XENICAL 120 mg kemény kapszula

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A XENICAL ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Xenical az elhízás kezelésére alkalmas gyógyszer. Hatása, hogy a gyomor-bélrendszerben gátolja az étellel elfogyasztott zsír kb. egyharmad részének megemésztését.

A Xenical a gyomor-bélrendszer enzimeihez (lipázok) kötődik, és gátolja, hogy azok lebontsák az étellel elfogyasztott zsírokat. Az emésztetlen zsír nem tud felszívódni és kiürül a szervezetből.

A Xenical elhízás kezelésére javasolt, alacsony kalóriatartalmú diétával kombinálva.

2. TUDNIVALÓK A XENICAL SZEDÉSE ELŐTT

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: orlistat

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(42x (üvegben))

Ne szedje a XENICAL-T

- ha allergiás (túlérzékeny) a Xenical hatóanyagára, az orlisztátra vagy bármely összetevőjére.

- ha krónikus felszívódási zavarban szenved (a tápanyagok csökkent mértékben szívódnak fel a tápcsatornából).

- ha epepangása (májműködési zavara) van.

- ha szoptat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A XENICAL fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A súlyvesztés befolyásolhatja az egyéb betegségekre (pl. magas koleszterinszint vagy cukorbetegség) szedett gyógyszerek adagját is. Feltétlenül tegyen említést orvosának ezekről vagy az Ön által esetlegesen szedett egyéb gyógyszerekről. A fogyás miatt szükséges lehet ezeknek a gyógyszereknek az adagját módosítani.

A Xenical maximális hatásának eléréséhez az orvos által előírt táplálkozási programot be kell tartani. Hasonlóan a többi súlycsökkentő programhoz, a túlzott zsír- és kalóriafogyasztás mérsékelheti a súlycsökkentő hatást.

Ez a szer ártalmatlan változásokat idézhet elő a bélműködésben, pl. zsíros vagy olajos lehet a széklete, mert az emésztetlen zsír a széklettel távozik. Ennek lehetősége nő ha a Xenical bevételét nagy zsírtartalmú diéta mellett szedi. A napi zsírfelvételt egyenletesen kell elosztani a három főétkezésre, mert ha a Xenical-t nagy zsírtartalmú étellel veszi be, az emésztőrendszeri mellékhatások valószínűsége nő.

Kiegészítő fogamzásgátlási mód ajánlott a szájon át szedhető fogamzásgátló esetleges hatástalansága megelőzésére, ami súlyos hasmenés esetén előfordulhat.

Az orlisztát idült vesebetegeknél történő alkalmazása vesekövek kialakulásával járhat. Mondja el orvosának ha vesebetegségben szenved.

Alkalmazása gyermekeknél

A Xenical-t nem gyermekeknek szánták.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Ez azért fontos, mert az együtt bevett gyógyszerek erősíthetik vagy gyengíthetik egymás hatását.

A Xenical módosíthatja a következő gyógyszerek hatását:

- véralvadásgátlók (pl. warfarin). Szükséges lehet a véralvadás gyakoribb ellenőrzése.

- ciklosporin. A ciklosporinnal való együttadás nem javasolt. Szükséges lehet a ciklosporin vérszintjének a szokásosnál gyakoribb ellenőrzése.

- jódsók és/vagy levotiroxin. Előfordulhat a pajzsmirigy csökkent működése és/vagy romolhat a csökkent pajzsmirigy-működés kezelésének hatásossága.

- amiodaron. Kérjen tanácsot orvosától.

A Xenical csökkenti a táplálékkiegészítők, valamint néhány zsírban oldódó tápanyag, különösen a béta-karotin és az E-vitamin felszívódását. Ezért az orvosi tanácsnak megfelelően fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt. Lehet, hogy orvosa azt tanácsolja, hogy szedjen multivitamin készítményt.

Az orlisztát az epilepszia ellenes gyógyszerek felszívódásának csökkentésével felboríthatja a görcs- gátló kezelést, és ez görcsök kialakulásához vezethet Kérjük, hogy forduljon orvosához, ha úgy gondolja, hogy a görcsök gyakorisága és/vagy súlyossága változott a Xenical és epilepszia ellenes gyógyszerek együttes szedése óta.

Terhesség és szoptatás

A Xenical szedése terhesség alatt nem ajánlott.

Xenical-kezelés alatt nem szoptathat, mivel nem ismert, hogy a Xenical kiválasztódik-e az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Xenical-nak nincs ismert hatása az autóvezetéshez és gépkezeléshez szükséges képességekre.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A XENICAL-T?

A Xenical kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. A Xenical szokásos adagja egy 120 mg-os kapszula a napi három főétkezés alkalmával bevéve. A kapszulát be lehet venni közvetlenül étkezés előtt, alatt vagy az étkezést követő egy órán belül. A kapszulát vízzel kell lenyelni.

A Xenical szedése során kiegyensúlyozott, csökkentett kalóriatartalmú, gyümölcsben és zöldségben gazdag diétát kell tartani, melyben a kalória kb. 30%-a származik zsírból. A naponta bevitt zsír-, szénhidrát- és fehérjemennyiséget három étkezésre kell elosztani. Ez azt jelenti, hogy általában egy kapszulát vesz be a reggelivel, egyet az ebéddel és egyet a vacsorával. Hogy a hatás a lehető legjobb legyen, ne fogyasszon az étkezések között zsírtartalmú ételeket, pl. kekszet, csokoládét és egyéb zsírtartalmú csemegéket.

A Xenical csak akkor hat, ha az étel zsírt tartalmaz. Ezért ha kihagy egy főétkezést, vagy ha olyan ételt eszik, mely nem tartalmaz zsírt, nem kell Xenical-t bevennie.

Mondja meg orvosának, ha bármilyen okból nem úgy szedte a gyógyszert, ahogy az orvos rendelte. Ez azért fontos, mert az orvos azt gondolhatja, hogy a gyógyszer nem hatott vagy, hogy Ön azt rosszul tolerálta, és ezért szükségtelenül változtat a kezelésen.

Ha 12 hét alatt nem vesztette el eredeti súlyának legalább 5%-át, az orvos abbahagyatja a Xenical kapszula szedését.

A Xenical-t hosszútávú, akár 4 évig is tartó klinikai vizsgálatok során tanulmányozták.

Ha az előírtnál több XENICAL-t vett be

Ha az előírtnál több kapszulát vett be, vagy valaki más véletlenül bevette az Ön gyógyszerét, lépjen kapcsolatba orvosával, gyógyszerészével vagy egy kórházzal, mivel orvosi ellátásra lehet szüksége.

Ha elfelejtette bevenni a XENICAL-t

Ha elfelejtett egy adagot bevenni, azonnal vegye be, ha még egy órán belül van az utolsó étkezése után, aztán szedje a szokásos módon tovább. Dupla adagot ne vegyen be. Ha több adag bevételét hagyta ki, beszéljen orvosával és kövesse tanácsát.

Ne változtasson önkényesen az orvos által előírt adagon, csak ha ő erre utasítást ad.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Xenical is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amint lehet, közölje orvosával vagy gyógyszerészével, ha nem érzi jól magát a Xenical szedése során.

A Xenical alkalmazásával összefüggő legtöbb nemkívánatos hatás az emésztőrendszerre gyakorolt helyi hatásával kapcsolatos. Ezek a tünetek általában enyhék, a kezelés elején fordulnak elő, és különösen nagy zsírtartalmú ételek fogyasztása után tapasztalhatók. Általában ezek a tünetek elmúlnak ha folytatja a kezelést, és betartja az Önnek ajánlott diétát.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből legalább 1-nél fordulnak elő)

Fejfájás, hasi fájdalom/diszkomfort, sürgető székelés vagy fokozott székelési inger, széllel együtt távozó híg széklet, olajos váladék ürülése, olajos vagy zsíros széklet, folyékony széklet, alacsony vércukorszint (néhány 2-es típusú cukorbetegnél).

Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10 betegnél fordulnak elő)

Végbélfájdalom/diszkomfort, lágy széklet, inkontinencia (széklet), puffadás (néhány 2-es típusú cukorbetegnél), fog-/ínybetegség, rendszertelen menstruáció, fáradékonyság.

A következő mellékhatásokat szintén jelentették, de gyakoriságukat a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet megítélni.

Allergiás reakciók. Főbb tünetei a viszketés, a bőrkiütés, a csalánkiütés (enyhén kiemelkedő, viszkető foltok, amelyek halványabbak vagy pirosabbak, mint a környező bőrfelület), súlyos nehézlégzés, émelygés, hányás és rossz közérzet. Végbélvérzés. Néhány májenzim szintjének emelkedése a vérben, a bélfal kiöblösödésének gyulladása (divertikulitisz), epekő, hepatitisz (májgyulladás), pankreatitisz (hasnyálmirigy-gyulladás), hólyagos bőrkiütés (beleértve a kifakadó hólyagokat is), véralvadásgátlóval történő együttes kezeléskor jelentkező, a véralvadást befolyásoló hatások.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A XENICAL-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó

Buborékcsomagolás

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Xenical-t. Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Az eredeti csomagolásban, nedvességtől védve tartandó.

Tartály

A tartályon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Xenical-t. Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer tartályát jól lezárva kell tartani a nedvességtől való védelem céljából.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a XENICAL

- A készítmény hatóanyaga az orlisztát. Egy kapszula 120 mg orlisztátot tartalmaz.

- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz (E460), karboximetil-keményítő-nátrium, povidon (E1201), nátrium-lauril-szulfát és talkum. Kapszula héj: zselatin, indigókármin (E132), titán- dioxid (E171) és egészségre ártalmatlan jelölő tinta.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Xenical kapszula türkizkék színű, "ROCHE XENICAL 120" felirattal, 21, 42 vagy 84 kapszula buborékfólia csomagolásban és tartályban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek orlistat hatóanyaggal