SUPRADYN Plus pezsgőtabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a Supradyn Plus pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Supradyn Plus pezsgőtabletta arányos mennyiségben tartalmazza az összes fontos vitamint, szükséges ásványi anyagot és nyomelemet.

A vitaminok olyan létfontosságú anyagok, amelyek a táplálékkal kerülnek be a szervezetbe. Az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az anyagcserében és a növekedésben, valamint a szervezet regenerációjához (például a csontok, vér stb.). A nyomelemek olyan létfontosságú anyagok, amelyekre a szervezetnek csak parányi mennyiségben van szüksége, de a napi táplálkozással nem mindig kerülnek be megfelelő mennyiségben a szervezetbe.

A Supradyn Plus pezsgőtablettát az általános vitaminhiány megelőzésére és kezelésére alkalmazzák. A Supradyn Plus pezsgőtablettát fokozott vitamin- és ásványianyag-szükséglet idején, különösen betegségek, megnövekedett igénybevétel alatt kell szedni.

A Supradyn Plus pezsgőtabletta szedése ajánlott, ha vitamin- és ásványianyag-hiány kialakulásának kockázata áll fenn: növekedés, terhesség, szoptatás, időskor, betegség vagy betegséget követő lábadozás alatt, antibiotikum szedésénél, illetve más gyógyszeres kezelés esetén továbbá speciális vagy súlycsökkentő diéta, krónikus alkoholizmus, dohányzás, bizonyos gyomor- és bélrendellenességek esetén.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: ascorbic acid
biotin
calcium
chromium
colecalciferol
cuprum
cyanocobalamin
ferrum
fluoride
folic acid
magnesium sulfate
mangán
molybdenum
nicotinamide
pantothenic acid
phosphorus
phytomenadione
potassium iodide
pyridoxine (Vitamin B6)
retinol p

Vényköteles: nem

Kiszerelések és további adatok:

(10x (PP-tablettatartályban))

2. Tudnivalók a Supradyn Plus pezsgőtabletta szedése előtt

Ne szedje a Supradyn Plus pezsgőtablettát

 • ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
 • ha már túl magas az A- vagy D-vitamin szintje a szervezetében (A- vagy D-hipervitaminózis, tüneteit lásd a "Ha az előírtnál több Supradyn Plus pezsgőtablettát vett be" szakaszban);
 • ha retinoid kezelésben részesül (például akne: súlyos, pattanásos bőrprobléma kezelésére);
 • ha pajzsmirigy túlműködése van, vagy radiojód kezelést kap;
 • vesekárosodás,
 • magas kalcium vérszint,
 • túlzott kalciumürítés,
 • vas illetve rézanyagcsere zavarával járó kórfolyamatok (pl. Wilson-kór),
 • magas foszfát vérszint,
 • magas magnézium vérszint,
 • vesekőbetegség,
 • húgykőbetegség esetén.

Ha a Supradyn Plus pezsgőtabletta alkalmazása során allergiás reakciót tapasztal, hagyja abba a szedést és forduljon orvoshoz.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Supradyn Plus pezsgőtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét:

 • ha fennáll annak a veszélye, hogy túl sok A- vagy D-vitamin kerül a szervezetébe. Supradyn szedése esetében ez csak akkor fordulhat elő, ha az ajánlott adag többszörösét hosszabb ideig szedi.
 • ha K-vitamin antagonistát (pl. kumarin) és/vagy más antikoagulánst szed.
 • ha L-tiroxint tartalmazó készítményt szed.
 • ha máj- és epeúti megbetegedése van.

Egyéb gyógyszerek és a Supradyn Plus pezsgőtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az E- és K-vitamin tartalmú készítményeket óvatosan kell alkalmazni, ha antikoagulánst, vagy thrombocyta aggregációt gátló készítményt szed. Ezért ezek a gyógyszerek és a Supradyn együtt csak a kezelőorvos javaslatára adható.

A szájon át szedett antibiotikumok és antivirális szerek felszívódását a kalcium-, magnézium-, vas-, réz- és cinktartalmú készítmények befolyásolhatják, így alacsonyabb az említett gyógyszer koncentráció a vérben. Amennyiben antibiotikumokat vagy antivirális szereket szed, 1-2 óra után vegye be a Supradyn készítményt.

A D-vitamin felszívódását a gyomorbélrendszerben a hashajtókkal (pl. paraffin olaj) történő egyidejű alkalmazás csökkentheti.

A B6-vitamin már alacsony dózisban is fokozza a levodopa (Parkinson betegség kezelésére alkalmazott gyógyszer) lebontását, ezért a levodopával együtt történő alkalmazása nem javasolt. A dopa-dekarboxiláz- gátló együttadása nélkül a levodopa nem jut át elegendő mennyiségben a vér-agy gáton, és ez gátolja a levodopa hatás kialakulását.

L-tiroxin kezelés, valamint radiojód-terápia alatt csak a kezelőorvos javaslatára alkalmazható, mivel 0,075 mg kálium-jodidot tartalmaz.

A Supradyn Plus pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal

Az oxálsavat (spenótban és rebarbarában található) és fitinsavat tartalmazó élelmiszerek (pl. gabonafélék, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, búzakorpa) a Supradyn készítményben lévő kalcium felszívódását csökkenthetik, ezért nem javasolt a készítmény bevétele az oxálsavban és fitinsavban gazdag táplálék elfogyasztásától számított két órán belül.

Azok a betegek, akik más gyógyszereket szednek vagy orvosi gondozás alatt állnak, beszéljék meg kezelőorvosukkal a készítmény alkalmazását.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az ajánlott adagban (napi 1 pezsgőtabletta) szedheti a Supradyn Plus pezsgőtablettát terhesség és szoptatás alatt, de az ajánlott adagot ne lépje túl. A terhesség első három hónapjában az orvos utasítása nélkül semmilyen gyógyszert ne szedjen.

A Supradyn alkalmazása mellett nem szedhető más A-vitamint, vagy annak származékait (szintetikus izomerjei - izotretinoin és etretinát), sem béta-karotint tartalmazó készítmények, mert ezek nagy adagja káros lehet a magzatra.

A retinol kiválasztódik az anyatejjel, ezért nagy dózisú A-vitamin alkalmazása szoptatás idején nem javasolt. A napi ajánlott adag 4000 NE.

Terhes, ill. fogamzóképes életkorban lévő, megfelelő fogamzásgátlásról nem gondoskodó nők nem fogyaszthatnak többet napi 5500 NE A-vitaminnál, illetve 600 NE-et meghaladó D3-vitaminnál.

Szoptatás alatt a vitaminokkal és ásványi anyagokkal történő táplálék kiegészítés biztonságosnak fogadott el. A vitaminok és az ásványi anyagok kiválasztódnak az anyatejjel, de káros hatásokat nem tapasztaltak a szoptatott gyermeken terápiás adagok használatakor.

Azonban, ezt figyelembe kell venn, ha a gyermek bármilyen más táplálék kiegészítést kap.

A folyamatos D-vitamin túladagolás káros lehet a magzatra, újszülöttre. Ezt figyelembe kell venni, amikor az újszülött D-vitamin pótlást kap.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem várható ilyen hatás.

A Supradyn Plus pezsgőtabletta nátriumot, aszpartámot és szorbitot tartalmaz.

A Supradyn Plus pezsgőtabletta 301 mg nátriumot, amely 0,8 g sónak felel meg, amit a kontrollált nátriumszegény diéta mellett figyelembe kell venni

A készítmény fenilalanint tartalmaz, ezért káros lehet fenilketonuriában szenvedő betegeknek.

A készítmény szorbitot tartalmaz Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert

A Supradyn Plus pezsgőtabletta nem jelent számottevő kalória bevitelt, így cukorbetegek is alkalmazhatják.

A Supradyn Plus pezsgőtabletta nem tartalmaz laktózt.

3. Hogyan kell szedni a Supradyn Plus pezsgőtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőoorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készímény ajánlott adagja felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek:

Ha az orvos másképp nem rendeli, szokásos adagja: napi 1 pezsgőtabletta, egy pohár vízben feloldva. Ha az orvos másképp nem rendeli, soha ne szedjen többet az ajánlott napi adagnál.

Alkalmazása gyermekeknél

12 év alatti gyermekeknek: a készítmény alkalmazása nem javasolt.

Milyen hosszú ideig javasolt a Supradyn Plus pezsgőtabletta alkalmazása?

A Supradyn Plus pezsgőtabletta szedhető rövidebb vagy hosszabb ideig (1 vagy több hónapig) folyamatosan is.

A Supradyn Plus pezsgőtabletta jótékony hatását hosszabb szedés után fejti ki, ezért az adag csökkentésekor vagy növelésekor nem jelentkezik azonnal jelentős változás.

Ha a Supradyn Plus pezsgőtabletta alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Supradyn Plus pezsgőtablettát vett be

A megadott adagolással (napi 1 pezsgőtabletta) a Supradyn Plus pezsgőtablettában lévő vitamin- és ásványi anyag adagoknál túladagolás veszélye nem áll fenn.

Ha az ajánlott adag többszörösét hosszabb ideig szedi, vagy más multivitamin-készítménnyel egyidejűleg szedi a Supradyn Plus pezsgőtablettát, fennáll annak a veszélye, hogy túl sok A- vagy D-vitamin, kalcium, vas vagy réz kerülhet a szervezetébe, amely toxikus tüneteket okozhat. Az A-vitamin túladagolás jellegzetes tünetei: az ajkak és a bőr kiszáradása és megrepedezése, hajhullás, a bőr sárgulása. A D-vitamin túladagolás jellegzetes tünetei: fáradékonyság, erőteljes szomjúságérzet. Nagyobb E-vitamin adagok hosszú időn keresztül történő bevitele gyomor-bélrendszeri tüneteket, fáradtságot és gyengeséget okozhat.

A túladagolás kezdetben jelentkezői általános tünetei: hirtelen fejfájás, zavartság, gyomor- és bélrendszer tünetei, mint székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás.

Ha elfelejtette bevenni a Supradyn Plus pezsgőtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott Plus pezsgőtabletta pótlására.

pHa bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha betartja az ajánlott adagolást, nem várhatók komoly mellékhatások még hosszantartó Supradyn Plus pezsgőtabletta szedés esetében sem.

Ritkán (10 000 eset közül 1-10 esetben fordulhat elő) gyomor-bél rendszeri tünetek (pl. kellemetlen hasi érzés, székrekedés, hányás, hasmenés és hányinger) jelentkezhet.

Nagyon ritkán (10 000 eset közül kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő) túlérzékenységi reakció jelentkezhet, ennek tünetei: csalánkiütés, arcduzzanat, zihálás, bőrpír, kiütés, hólyagok és sokk.

Esetenként előfordulhat a vizelet enyhe sárgás elszíneződése. Ez a hatás teljesen ártalmatlan és a készítmény B2-vitamin tartalma okozza.

A pezsgőtabletta vastartalma a székletet feketére festheti.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Supradyn Plus pezsgőtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A tartályt tartsa jól lezárva!

A dobozon és a tabletta-tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, Felh.:) után ne szedje a Supradyn Plus pezsgőtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Supradyn Plus pezsgőtabletta?

A készítmény hatóanyagai:

p13 féle vitamin

pA-vitamin 2666 NE

B1-vitamin 4,2 mg

B2-vitamin 4,8 mg

B3-vitamin (Nikotinamid) 54 mg

B5-vitamin (Kalcium pantotenát) 18 mg

B6-vitamin 6 mg

B7/H-vitamin (Biotin) 0,45 mg

B9-vitamin (Folsav) 0,6 mg

B12-vitamin 0,003 mg

C-vitamin 180 mg

D3-vitamin 200 NE

E-vitamin 10 mg

K-vitamin 0,03 mg

p12 ásványi anyag és nyomelem

pKalcium 120 mg

Foszfor 126,3 mg

Magnézium 45 mg

Fluor 1,5 mg

Jód 0,075 mg

Szelén 0,055 mg

Vas 8 mg

Réz 0,9 mg

Cink 8 mg

Króm 0,025 mg

Mangán 1,8 mg

Molibdén 0,045 mg

p- Egyéb összetevők: vízmentes citromsav, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes nátrium-karbonát, mannit, szorbit, povidon K30, krospovidon, zsírsavak szacharóz észterei, nátrium-klorid, aszpartám, kálium-aceszulfám, narancs aroma, citrom aroma, béta-karotin (1%).

Milyen a Supradyn Plus pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Kerek, halványsárga színű, lapos felületű, metszett élű, narancs illatú pezsgőtabletta.

10 db, 15 db, 20 db ill. 30 db pezsgőtabletta gyermekzáras műanyag tabletta-tartályban, nedvesség-megkötő betétet tartalmazó zárókupakkal, dobozban.

Címkék: Vitamin, Multivitamin

További gyógyszerek ascorbic acid;biotin;calcium;chromium;colecalciferol;cuprum;cyanocobalamin;ferrum;fluoride;folic acid;magnesium... hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában