, addig amíg a felére apad a lé. És akkor a nehezén már túl is vagyok. Félreteszem a májat hűlni, majd beleteszem egy elég mély edénybe ahhoz, hogy a merülőmixerrel pépesíteni tudjam. A májat, a fűszeres hagymával, fokhagymával, 5 dk vajjal és azzal a kicsivel több, mint fél deci cherryvel összetöröm. Kész!

Hasonló receptek

Zöldséggel töltött csirkecombok

Húsétel, Közepes

Gluténmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Borban pácolt máj roston sütve

Húsétel, Közepes

Vashiány, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes

Libamáj római tálban

Húsétel, Közepes

Vashiány, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes

Új keresés

Válasszon diétát: