OSPORIL oldatos infúzió

1. Milyen típusú gyógyszer az Osporil és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Osporil-ban lévő hatóanyag a zoledronsav, amely a biszfoszfonátoknak nevezett hatóanyagok csoportjába tartozik. A zoledronsav úgy hat, hogy a csonthoz kötődik és lassítja a csontban bekövetkező változás sebességét. Az alábbi esetekben alkalmazzák:

 • a csontszövődmények, például a törések megelőzésére csontáttétes (a rákos daganat átterjedése a kiindulási helyről a csontra) felnőtteknél,
 • a vér kalciumszintjének csökkentésére olyan felnőtt betegeknél, akiknek ez a daganat jelenléte miatt túlzottan magas. A daganatok oly módon tudják felgyorsítani a csontokban bekövetkező normális változásokat, hogy a kalcium csontokból történő felszabadulása növekszik. Ez az állapot daganat kiváltotta hiperkalcémia (TIH) néven ismert.

2. Tudnivalók az Osporil alkalmazása előtt

Gondosan kövesse az orvosától kapott valamennyi utasítást.

Kezelőorvosa, mielőtt elkezdené az Osporil-kezelést, vérvizsgálatokat fog végezni, és rendszeres időközönként ellenőrizni fogja, hogy hogyan reagál a kezelésre.

Nem kaphat Osporil-t:

 • ha allergiás a zoledronsavra, egyéb biszfoszfonátra (ebbe a hatóanyagcsoportba tartozik az Osporil is) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • a szoptatás ideje alatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: zoledronic acid

Vényköteles: nincs adat

Kiszerelések és további adatok:

4 mg/100 ml (1x100ml injekciós üvegben)

Az Osporil-kezelés előtt tájékoztassa kezelőorvosát:

 • ha Önnek veseproblémái vannak vagy voltak.
 • ha fájdalom, duzzanat vagy zsibbadás van vagy volt az állkapcsában, vagy \"nehéznek érzi\" az állát, vagy mozog egy foga. Kezelőorvosa javasolhatja, hogy az Osporil-kezelés elkezdése előtt essen át fogászati vizsgálaton.
 • ha fogászati kezelés alatt áll, vagy szájsebészeti beavatkozáson esik át, szóljon fogorvosának, hogy Osporil-kezelést kap, valamint tájékoztassa kezelőorvosát a fogászati kezelésről.

Amíg Osporil-lal kezelik, megfelelő szájápolásról kell gondoskodnia (beleértve a rendszeres fogmosást), és rutinszerű fogászati ellenőrzéseken kell résztvennie.

Azonnal forduljon kezelőorvosához és fogorvosához, ha bármilyen problémát észlel a szájüregében vagy a fogaival, mint például a laza fogak, fájdalom vagy duzzanat, nem gyógyuló fekélyek vagy váladékozás, mivel ezek egy, az állkapocs oszteonekrózisának nevezett állapot tünetei lehetnek.

Azon betegek esetében, akik kemoterápiás és/vagy sugárkezelésben részesülnek, akik szteroidokat kapnak, akik fogászati beavatkozáson esnek át, akik nem részesülnek rendszeres fogászati ellátásban, akiknek ínybetegségük van, akik dohányoznak vagy akik korábban biszfoszfonát-kezelést kaptak (csontbetegségek megelőzésére vagy kezelésére használják), nagyobb az állkapocs oszteonekrózis kialakulásának veszélye.

Zoledronsavval kezelt betegek esetében a vér kálciumszintjének csökkenéséről (hipokalcémia) számoltak be, mely néha izomgörcsökhöz, bőrszárazsághoz, égő érzéshez vezet. A súlyos hipokalcémiából adódó szabálytalan szívverést (szívritmuszavar), görcsrohamokat, görcsöket és izomrángást (tetánia) jelentettek. Egyes esetekben a hipokalcémia életveszélyes lehet. Ha ezek közül bármelyik igaz Önre, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát. Amennyiben már meglévő hipokalcémiája van, azt az Osporil-kezelés megkezdése előtt rendezni kell. Megfelelő kalcium- és D-vitamin pótlásban fog részesülni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

65 éves és idősebb betegek esetében

Az Osporil adható 65 éves és idősebb betegeknek. Nincs arra utaló bizonyíték, hogy bármilyen különleges elővigyázatosságra lenne szükség.

Gyermekek és serdülők

Az Osporil alkalmazása 18 év alatti serdülőknél és gyermekeknél nem ajánlott.

Egyéb gyógyszerek és az Osporil:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg, vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Különösen fontos, hogy mondja el kezelőorvosának, ha még az alábbi gyógyszereket is szedi:

 • aminoglikozidok (súlyos fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszer), kalcitonin (a menopauzát követő csontritkulás és a magas kalciumszint kezelésére szolgáló gyógyszer), kacsdiuretikumok (magasvérnyomás vagy ödéma kezelésére szolgáló vízhajtó) vagy más kalciumszint-csökkentő gyógyszerek, mivel a biszfoszfonátokkal történő egyidejű alkalmazása a vér kalciumszintjének túlzott csökkenését okozhatja.
 • talidomid (egy olyan gyógyszer, amit egy bizonyos, a csontot is érintő vérrák kezelésére alkalmaznak) vagy bármilyen más gyógyszer, ami károsíthatja a veséit.
 • egyéb zoledronsavat tartalmazó gyógyszer, melyet csontritkulás és egyéb, nem daganatos eredetű csontbetegségek kezelésére alkalmaznak, vagy bármilyen más biszfoszfonát, mivel ezeknek a gyógyszereknek az Osporil-lal történő egyidejű alkalmazásakor jelentkező, kombinált hatása nem ismert.
 • Anti-angiogén gyógyszerek (rákkezelésben alkalmazzák), mivel ezen gyógyszerek zoledronsavval történő együttes adásakor az állkapocs oszteonekrózisának (ONJ) megnövekedett kockázatáról számoltak be.

Terhesség és szoptatás

Az Osporil nem alkalmazható terhesség ideje alatt. Közölje orvosával, ha terhes, vagy feltételezi, hogy terhes lehet.

Az Osporil nem alkalmazható szoptatás ideje alatt.

Ha Ön terhes vagy szoptat, mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nagyon ritka esetekben az Osporil alkalmazása mellett álmosság és aluszékonyság lépett fel. Ezért gépjárművezetéskor, gépek kezelésekor, illetve teljes figyelmet igénylő tevékenységek végzése során óvatosnak kell lennie.

Az Osporil nátriumot tartalmaz

Ez a gyógyszer kevesebb, mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz az 100 ml-es injekciós üvegenként, azaz gyakorlatilag nátrium-mentes.

3. Hogyan kell alkalmazni az Osporil-t?

Az Osporilt csak a biszfoszfonátok intravénás, azaz egy gyűjtőéren keresztül történő beadására felkészített egészségügyi szakemberek adhatják be.

Kezelőorvosa azt fogja ajánlani, hogy a kiszáradás elkerülése érdekében minden kezelés előtt igyon elegendő mennyiségű vizet.

Pontosan kövesse kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek valamennyi egyéb utasítását.

Mennyi Osporil-t fognak beadni Önnek?

 • az ajánlott egyszeri adag 4 milligramm.
 • Amennyiben vesebetegségben szenved, kezelőorvosa a vesekárosodás mértékétől függően kisebb adagot ad majd be Önnek.

Milyen gyakran adják be az Osporil-t?

 • Ha Önt a csontáttétek csontrendszeri szövődményeinek megelőzése érdekében kezelik, akkor egy Osporil infúziót fognak minden harmadik vagy negyedik héten adni Önnek.
 • Ha Önt a vérében lévő kalcium mennyiségének csökkentése érdekében kezelik, akkor rendszerint csak egy Osporil infúziót fognak adni Önnek.

Hogyan adják be az Osporil-t?

Az Osporil-t vénába csepegtetve adják (infúzió), aminek legalább 15 percig kell tartania. Az infúziót önmagában, elkülönített infúziós szereléken át kell megkapnia.

Azoknak a betegeknek, akiknek kalciumszintje nem túl magas, minden napra kalcium és D-vitamin-pótlást is rendelnek.

Ha az előírtnál több Osporil-t kapott

Ha a javasoltnál nagyobb adagot kapott, kezelőorvosának gondosan ellenőriznie kell Önt. Erre azért van szükség, mert szérumelektrolit-eltérés (pl. a kalcium, a foszfor és a magnézium kóros szintje) és/vagy a veseműködés megváltozása alakulhat ki, beleértve a veseműködés súlyos károsodását is. Ha az Ön kalciumszintje túl alacsonyra esik, akkor lehet, hogy kalciumpótló infúziót kell kapnia.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A leggyakoribbak rendszerint enyhék és valószínűleg rövid idő múlva megszűnnek.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát az alábbi, súlyos mellékhatásokról:

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • A veseműködés súlyos károsodása (amit rendszerint kezelőorvosa bizonyos speciális vérvizsgálatokkal fog meghatározni).
 • Alacsony kalciumszint a vérben.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • A szájüregben, a fogakban és/vagy az állkapocsban jelentkező fájdalom, duzzanat vagy nem gyógyuló fekélyek a szájüregen belül vagy az állkapcson, váladékozás, az állkapocsban kialakuló zsibbadás vagy elnehezülés érzés vagy egy fog meglazulása. Ezek az állkapocsban kialakuló csontkárosodás (csontelhalás) tünetei lehetnek. Azonnal mondja el kezelőorvosának és fogorvosának, ha az Osporil kezelés során, vagy befejezése után ilyen tüneteket észlel.
 • Szívritmuszavart (pitvarfibrillációt) észleltek a változó kor után kialakuló csontritkulásra zoledronsavval kezelt betegeknél. Jelenleg nem tisztázott, hogy a zoledronsav okozza-e ezt a szívritmuszavart, de ha ilyen tüneteket tapasztal, miután megkapta a zoledronsavat, tájékoztatnia kell kezelőorvosát.
 • Súlyos allergiás reakció: légszomj, elsősorban az arc és a garat feldagadása.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • Az alacsony kalciumértékek következtében: szabálytalan szívverés (szívritmuszavar; az alacsony kalciumszint következménye).

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • Az alacsony kalciumértékek következményeként: görcsrohamok, görcsök és tetánia (a hipokalcémia következményeként).

A lehető leghamarabb tájékoztassa kezelőorvosát az alábbi mellékhatásokról:

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):

 • Alacsony foszfátszint a vérben.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • Fejfájás és influenzaszerű tünetek, mint láz, fáradtság, gyengeség, álmosság, hidegrázás és csont-, ízületi- vagy izomfájdalom. A legtöbb esetben különösebb kezelés nem szükséges, és a tünetek rövid idő (néhány óra vagy nap) után megszűnnek.
 • Emésztőrendszeri reakciók, pl. émelygés és hányás, valamint étvágytalanság.
 • Kötőhártya gyulladás.
 • Alacsony vörösvértestszám (vérszegénység).

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • Túlérzékenységi reakciók.
 • Alacsony vérnyomás.
 • Mellkasi fájdalom.
 • Az infúzió beadási helyén jelentkező bőrreakciók (bőrpír és duzzanat), bőrkiütés, bőrviszketés.
 • Magas vérnyomás, nehézlégzés, szédülés, szorongás, alvászavarok, ízérzés zavarok, remegés, a kezek vagy a lábak bizsergése vagy zsibbadása, hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom, szájszárazság
 • A fehérvérsejtek és a vérlemezkék alacsony száma.
 • Alacsony magnézium- és káliumszint a vérben. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja ezt, és megtesz minden szükséges intézkedést.
 • Testtömeg-növekedés.
 • Fokozott izzadás.
 • Álmosság.
 • Homályos látás, a szem könnyezése, a szem fényérzékenysége.
 • Hirtelen kialakuló hidegségérzés, ájulással, erőtlenséggel vagy összeeséssel.
 • Nehézlégzés sípoló légzéssel vagy köhögéssel.
 • Csalánkiütés.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • Lassú szívverés.
 • Zavartság.
 • A combcsont szokatlan törése, különösen olyan betegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse fel kezelőorvosát, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel a combjában, csípő- vagy lágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésének korai jele lehet.
 • Intersticiális tüdőbetegség (a tüdő léghólyagocskái körüli szövet gyulladása).
 • Influenzaszerű tünetek, ízületi gyulladással és ízületi duzzanattal.
 • A szem fájdalmas kivörösödése és/vagy feldagadása.

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • Az alacsony vérnyomás miatt bekövetkező ájulás.
 • Erős csont-, ízületi- és/vagy izomfájdalom, ami esetenként cselekvőképtelenséget okoz.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Osporilt tárolni?

Orvosa, a gyógyszerész, illetve a szakszemélyzet tudja, hogyan kell az Osporil-t szakszerűen tárolni (lásd 6. pont).

Az első felbontás után az Osporil oldatos infúziót lehetőség szerint azonnal fel kell használni. Ha az oldatot nem használják fel azonnal, akkor azt hűtőszekrényben, 2 °C - 8 °C-on kell tárolni.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Osporil?

Az Osporil hatóanyaga a zoledronsav. Üvegenként 4 mg zoledronsavat tartalmaz (zoledronsav monohidrát formájában).

Egyéb összetevők: mannit, nátrium-citrát, injekcióhoz való víz és nitrogén.

Milyen az Osporil külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Osporil oldat formájában, injekciós üvegben kerül forgalomba. Egy injekciós üveg 100 ml oldatot tartalmaz.

Csomagolás:

1x100ml

10x100ml

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Daganat

További gyógyszerek zoledronic acid hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában