METFORMIN VITABALANS

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Metformin Vitabalans és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Metformin Vitabalans metformint, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszert tartalmaz.

A gyógyszerek biguanidoknak nevezett csoportjához tartozik.

Az inzulin egy hasnyálmirigy által termelt hormon, amely lehetővé teszi a szervezet számára a cukor (glukóz) felvételét a vérből. A szervezet a glukózt energiatermelésre használja fel, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.

Ha Önnek cukorbetegsége (diabétesze) van, a hasnyálmirigye nem termel elegendő inzulint, vagy a szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A Metformin Vitabalans elősegíti a vércukorszintnek a normálishoz lehető legközelebbi értékre való csökkentését.

Ha Ön felnőtt és túlsúlyos, a Metformin Vitabalans hosszú ideig tartó szedése elősegíti a di¬a-béteszhez tartozó szövődmények koc¬ká¬zatának csök¬kenését is. A Metformin Vitabalans szedése együtt jár a testsúly stabilizálódásával vagy enyhe súlyvesztéssel.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Metformin Vitabalans?

2-es típusú diabétesz kezelésére, amennyiben a diéta és a testmozgás önmagában nem elegendő a vércukorszint megfelelő szabályozásához. A készítmény főleg túlsúlyos betegek kezelésére alkalmazható.

A felnőttek a Metformin Vitabalans-ot szedhetik önmagában, vagy diabétesz kezelésére alkalmas egyéb gyógyszerekkel (szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy inzulinnal) együtt.

10 éves vagy annál idősebb gyermekek és fiatal felnőttek a Metformin Vitabalans-ot szedhetik önmagában vagy inzulinnal kombinálva.

METFORMIN VITABALANS GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
metformin hydrochloride

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Vitabalans Oy
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 1000 mg filmtabletta

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Metformin Vitabalans szedése előtt

Ne vegye be a Metformin Vitabalans-ot, ha:

allergiás a metforminra, vagy a készítmény bármely segédanyagával szemben (lásd 6. pont);

Ha veseműködése súlyosan csökkent.

Ha májbetegsége van;

Ha nem beállított diabétesze (cukorbetegsége) van, amely például súlyos hiperglikémiával (magas vércukorszinttel), hányingerrel, hányással, hasmenéssel, gyors súlyvesztéssel, laktátacidózissal (tejsavas acidózissal) (lásd "A laktátacidózis (tejsavas acidózis) kockázata" című részt) vagy ketoacidózissal jár. A ketoacidózis lényege, hogy a ketontesteknek nevezett anyagok felszaporodnak a vérben, ami diabéteszes prekómához (a kómát megelőző állapothoz) vezethet. Ennek tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, a gyors és mély légzés, az aluszékonyság, vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet.

szervezete túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagy súlyos fokú hasmenés, ismétlődően előforduló hányás miatt. A dehidráció veseműködési zavarokhoz vezethet, amely tejsavas acidózist okozhat (lásd az alábbiakban „A Metformin Vitabalans fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” című részt).

súlyos fertőzésben szenved (pl. tüdő- vagy hörgőrendszeri-, illetve a veséket érintő fertőzés).A súlyos fertőzések veseműködési zavarokhoz vezethetnek, amely fokozhatja a tejsavas acidózis kockázatát (lásd az alábbiakban „A Metformin Vitabalans fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” című részt).

szívbetegség miatt kezelik, vagy a közelmúltban szívrohama volt, ha súlyos vérkeringési problémája (mint például sokk) vagy légzési nehézsége van. Ezek az állapotok a szöveti oxigénellátás zavara révén tejsavas acidózist okozhatnak (lásd az alábbiakban „A Metformin Vitabalans fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” című részt).

ha nagymértékben fogyaszt alkoholt.

Ha a fent említett tényezők bármelyike fennáll Önnél, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt értesítse kezelőorvosát.

Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha

•Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy koszorúér angiográfiát terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak

•Ön nagyobb műtét előtt áll.

A vizsgálat, vagy a műtét előtt és után bizonyos időre fel kell függeszteni a Metformin Vitabalans szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy ezen idő alatt szükség van-e bármilyen egyéb kezelésre. Fontos, hogy pontosan betartsa a kezelőorvos utasításait.

Figyelmeztetések és óvintázkedések

A laktátacidózis (tejsavas acidózis) kockázata

A Metformin Vitabalans egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatást, az úgynevezett laktátacidózist (tejsavas acidózist) okozhat, különösen, ha az Ön veséi nem működnek megfelelően. A laktátacidózis (tejsavas acidózis) kialakulásának esélye szintén fokozódik nem beállított diabétesz (cukorbetegség), súlyos fertőzés, tartós éhezés vagy alkoholfogyasztás, dehidratáció (testfolyadékhiány; további tájékoztatást lásd alább), májproblémák és minden olyan betegség esetén, amelyben a test egy részének oxigénellátása csökken (mint például súlyos akut szívbetegségben).

Ha a fentiek közül bármelyik Önre vonatkozik, további utasításért forduljon kezelőorvosához.

Rövid ideig hagyja abba a Metformin Vitabalans szedését, ha olyan betegsége van, amely dehidratációval (jelentős testfolyadékhiánnyal) járhat, például súlyos hányás, hasmenés, láz vagy hőhatás, vagy ha a szokásosnál kevesebb folyadékot fogyaszt. További utasításért forduljon kezelőorvosához.

Hagyja abba a Metformin Vitabalans szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha a laktátacidózis (tejsavas acidózis) tünetei közül néhányat tapasztal, mivel az állapot kómához vezethet.

A laktátacidózis (tejsavas acidózis) tünetei:

•hányás,

•hasi fájdalom,

•izomgörcsök,

•súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét,

•légzési nehézség,

•csökkent testhőmérséklet és lassú szívverés.

A laktátacidózis (tejsavas acidózis) sürgősségi állapot, amely kórházi kezelést igényel.

Ha Önnek nagyobb műtétre van szüksége, a beavatkozás idejére és azt követően egy bizonyos időre fel kell függesztenie a Metformin Vitabalans szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy mikor kell abbahagynia, és mikor kell újra elkezdenie a Metformin Vitabalans szedését.

A metformin Vitabalans-kezelés során kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség idős vagy romló veseműködésű betegeknél.

Egyéb gyógyszerek és a Metformin Vitabalans

Ha Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatra vagy más képalkotó vizsgálatra van szükség, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak, a vizsgálatot megelőzően vagy a vizsgálat idejére fel kell függesztenie a Metformin Vitabalans szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy mikor kell abbahagynia, és mikor kell újra elkezdenie a Metformin Vitabalans szedését.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Gyakoribb vércukorszint- és veseműködés-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a Metformin Vitabalans dózisát. Különösen fontos, hogy megemlítse az alábbiakat:

•vizeletürítést fokozó gyógyszerek (diuretikumok [vízhajtók]), 

•fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (nem-szteroid gyulladáscsökkentők és 

COX-2- gátlók, például ibuprofén és celekoxib),

•egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (ACE-gátlók és angiotenzin-II-receptor-blokkolók).

A Metformin Vitabalans egyidejű alkalmazása alkohollal

Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást a Metformin Vitabalans szedése idején, mivel az alkohol megnövelheti a laktátacidózis (tejsavas acidózis) előfordulásának kockázatát (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).

Terhesség és szoptatás és termékenység

Közölje orvosával, ha gyermeket vár, vagy úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe szeretne esni, hogy az orvos változtathasson a kezelésen.

Terhesség ideje alatt a cukorbetegséget inzulinnal kell kezelni.

Ez a gyógyszer nem ajánlott, ha Ön szoptat, vagy azt tervezi, hogy szoptatni fogja csecsemőjét.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Metformin Vitabalans nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszintet), ha önmagában alkal¬mazzák. Ez azt jelenti, hogy a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja. 

Tudnia kell azonban, hogy a Metformin Vitabalans egyéb vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel (pl. szulfonilureák, inzulin, meglitinidek) együtt alkalmazva hipoglikémiát (a vércukorszint túlzott csökkenését) idézhet elő. A hipoglikémia tünetei: gyengeségérzet, szédülés, fokozott verejtékezés, gyors szívverés, látászavarok, dezorientáció (tájékozódási zavar). Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.

3. Hogyan kell szedni a Metformin Vitabalans-ot?

A Metformin Vitabalans -ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A Metformin Vitabalans nem helyettesíti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is tartsa be a kezelőorvosa által adott étrendi tanácsokat, és rendszeresen végezzen testmozgást.

Szokásos adag

Felnőtteknél a szokásos kezdő adag 500 mg Metformin Vitabalans, naponta 2x vagy 3x.

A maximális napi adag 1000 mg, naponta 3x.

A 10 éves, vagy annál idősebb gyermekek és a serdülők kezelését általában naponta egyszer 500 mg Metformin Vitabalans-szal kell elkezdeni. A 10-12 éves gyermekek a készítmény csak a kezelőorvosa speciális javaslatára ajánlott, mivel az erre az életkorra vonatkozó tapasztalatok korlátozottak.

Amennyiben Ön inzulint is szed, a kezelőorvosa el fogja mondani, hogyan kezdje el szedni a Metformin Vitabalans-ot.

Ha az Ön veseműködése csökkent, előfordulhat, hogy kezelőorvosa alacsonyabb adagot ír fel.

Rendszeres ellenőrzés

Kezelőorvosa rendszeres vércukorszint ellenőrzést fog végezni, és hozzáigazítja a Metformin Vitabalans adagolását az Ön vércukorszintjéhez. Beszéljen rendszeresen kezelőorvosával. Ez különösen fontos gyermekek, serdülőkorúak és idős betegek esetében.

Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését is. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség időskorú vagy károsodott vesefunkciójú betegeknél.

Hogyan kell szedni a Metformin Vitabalans-ot

A Metformin Vitabalans-ot étkezés közben, vagy étkezés után kell bevenni. Így elkerülhető, hogy emésztést érintő mellékhatások lépjenek fel Önnél. 

A tablettákat ne törje össze, vagy ne rágja szét. Minden egyes tablettát egy pohár vízzel nyeljen le.

•Ha naponta egy adagot szed be, ezt reggel (a reggeli közben) vegye be.

•Ha két adagra osztott mennyiséget vesz be, az egyik adagot reggel (a reggeli közben), a másikat este (a vacsora közben) vegye be.

•Ha három adagra osztott mennyiséget vesz be, az egyik adagot reggel (a reggeli közben), a másikat délben (ebéd közben), a harmadikat este (a vacsora közben) vegye be.

Ha bizonyos idő múltán úgy ítéli meg, hogy a Metformin Vitabalans hatása túlságosan erős, vagy túlságosan gyenge, beszélje meg a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. 

Ha az előírtnál több Metformin Vitabalans-ot vett be

Ha az előírt mennyiségnél több Metformin Vitabalans-ot vett be, tejsavas acidózis alakulhat ki.

A tejsavas acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét és légzési nehézséggel. Ha ez előfordul, Önnek azonnali kórházi kezelésre lehet szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet.

Ilyen esetben vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával, vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat!

Ha elfelejtette bevenni a Metformin Vitabalans-ot

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.

Ha idő előtt abbahagyja a Metformin Vitabalans szedését

A kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, mennyi ideig kell szedni a metformint. Ha a kezelést hirtelen abbahagyja, a tünetei visszatérhetnek. A megbeszélt időpontnál hamarabb ne hagyja abba a kezelést, anélkül hogy ezt meg ne beszélte volna a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel:

Nagyon gyakori (10 -ből több mint 1 beteget érinthet) 

•emésztési zavarok, mint például hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom és étvágytalanság. Ezek a mellékhatások leggyakrabban a Metformin Vitabalans kezelés megkezdésekor jelentkezhetnek. Segít, ha az adagot egész napra elosztva veszi be, és ha a Metformin Vitabalans-ot az étkezés közben, vagy közvetlenül utána veszi be. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, hagyja abba a Metformin Vitabalans szedését, és beszéljen kezelőorvosával.

Gyakori (100 -ból 1-10 beteget érinthet)

•ízérzékelési zavarok

Nagyon ritka (10 000 -ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet): 

•A Metformin Vitabalans egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatást, az úgynevezett laktátacidózist (tejsavas acidózist) okozhat (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt). Ha ez bekövetkezik, hagyja abba a Metformin Vitabalans szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, mivel a laktát acidózis kómához vezethet.

•a májműködést mutató laboratóriumi vizsgálatok eltérései, vagy hepatitisz (májgyulladás, amely fáradságot, étvágytalanságot, súlyvesztést okozhat, a bőr besárgulásával vagy anélkül, illetve a szemfehérje sárgás elszíneződésével együtt).

Ha ez előfordul Önnél, hagyja abba a gyógyszer szedését és kérjen orvosi se¬gít¬séget.

•bőrtünetek, mint a bőrvörösség (eritéma), viszketés vagy viszkető bőrkiütés (csalánkiütés).

•a vér csökkent B12-vitamin szintje.

Egyéb mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél

A gyermekekkel és serdülőkorúakra vonatkozóan korlátozott tapasztalatok azt mutatják, hogy a káros mellékhatások természete és súlyossága hasonló azokhoz, amelyeket felnőtteknél írtak le.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét. 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa 

kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.  Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Metformin Vitabalans -ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Ha egy gyermek Metformin Vitabalans kezelést kap, a szülőknek és a gondozóknak ellenőrizni kell, hogy a gyógyszeralkalmazását.

A dobozon vagy buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Metformin Vitabalans

A készítmény hatóanyaga a metformin.

Metformin Vitabalans 500 mg filmtabletta: 500 mg metformin-hidroklorid (megfelel 390 mg metforminnak) filmtablettánként.

Metformin Vitabalans 1000 mg filmtabletta: 1000 mg metformin-hidroklorid (megfelel 780 mg metforminnak) filmtablettánként.

Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, hipromellóz, makrogol 4000, magnézium-sztearát, polidextróz, povidone 29-32, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, és titán-dioxid (E171).

Milyen a Metformin Vitabalans külleme és mit tartalmaz a csomagolás 

Metformin Vitabalans 500 mg filmtabletta: fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború, bemetszéssel ellátott filmtabletta. Mérete 7,5×18 mm.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Metformin Vitabalans 1000 mg filmtabletta: fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború, bemetszéssel ellátott filmtabletta. Mérete 10×21 mm.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

30, 60, 100 és 200 db filmtabletta LPDE kupakkal ellátott HPDE tartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

Vitabalans Oy

Metformin Vitabalans 500 mg filmtabletta

OGYI-T-22228/01 30x HPDE tartályban és dobozban

OGYI-T-22228/02 60x HPDE tartályban és dobozban

OGYI-T-22228/03 100x Tear-off label HPDE tartályban doboz nélkül

OGYI-T-22228/04 200x Tear-off label HPDE tartályban doboz nélkül

Metformin Vitabalans 1000 mg filmtabletta

OGYI-T-22228/05 30x HPDE tartályban és dobozban

OGYI-T-22228/06 60x HPDE tartályban és dobozban

OGYI-T-22228/07 100x Tear-off label HPDE tartályban doboz nélkül

OGYI-T-22228/08 200x Tear-off label HPDE tartályban doboz nélkül

Ezt a gyógyszerterméket az EEA tagállamokban a következő néven hozhatják forgalomba:

Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Norvégia, Lengyelország, Svédország, Szlovénia, Szlovákia: Metformin Vitabalans

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2017. június.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal