MIRTASTAD filmtabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MIRTASTAD ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Ön gyógyszerének neve Mirtastad 15, 30 vagy 45 mg filmtabletta (ebben a betegtájékoztatóban Mirtastad néven).

A Mirtastad az antidepresszáns gyógyszerek csoportjába tartozik.

A Mirtastad depresszió kezelésére használatos szer.

2. TUDNIVALÓK A MIRTASTAD SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Mirtastadot:

 • ha allergiás (túlérzékeny) a mirtazapinra vagy a Mirtastad egyéb összetevőjére. Ebben az esetben, mielőtt bevenné a Mirtastadot, feltétlenül beszéljen kezelőorvosával minél hamarabb.
 • ha Ön ún. monoamin oxidáz gátló (MAO-gátló) gyógyszereket szed vagy szedett mostanában (az elmúlt 2 héten belül).

A Mirtastad fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: mirtazapine

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

30 mg (30x) 30 mg (60x)

Alkalmazás gyermekek és 18 év alatti serdülők esetén

A Mirtastad általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére, mert a hatásossága nem igazolt. Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Mirtastad filmtablettát, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Mirtastad filmtablettát ír fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Mirtastad filmtabletta készítményt szedi. Emellett a Mirtastad filmtabletta készítmény hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés, illetve az értelmi funkciók és viselkedés szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított. Ezenkívül ebben a korcsoportban sokkal gyakrabban figyeltek meg jelentős súlynövekedést a Mirtastad kezelés során, mint a felnőtteknél.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 • Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
 • Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Továbbá a Mirtastad fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 • ha Ön az alábbi betegségek valamelyikében szenved vagy valaha szenvedett.

Amennyiben még nem tette meg, mondja el kezelőorvosának, ha ilyen betegségben szenved, mielőtt elkezdené szedni a Mirtastadot:

 • görcsrohamok (epilepszia). Amennyiben görcsrohamok jelentkeznek Önnél, vagy a szokásos rohamok gyakoribbá válnak, hagyja abba a Mirtastad szedését és azonnal keresse fel a kezelőorvosát;
 • májbetegség, beleértve a sárgaságot. Sárgaság kialakulása esetén hagyja abba a Mirtastad szedését és azonnal keresse fel a kezelőorvosát;
 • vesebetegség;
 • szívbetegség vagy alacsony vérnyomás;
 • skizofrénia. Amennyiben a meglévő pszichés tünetek, mint például a paranoid gondolatok gyakoribbá vagy súlyosabbá válnak, azonnal keresse fel a kezelőorvosát;
 • mániás depresszió (váltakozó emelkedett hangulatú/túlzottan tevékeny illetve levert hangulatú időszakok). Ha úgy érezni, hogy hangulata kezd túlzottan emelkedetté válni vagy túlságosan izgatottnak érzi magát, hagyja abba a Mirtastad szedését és azonnal keresse fel a kezelőorvosát;
 • cukorbetegség (előfordulhat, hogy az inzulin vagy más cukorbetegség ellen szedett gyógyszerének adagját módosítani kell);
 • szembetegség, mint pl. emelkedett szembelnyomás (zöld hályog),
 • vizelési nehézség, ami valószínűleg prosztata-megnagyobbodás miatt alakulhatott ki.
 • ha Ön fertőzés jeleit tapasztalja magán, mint pl. megmagyarázhatatlan okokból kialakuló magas láz, torokfájás vagy szájfekély. ? Hagyja abba a Mirtastad szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát, hogy vérvizsgálatot végezhessenek Önnél.

Ritka esetben ezek a tünetek a csontvelőben történő vérsejttermelődés zavarának a jelei lehetnek. Amellett, hogy ritkán fordulnak elő, ezek a tünetek leginkább a kezelés 4.-6. hetében jelentkeznek.

 • ha Ön idős beteg. Érzékenyebb lehet ugyanis a depresszió ellenes gyógyszerek mellékhatásaira.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Kérjük tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi listán szereplő gyógyszerek bármelyikét szedi vagy szedését tervezi.

Feltétlenül tájékoztassa továbbá kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Mirtastadot ne szedje együtt:

 • ún. monoamin oxidáz gátlókkal (MAO-gátlókkal). Továbbá ne szedjen Mirtastadot a MAO-gátló kezelés abbahagyása utáni két hétben. A Mirtastad-kezelés abbahagyása utáni két hétben pedig ne szedjen MAO-gátlót.

MAO-gátló, pl. a moklobemid, tranilcipromin (mindkettő depresszió ellenes szer) és a szelegilin (Parkinson-kór kezelésére használt szer).

Óvatosan alkalmazza a Mirtastadot, ha az alábbi gyógyszerekkel együtt szedi:

 • depresszió ellenes szerekkel pl. SSRI-kkel, venlafaxinnal és L-triptofánnal vagy triptánokkal (migrén kezelésére alkalmazzák), tramadollal (fájdalomcsillapító), linezoliddal (antibiotikum), lítiummal (pszichiátriai betegségek kezelésére alkalmazzák) és orbáncfű - Hypericum perforatum - készítményekkel (egy depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmény). Nagyon ritka esetekben a Mirtastad önmagában, vagy a Mirtastad ezen gyógyszerekkel együtt alkalmazva ún. szerotonin szindróma kialakulását eredményezheti. A szindróma néhány tünete: megmagyarázhatatlan láz, verejtékezés, emelkedett pulzus, hasmenés, (irányíthatatlan) izom-összehúzódások, hidegrázás, hiperaktív reflexek, nyugtalanság, hangulatváltozások és tudatzavar. Amennyiben ezek közül a tünetek közül egyszerre több is jelentkezik Önnél, azonnal mondja el kezelőorvosának mivel a kezelést meg kell szakítani és tüneti kezelést kell alkalmazni.
 • egy nefazodon nevű depresszió ellenes szerrel. A Mirtastad mennyiségét növelheti ugyanis a vérében. Értesítse kezelőorvosát, ha ezt a gyógyszert szedi. Szükség lehet a Mirtastad dózisának csökkentésére, vagy ha a nefazodon-kezelést abbahagyja, a Mirtastad dózisának újbóli növelésére.
 • szorongás és álmatlanság kezelésére alkalmazott szerekkel, mint pl. a benzodiazepinek;
 • skizofrénia kezelésére alkalmazott szerekkel, mint pl. az olanzapin;
 • allergia kezelésére alkalmazott szerekkel, mint pl. a cetirizin;
 • erős fájdalom csillapítására alkalmazott szerekkel, mint pl. a morfin.

A Mirtastad ezekkel a gyógyszerekkel együtt alkalmazva növelheti az ezen szerek okozta álmosságot.

 • fertőzések kezelésére alkalmazott szerekkel, mint baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmazott szerekkel (pl. eritromicinnel), gombás fertőzések kezelésére alkalmazott szerekkel (pl. ketokonazollal), HIV/AIDS kezelésére alkalmazott szerekkel (HIV-proteáz gátlókkal) és
 • gyomorfekély kezelésére alkalmazott szerekkel (pl. cimetidinnel).

A Mirtastaddal kombinálva ezek a szerek növelhetik a mirtazapin mennyiségét az Ön vérében. Tájékoztassa orvosát, amennyiben ezeket a gyógyszereket szedi. Szükség lehet a Mirtastad dózisának csökkentésére, vagy ezen készítmények szedésének abbahagyása esetén a Mirtastad dózisának újbóli növelésére.

 • epilepszia ellenes szerekkel, mint pl. a karbamazepin és fenitoin;
 • tuberkulózis (gümőkór) ellenes szerekkel, mint pl. a rifampicin.

Ezen gyógyszerek Mirtastaddal való együttes alkalmazása csökkentheti a Mirtastad mennyiségét az Ön vérében. Tájékoztassa orvosát, amennyiben ezeket a gyógyszereket szedi. Szükség lehet a Mirtastad dózisának növelésére, vagy ezen készítmények szedésének abbahagyása esetén a Mirtastad dózisának újbóli csökkentésére.

 • véralvadásgátló szerekkel, mint pl. a warfarin.

A Mirtastad erősítheti a warfarin véralvadásgátló hatását. Tájékoztassa orvosát, amennyiben ilyen gyógyszert szed. Kombinált alkalmazás esetén tanácsos, hogy orvosa rendszeresen vérvizsgálatot végezzen Önnél.

A Mirtastad egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Ha Mirtastad szedése mellett alkoholt iszik, álmosnak érezheti magát.

Nem tanácsos alkoholt inni a gyógyszer szedése alatt.

A Mirtastadot étkezéskor vagy étkezéstől függetlenül is beveheti.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Mirtastad-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Mirtastaddal növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hypertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

Amennyiben Mirtastad szedése mellett terhes lesz, vagy terhességet tervez, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy folytathatja-e a Mirtastad szedését.Ha Ön Mirtastadőt szedett a szülésig vagy közvetlenül a szülés előtt, kisbabáját megfigyelés alatt kell tartani a lehetséges mellékhatások jelentkezése miatt.

Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy Mirtastad szedése mellett szoptathat-e.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Mirtastad befolyásolhatja a koncentrálóképességét és az éberségét. Győződjön meg róla, hogy a Mirtastad nincs hatással ezen képességeire, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne.

Fontos információk a Mirtastad egyes összetevőiről

A Mirtastad filmtabletta laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Mirtastad 15 mg filmtabletta sunset yellow festékanyagot tartalmaz, mely allergiás reakciókat okozhat.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A MIRTASTADOT?

A Mirtastadot mindig az orvos vagy gyógyszerész által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

Mennyit kell szedni

A készítmény szokásos kezdő adagja 15 vagy 30 mg naponta. Előfordulhat, hogy orvosa egy pár nap múlva azt javasolja Önnek, hogy növeljék az adagot arra a mennyiségre, ami a legjobb az Ön számára (15 és 45 mg között naponta). A dózis általában ugyanaz minden korcsoport számára. Mindamellett, ha Ön idős beteg vagy vese- illetve májbetegsége van, az orvosa módosíthatja az adagot.

Mikor kell szedni a Mirtastadot

A Mirtastadot minden nap ugyanabban az időben vegye be. A legjobb a Mirtastadot lefekvés előtt, egy adagban bevenni. Előfordulhat azonban, hogy orvosa azt javasolja Önnek, hogy a Mirtastad adagját több részletben vegye be - az egyiket reggel, a másikat este, lefekvés előtt. A nagyobb adagot lefekvés előtt kell bevenni.

Szájon át vegye be a tablettát. A felírt mennyiségű Mirtastad tablettát rágás nélkül nyelje le, némi vízzel vagy gyümölcslével.

Mikor várható a javulás

Rendszerint egy-két hétig eltarthat, amíg a Mirtastad hatni kezd, és 2-4 hét után már valószínűleg jobban fogja magát érezni.

Fontos, hogy a kezelés első heteiben beszámoljon kezelőorvosának a Mirtastad hatásairól:

 • A Mirtastad-kezelés 2-4. hetében mondja el kezelőorvosának, hogy ez a gyógyszer milyen hatással volt Önre.

Amennyiben még mindig nem érzi jobban magát, az orvosa nagyobb adagot írhat fel Önnek. Ebben az esetben újabb 2-4 hét múlva beszéljen újra kezelőorvosával.

Általában addig kell szednie a Mirtastadot, amíg a depresszió tünetei 4-6 hónap után sem jelentkeznek.

Ha az előírtnál több Mirtastadot vett be

Amennyiben Ön vagy valaki más túl sok Mirtastadot vett be, azonnal hívjon orvost!

A Mirtastad túladagolás legvalószínűbb jelei (más gyógyszerek vagy alkohol fogyasztása nélkül) az álmosság, zavartság és megemelkedett pulzus.

Ha elfelejtette bevenni a Mirtastadot

Ha Önnek naponta egyszer kell bevennie az adagját:

 • Ha elfelejti bevenni a Mirtastad-adagját, ne vegye be a kihagyott adagot, csak hagyja ki. Vegye be a következő dózist a szokásos időben.

Ha Önnek naponta kétszer kell bevennie az adagját:

 • Ha elfelejtette bevenni a reggeli adagot, egyszerűen csak vegye be az esti adaggal együtt.
 • Ha elfelejtette bevenni az esti adagot, ne vegye be a következő reggeli adaggal együtt, csak hagyja ki és folytassa a szedést a szokásos reggeli és esti adagokkal.
 • Ha mindkét adagot elfelejtette bevenni, ne próbálja meg pótolni a kihagyott adagokat. Hagyja ki mindkét adagot és folytassa a kezelést másnap a szokásos reggeli és esti adagokkal.

Ha idő előtt abbahagyja a Mirtastad szedését

Csak akkor hagyja abba a Mirtastad szedését, ha előtte beszélt kezelőorvosával.

Ha túl korán hagyja abba a gyógyszer szedését, visszatérhetnek a depresszió tünetei. Ha jobban érzi magát, mondja el a kezelőorvosának. Majd ő eldönti, hogy mikor kell abbahagynia a gyógyszer szedését.

Ne hagyja abba hirtelen a Mirtastad szedését, még ha a depressziója rosszabbodott is. Ha hirtelen abbahagyja a Mirtastad szedését, hányingere lehet, szédülhet, feszültté vagy szorongóvá válhat és fájhat a feje. Ezek a tünetek elkerülhetőek, ha fokozatosan hagyják abba a gyógyszer szedését. Orvosa elmondja Önnek, hogyan kell az adagot fokozatosan csökkenteni.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Mirtastad is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Némelyik mellékhatás gyakrabban fordul elő, mint a többi. A Mirtastad lehetséges mellékhatásait az alábbiak szerint csoportosítva soroljuk fel:

 • Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érint
 • Gyakori: 100-ból 1-10 beteget érint
 • Nem gyakori: 1000-ből 1-10 beteget érint
 • Ritka: 10 000-ből 1-10 beteget érint
 • Nagyon ritka: 10 000-ből kevesebb mint 1 beteget érint
 • Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

Nagyon gyakori:

 • étvágynövekedés és súlygyarapodás
 • bágyadtság vagy álmosság
 • fejfájás
 • szájszárazság

Gyakori:

 • levertség
 • szédülés
 • remegés
 • hányinger
 • hasmenés
 • hányás
 • bőrkiütés (exantéma)
 • ízületi fájdalom (artralgia) vagy izomfájdalom (mialgia)
 • hátfájás
 • hirtelen felállás után tapasztalt szédülés vagy ájulásérzés (ortosztatikus hipotenzió)
 • duzzanat (főleg a bokán vagy a lábfejen), amit vízvisszatartás okoz (ödéma)
 • fáradtság
 • élénk álmok
 • zavartság
 • szorongás
 • alvásproblémák

A 18 év alatti gyermekeknél általában a következő mellékhatásokat figyelték meg a klinikai vizsgálatokban: jelentős súlynövekedés, csalánkiütés és emelkedett trigliceridszintek a vérben.

Nem gyakori:

 • emelkedett vagy érzelmileg túlfűtött hangulat (mánia)

Ilyenkor hagyja abba a Mirtastad szedését és tájékoztassa azonnal a kezelőorvosát.

 • szokatlan érzés a bőrön pl. égő, szúró, csiklandozó vagy bizsergő érzés (paresztézia)
 • nyugtalan lábak
 • ájulás
 • zsibbadás érzés a szájban (orális hipesztézia)
 • alacsony vérnyomás
 • rémálmok
 • izgatottság
 • hallucinációk
 • mozgáskényszer

Ritka:

 • a szem és a bőr sárgás elszíneződése; ez májműködési zavart jelezhet (sárgaság).

Ilyenkor hagyja abba a Mirtastad szedését és tájékoztassa azonnal a kezelőorvosát.

 • izomrángás vagy -összehúzódás (mioklónus)
 • agresszió

Nem ismert:

fertőzés jelei, mint pl. hirtelen fellépő, megmagyarázhatatlan okokból kialakuló magas láz, torokfájás és szájfekély (agranulocitózis).

Ilyenkor hagyja abba a Mirtastad szedését és keresse fel azonnal a kezelőorvosát, hogy vérvizsgálatot végezhessenek Önnél.

 • Ritka esetekben a Mirtastad a vérsejtek termelődésének zavarát okozhatja (csontvelődepresszió). Néhányan kevésbé ellenállóvá válhatnak a fertőzésekkel szemben, mivel a Mirtastad a fehérvérsejtek számának átmeneti csökkenését okozhatja (granulocitopénia). Ritka esetekben a Mirtastad a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számának csökkenését is okozhatja egyszerre (aplasztikus anémia), a vérlemezkék számának csökkenését önmagában (trombocitopénia) vagy a fehérvérsejtek számának növekedését (eozinofília).
 • súlyos bőrreakciók (Stevens-Johnson szindróma, hólyagos bőrgyulladás, eritéma multiforme, toxikus epidermális nekrolízis)
 • epilepsziás roham (görcsrohamok).

Ilyenkor hagyja abba a Mirtastad szedését és tájékoztassa azonnal a kezelőorvosát.

 • az alábbi tünetek együttes jelentkezése: megmagyarázhatatlan láz, verejtékezés, emelkedett pulzus, hasmenés, (irányíthatatlan) izom-összehúzódások, hidegrázás, hiperaktív reflexek, nyugtalanság, hangulatváltozás és tudatzavar. Nagyon ritka esetekben ezek a mellékhatások a szerotonin szindróma jelei lehetnek.

Ilyenkor hagyja abba a Mirtastad szedését és tájékoztassa azonnal a kezelőorvosát.

 • önkárosító vagy öngyilkos gondolatok

Azonnal konzultáljon kezelőorvosával vagy keressen fel egy kórházat.

 • szokatlan érzés a szájban (orális paresztézia)
 • duzzanat a szájban (szájödéma)
 • fokozott nyálelválasztás
 • beszédzavar (diszartria)
 • alvajárás (szomnambulizmus)
 • a nátrium mennyiségének csökkenése a vérben (hiponatrémia)
 • nem megfelelő antidiuretikus hormon kiválasztás

A Sunset yellow festékanyag allergiás reakciókat okozhat.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A MIRTASTADOT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!

A dobozon, a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Mirtastadot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.

Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Mirtastad

A 15 mg-os, 30 mg-os és 45 mg-os filmtabletta hatóanyaga a mirtazapin.

A Mirtastad 30 mg filmtabletta 30 mg mirtazapint tartalmaz filmtablettánként.

A Mirtastad 45 mg filmtabletta 45 mg mirtazapint tartalmaz filmtablettánként.

15 mg/A 30 mg-os filmtabletta egyenlő adagokra osztható.

Egyéb összetevők: laktóz monohidrát, kukoricakeményítő, hidroxi-propil-cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid magnézium sztearát, hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 8000.

A 15 mg-os filmtabletta sárga vasoxidot (E172), kinolin sárgát (E104) és sunset yellow színezéket (E110) is tartalmaz.

A 30 mg-os filmtabletta vörös vasoxidot (E172), sárga vasoxidot (E172) és fekete vasoxidot (E172) is tartalmaz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Mirtastad filmtabletta.

A Mirtastad 15 mg filmtabletta sárga színű, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott filmbevonatú tabletta. A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.

A Mirtastad 30 mg filmtabletta bézs színű, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott filmbevonatú tabletta. A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.

A Mirtastad 45 mg filmtabletta fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta.

10, 14, 20, 28, 30, 40, 48, 50, 60, 90, 98, 100, 110, 150, 200, 250, 300, 350, 500 vagy 1000 db filmtabletta átlátszatlan, fehér PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Depresszió, Idegesség, Szorongásoldó

További gyógyszerek mirtazapine hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában