• Meliane bevont tabletta

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MELIANE BEVONT TABLETTA ÉS milyen betegségek esetén ALKALMAZHATÓ?

    A Meliane fogamzásgátló tabletta, amely a terhesség megelőzésére szolgál.

    Minden bevont tabletta kétféle női nemi hormont, nevezetesen a gesztodént (progesztint) és az etinlösztradiolt (ösztrogént) tartalmaz.

    A két hormont tartalmazó fogamzásgátló tablettákat "kombinált" fogamzásgátló tablettáknak hívják.

    A hormonok csekély mennyisége miatt a Meliane alacsony adagú szájon át szedhető fogamzásgátló.

    Tekintve, hogy a csomagban található bevont tabletták hatóanyagai, sőt azok adagja is azonos, a Meliane monofázisos kombinált orális fogamzásgátló.

    A pontosan az előírásoknak megfelelően (kihagyások nélkül) szedett gyógyszer csaknem teljes védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel szemben.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: ethinylestradiol;gestodene
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    2. TUDNIVALÓK A MELIANE BEVONT TABLETTA szedése ELŐTT

    Ebben a tájékoztatónkban több olyan helyzetet is bemutatunk, amelyekben abba kell hagynia a Meliane szedését, illetve amikor csökkenhet a tabletta hatékonysága. Ezekben az esetekben nem szabad nemi életet élnie, vagy pedig más, nem-hormonális eljárásokhoz (pl. óvszer, diafragma, vagy pesszárium alkalmazásához) kell folyamodnia. Ne hagyatkozzon azonban a naptár-módszerre, és az ébredési testhőmérséklet mérésre, mert a fogamzásgátlók ezeket a módszerek megbízhatatlanná teszik.

    A többi fogamzásgátlóhoz hasonlóan a Meliane sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS-betegséggel) és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben.

    Ne szedje a Melianet ha a következőkben felsorolt betegségek bármelyike igaz Önre

    Ha keringési betegségben szenved, vagy korábban volt ilyen betegsége, elsősorban trombózisa.

    Ha agyvérzése van vagy volt.

    Ha olyan panaszokat észlel, amelyek a szívroham közeledtét jelzik (pl. nyakba sugárzó, szorító jellegű mellkasi fájdalmat).

    Ha korábban szívroham jellegű panaszok, netán szélütés gyanújával kezelték (pl. múló jellegű agyi vérkeringési zavar (ún. TIA) miatt).

    Ha volt olyan migrénje, amelyet látászavarok, beszédképtelenség, gyengeség vagy a test bármely részén észlelt zsibbadás kísért.

    Ha olyan cukorbetegségben szenved, amely érkárosodást okoz.

    Ha olyan hasnyálmirigy-gyulladása van (volt), amelynél a vérben túl magas bizonyos zsírok szintje.

    Ha sárgaságban (a bőr sárgás elszíneződése) szenved.

    Ha májbetegségben szenved.

    Kapcsolódó cikkek

    Meliane tabletta + enyhébb PCO
    Váltás Meliane-ról Rezia-ra
    Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlót szedő nők körében
    Cukorbeteg a kismama - Milyen veszélyt jelent a magzatra?
    A baba fejlődése az első hónapban

    Ha májdaganata van vagy volt.

    Ha olyan daganata van (volt), ami nemi hormonok hatására nő (például emlőrák, vagy a nemi szervek daganatai).

    Ha tisztázatlan okú hüvelyvérzést észlel.

    Ha Ön terhes, vagy ezt gyanítja (részletesebben lásd "Terhesség" pontban).

    Ha Ön allergiás (túlérzékeny) az etinilösztradiolra vagy a gesztodénre, vagy a Meliane bevont tabletta bármely összetevőjére.

    Abban az esetben, ha fogamzásgátló készítmény alkalmazásának ideje alatt betegszik meg a felsorolt kórképekben, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon orvosához. Ezzel egyidőben térjen át más, nem-hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazására.

    A Meliane fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    Egészségi állapotának rendszeres ellenőrzése szükséges abban az esetben, ha Melianet szed és az alábbi állapotok valamelyike vonatkozik Önre. Ezért tájékoztassa orvosát a Meliane szedésének elkezdése előtt. Abban az esetben is forduljon orvosához, ha a következő állapotok bármelyike kialakul vagy súlyosbodik a Meliane szedése alatt:

    ha dohányzik;

    ha cukorbeteg;

    ha testsúlyfelesleggel küszködik;

    ha magas a vérnyomása;

    ha szívbillentyű-betegségben vagy szívritmus-zavarban szenved;

    ha vénagyulladása (felületes flebitisze) van;

    ha visszerességben szenved;

    ha legközelebbi rokonai közül bárki trombózisban betegedett meg, netán szívrohamot vagy szélütést szenvedett;

    ha migrénes fejfájások gyötrik;

    ha epilepsziában ("rángógörcs") szenved;

    ha magas vérének (vagy legközelebbi rokonai közül bárkinek) zsiradék (koleszterin vagy triglicerid) szintje;

    ha legközelebbi rokonai közül valakinek már volt mellrákja;

    ha máj- vagy epebetegségben szenved;

    ha gyulladásos bélbetegségben (Crohn-betegségben, colitisz ulcerózában) szenved;

    ha szisztémás lupusz erythematózuszban szenved (SLE - testszerte megnyilvánuló autoimmun bőrbetegség);

    ha hemolitikus urémiás szindrómában szenved (HUS - a véralvadás veseelégtelenséghez társuló zavara);

    ha sarlósejtes vérszegénységben szenved;

    ha olyan betegsége van, ami a korábbi terhesség vagy nemi hormonok alkalmazása alatt jelentkezett (például hallásvesztés, porfíria (a vörös pigment termelés zavara a vérben, amikor, többek között, a bőr érzékeny lehet fényre), terhességi herpesz (bőrkiütés hólyagocskákkal a terhesség alatt), Sydenham-féle chorea (az idegek olyan betegsége, ami a test hirtelen mozgásaival jár)

    ha kloazmája van, vagy erre hajlamos (kloazma = a bőr, különösen az arcbőr sárgásbarna, foltos elszíneződése); ebben az esetben ne vigye túlzásba a napozást, és kerülje az ultraibolya sugárzást (szolárium, kvarcolás, stb.).

    ha örökletes angioödémában szenved. Az ösztrogén tartalmú gyógyszerek kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit. Feltétlenül keresse fel orvosát, amennyiben az angioödéma tüneteit tapasztalja, úgymint duzzadt arc, nyelv és/vagy garat és/vagy nyelési nehézségek ill. csalánkiütéshez társuló légzési nehézségek.

    Abban az esetben, ha a gyógyszer szedésének ideje alatt fordulnak elő/alakulnak ki a felsorolt körülmények/állapotok, forduljon orvosához.

    A Meliane és a trombózis veszélye

    Mi az a trombózis?

    Trombózisban a vér kórosan fokozott alvadékonysága miatt vérrögök keletkeznek:

    a végtagok ereiben (mélyvénás trombózis)

    a tüdő érrendszerében (tüdőembólia),

    a koszorúerekben (szívroham),

    vagy más szervek érrendszerében.

    Mit okozhat a trombózis?

    A vénákban fokozatosan növekedő vérrög elszabadulhat, tovasodródhat, és elzárhatja az ereket.

    A mélyvénás trombózis ritka betegség, fogamzásgátlót szedőkön, ill. nem szedőkön egyaránt előfordulhat. Olykor a terhesség ideje alatt alakul ki trombózis. A hormonális fogamzásgátlókat szedő nőknél valamivel nagyobb a trombózis kockázata a gyógyszert nem szedőkénél, azonban kisebb a terhesség ideje alatt fenyegető kockázatnál.

    Rendkívül ritkán a szív koszorúereiben vagy az agyi erekben is képződhetnek vérrögök, ekkor szívroham, ill. "szélütés" következik be. Ritkaságszámba megy a máj, a tápcsatorna, a vese vagy a szem ereinek rögösödése.

    Szórványos esetekben súlyos, maradandó károsodást, sőt halált is okozhat a trombózis.

    A trombózis kockázatát a következő esetek növelik:

    Idősödő kor

    Dohányzás

    - Ennek megfelelően, ha a fogamzásgátló használata mellett dönt, abba kell hagynia a dohányzást - különösen fontos ezt megtennie, ha már elmúlt 35 éves.

    Családi hajlam

    Elhízás

    Egyes szívbetegségek

    Migrén

    Magas vérnyomás

    - Ha a fogamzásgátló alkalmazásának ideje alatt betegszik meg hipertóniában (magasvérnyomás-betegségben) előfordulhat, hogy abba kell hagynia a készítmény szedését.

    Műtét vagy tartós mozgáskorlátozottság (pl. a végtagok gipszrögzítése vagy sínezése)

    Fogamzásgátló szedése

    - Épp ezért, ha Ön kórházi kezelés vagy műtét előtt áll, feltétlenül közölje orvosával, hogy fogamzásgátlót szed. Lehetséges, hogy az orvos azt javasolja, néhány héttel a tervezett műtét vagy a tartós ágyhoz kötöttséggel járó kezelés előtt, hagyja abba a gyógyszer szedését. Gyógyulása után, ha már semmi sem korlátozza fizikai aktivitását, úgyszintén orvosa dönti el, mikor kezdheti újra a fogamzásgátló szedését.

    Minden bizonnyal trombózis kialakulását jelző panaszok és tünetek észlelésekor hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul kérje orvosa tanácsát.

    A Meliane és a rákbetegség veszélye

    Fogamzásgátlót szedő nőknél valamivel gyakrabban észlelnek emlőrákot, mint tablettát nem szedő kortársaiknál. A fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 10 év alatt megszűnik ez a csekély különbség. Nem ismert, hogy valóban a készítmény okozza-e az emlőrák gyakoriságának kismértékű növekedését. A fogamzásgátlót szedő nők egészségi állapotát gyakrabban ellenőrzik, ezért ebben a csoportban többek között az emlőrákot is korábbi stádiumban ismerik fel. Fontos a mell rendszeres vizsgálata, és amennyiben bármilyen csomót érez, keresse fel orvosát.

    Fogamzásgátlót szedő nőknél olykor jóindulatú májtumor, sőt egyes esetekben rosszindulatú daganat kialakulásáról számoltak be. Ezek a daganatok belső (hasüregi) vérzést okozhatnak. Haladéktalanul forduljon orvosához, ha erős hasi fájdalmat észlel!

    Néhány vizsgálat arra utal, hogy a fogamzásgátló tabletta hosszantartó szedése fokozza a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Az azonban nem egyértelmű, hogy ebben a szexuális viselkedés vagy más tényezők, mint például a humán papilloma vírus (HPV) milyen mértékben növelik a kockázatot.

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ily módon az egészségügyi szakemberek felhívhatják a figyelmét, ha kiegészítő fogamzásgátló módszereket kell alkalmaznia, és azt is megmondhatják, mennyi ideig szükséges ezt megtennie.

    Egyes gyógyszerek csökkenthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát. Ezek közé tartoznak az alábbi betegségekben szedett gyógyszerek:

    az epilepszia gyógyszerei (primidon, fenitoin, és a barbiturátok, karbamazepin, oxkarbamazepin, topiramát, felbamát),

    a tuberkulózis kezelésére használatos szerek (pl. rifampicin, rifabutin),

    HIV fertőzés elleni szerek (pl. ritonavir, nevirapin),

    egyéb fertőzéses betegségekre alkalmazott antibiotikumok (pl. penicillinek, tetraciklinek, grizeofulvin),

    a közönséges orbáncfű nevű gyógynövény (amelyet elsősorban depressziós hangulatok kezelésére alkalmaznak)

    A Meliane befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, pl.

    - ciklosporin tartalmú gyógyszerekét,

    - az epilepszia ellenes lamotrigint (amely a rohamok megnövekedett gyakoriságához vezethet).

    Terhesség

    Terhesség ideje alatt a Meliane nem szedhető. Ha a Meliane szedése mellett esik teherbe, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, és keresse fel orvosát.

    Szoptatás

    A szoptatás időszakában a Meliane alkalmazása általában nem javasolt. Mindazonáltal, ha ezt szükségesnek tartja, kérje orvosa tanácsát.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Nincs arra utaló adat, hogy a fogamzásgátlók, így a Meliane károsítanák a gépjárművezetéshez szükséges képességeket.

    Fontos információk a Meliane bevont tabletta egyes összetevőiről

    A Meliane bevont tabletta tejcukrot (laktóz-monohidrát) és szacharózt (nádcukor) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

    Mely esetekben ajánlatos orvoshoz fordulnia

    A fogamzásgátló szedésének ideje alatt orvosa rendszeres időközönként ellenőrzi az Ön egészségi állapotát. Általában évente szükséges ezt megtenni.

    Mielőbb forduljon orvoshoz, ha

    bármilyen változást észlel egészségi állapotában, különösképpen az ebben a tájékoztatóban említettek esetében (lásd még: "Nem szedheti a Meliane bevont tablettát" és a "Tudnivalók a Meliane bevont tabletta alkalmazása előtt" című részeket; ne feledkezzék meg arról se, ha legközelebbi hozzátartozóin alakulnak ki az említett betegségek)

    csomót tapint az emlőjében;

    egyéb gyógyszerek alkalmazása válik szükségessé (lásd még a "Egyéb gyógyszerek egyidejű alkalmazása" című részt)

    műtét vagy tartós ágyhoz kötöttséggel járó kezelés előtt áll (legalább 4 héttel korábban kérje orvosa tanácsát);

    szokatlanul erős hüvelyvérzés jelentkezik;

    a készítmény alkalmazásának első hetében elfelejt bevenni egy vagy több tablettát, ill. a megelőző 7 napos időszakban nemi együttléte volt;

    a készítmény alkalmazása során két alkalommal elmarad a megvonásos vérzés, vagy gyanítja, hogy terhes (kizárólag orvosa javaslatára kezdje el a következő csomag Meliane szedését).

    Hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha a következő, trombózis gyanúját felvető panaszokat és tüneteket észleli:

    makacs köhögés gyötri;

    heves, esetleg bal karjába sugárzó mellkasi fájdalmat érez;

    légszomj gyötri;

    szokatlan, heves, és hosszan tartó fejfájás vagy migrénes roham jelentkezik;

    részben, vagy teljesen elveszítette a látását, vagy kettős látás alakult ki;

    beszéde elkentté, ill. nehezítetté vált;

    hirtelen megváltozik, tompul a hallása, szaglása vagy ízérzékelése;

    szédülés vagy ájulás fordult elő;

    bármely testtáján izomgyengeség vagy zsibbadás jelentkezik;

    erős hasi fájdalmat érez;

    erős alsó végtagi fájdalom jelentkezik, vagy jelentős duzzanat alakul ki.

    Az imént felsorolt panaszok és tünetek bővebb magyarázatát a tájékoztató más szakaszaiban találja meg.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A MELIANE BEVONT TABLETTÁT?

    a) Adagolás

    Minden nap vegyen be egy tablettát, szükség esetén egy kevés vízzel megkönnyítve a tabletta lenyelését. Igyekezzen minden nap hozzávetőleg ugyanabban az időpontban bevenni a gyógyszert.

    A Meliane csomag 21 bevont tablettát tartalmaz. A csomagoláson minden bevont tabletta mellett feltüntettük bevételének esedékes napját. A csomagolásra nyomtatott nyíl irányát követve, naponta egy tablettát kell bevennie, amíg kiürül a csomag.

    Ezt követően 7 napon keresztül ne szedjen Melianet. A gyógyszerszünet rendszerint 2. vagy 3. napján menstruációs (megvonásos) vérzés jelentkezik.

    Az utolsó tabletta bevétele utáni 8. napon kezdje újra a Meliane szedését, ne törődjön vele, ha vérzése ekkora még nem szűnt meg. Ily módon a hétnek mindig ugyanazon a napon kezdheti meg az újabb csomagot, és a havi vérzés is a hónapnak mindig ugyanazon napjain jelentkezik.

    b) Az alkalmazás módja

    Szájon át történő alkalmazásra.

    c) A gyógyszer bevételének ideje

    Ha a megelőző hónapban nem szedett hormontartalmú fogamzásgátlót:

    A menstruációs ciklus (vagyis a havi vérzés) első napján kezdje el a Meliane szedését; a csomagoláson a hét aktuális napjának nevével megjelölt bevont tablettát vegye be (ha például pénteken jelentkezett a havi vérzés, a "Péntek" feliratú tablettát válassza). Ezt követően a hét napjainak sorrendjében haladva szedje a gyógyszert. A ciklus 2.-5. napján is elkezdheti a gyógyszer szedését, ebben az esetben azonban (az első csomag esetében) 7 napon keresztül kiegészítő (pl: óvszer) fogamzásgátló módszereket is alkalmaznia kell.

    Ha más, kombinált fogamzásgátló tablettáról, hüvelygyűrűről vagy (fogamzásgátló) tapaszról tér át a Meliane szedésére:

    A Meliane szedését a korábbi fogamzásgátló utolsó aktív tablettájának (az utolsó hatóanyagot tartalmazó tabletta) bevétele utáni napon kell megkezdeni. (Ha nem biztos benne, hogy melyik az aktív, ill. az inaktív bevont tabletta, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.) Hüvelygyűrűről vagy transzdermális tapaszról való áttérés esetében a Meliane szedését lehetőleg az eltávolítás napján kell elkezdeni, de legkésőbb akkor, amikor a következő felhelyezés esedékes lenne.

    Ha csak progesztogént tartalmazó készítményről tér át a Meliane szedésére:

    Bármikor abbahagyhatja a progesztogént tartalmazó tabletta szedését, és a következő napon (a megszokott időpontban) már Melianet vehet be. Mindazonáltal, ha a Meliane szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

    Ha korábban injekciós készítményt kapott, vagy implantátumot ültettek be:

    A következő esedékes injekció beadásának időpontjában, vagy az implantátum eltávolításának napján kezdje el a Meliane szedését. Mindazonáltal, ha a gyógyszer szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (pl: óvszer) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

    Szülés után:

    Ha Ön röviddel ezelőtt szült, orvosa azt tanácsolhatja, hogy várja meg az első, normális lefolyású havi vérzést, és csak akkor kezdje el a gyógyszer szedését. Olykor azonban korábban is elkezdhető a hormonális fogamzásgátlás; erről orvosának kell döntenie. Ha Ön szoptatja csecsemőjét, kizárólag orvosa javaslatára szedjen Meliane bevont tablettát!

    Vetélés, vagy terhesség-megszakítás után:

    Kövesse pontosan orvosa utasításait!

    Ha az előírtnál több Meliane-t vett be:

    Forduljon orvosához, ha túl sok Meliane-t vett be. A Meliane túladagolása után nem észleltek súlyos egészségkárosodást. Ha túlságosan sok gyógyszert vett be, émelygés, hányás és hüvelyvérzés jelentkezhet. Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha tudomására jut, hogy gyermek vette be a készítményt!

    Ha abba akarja hagyni a Meliane szedését:

    Bármikor abbahagyhatja a Meliane szedését. Ha továbbra is el akarja kerülni a terhességet, kérje orvosa tanácsát a fogamzásgátlás Ön számára legmegfelelőbb módjával kapcsolatban.

    Ha azért hagyja abba a gyógyszer szedését, mert gyermeket szeretne, a fogamzást általában célszerű az első, természetes havi vérzés utánra halasztani. Ily módon ugyanis könnyebb kiszámítani a szülés várható időpontját.

    Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert

    ha 12 óránál rövidebb idő telt el a legutóbbi, esedékes adag bevételének tervezett időpontja óta, vegye be a kimaradt tablettát, majd a megszokott módon folytassa a Meliane szedését. Ebben az esetben nem csökken a terhesség elleni védelem.

    ha 12 óránál hosszabb idő telt el a legutóbbi, esedékes adag bevételének tervezett időpontja óta, a terhesség elleni védelem csökkenhet. Attól függően, hogy a tabletta a ciklus melyik napján maradt ki, alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert, pl. óvszer.

    A részleteket lásd a "kihagyott tabletták" táblázatban is.

    Egynél több tablettáról feledkezett el a jelen levélből

    Kérje orvosa tanácsát.

    Az első héten 1 tablettát elfelejtett bevenni

    Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert, azonban 7 napon keresztül barrier-elvű fogamzásgátló eszközt (pl. óvszert) is alkalmaznia kell. Ha a megelőző 7 napos időszakban nemi együttlétre került sor, nem zárható ki a terhesség lehetősége, ezért haladéktalanul forduljon orvosához.

    A második héten 1 tablettát elfelejtett bevenni

    Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a készítményt. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátló hatás, ezért nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

    A harmadik héten 1 tablettát elfelejtett bevenni

    A következő 2 lehetőség közül választhat; nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

    1. Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert. A csomag kiürülése után haladéktalanul - gyógyszerszünet közbeiktatása nélkül - kezdje el a következő csomag Meliane szedését. Bár ebben az esetben csak a második csomag szedésének befejezésekor jelentkezik megvonásos vérzés, időközben pecsételő vagy áttöréses vérzés léphet fel.

    - vagy -

    2. Ne fejezze be a már megkezdett csomagot, hanem tartson (a kimaradt gyógyszerek napjait is beleszámítva) legfeljebb 7 napos gyógyszerszünetet, majd új csomagot megkezdve folytassa a készítmény szedését.

    Abban az esetben, ha az aktuális csomag felhasználása során kimaradt néhány tabletta, és a gyógyszerszünet ideje alatt nem jelentkezik megvonásos vérzés, nem zárható ki a terhesség lehetősége.

    Mi a teendő

    ...hányás vagy súlyos hasmenés esetén?

    A Meliane bevont tabletta bevétele után 3-4 órán belül hány, vagy ha súlyos hasmenése van, fennáll a kockázata annak, hogy a készítmény hatóanyagai nem szívódnak fel teljes mértékben. Amennyiben a tabletta bevételét követő 3-4 órában hány, ez olyan, mintha elfelejtett volna bevenni egy tablettát. Így ebben az esetben kövese az elfelejtett tabletta bevételre vonatkozó útmutatást. Ha súlyos hasmenése van, keresse fel orvosát.

    ... ha késleltetni szeretné a havi vérzést

    Későbbre halaszthatja az esedékes havi vérzést, ha a Meliane csomag kiürülése után nem tart szünetet, hanem a következő nap újabb csomag megkezdésével folytatja a gyógyszer szedését. A második csomagban lévő gyógyszereket felhasználva a csomag kiürüléséhez szükséges ideig késleltetheti a menstruációt. Ez idő alatt áttöréses vagy pecsételő vérzés jelentkezhet. A második csomag kiürülése után tartson 7 napos gyógyszerszünetet, ennek letelte után folytathatja a készítmény szedését.

    ...ha meg szeretné változtatni a havi vérzés kezdetének napját

    Ha az útmutatásokat pontosan betartva szedte a készítményt, négyhetenként, minden hónapban nagyjából ugyanazon a napon jelentkezik a havi vérzés. Ha más napra szeretné áthelyezni a menstruáció kezdetének napját, rövidítse meg (sohase hosszabbítsa) a következő gyógyszerszünetet. Tegyük fel, hogy általában pénteken kezdődik a havi vérzés, Ön azonban azt szeretné, ha inkább kedden (vagyis 3 nappal korábban jelentkezne). Ennek érdekében kezdje 3 nappal korábban a következő csomag gyógyszereinek szedését. Ha túlságosan rövid (3 nap vagy rövidebb) a gyógyszerszünet, annak ideje alatt nem lép fel megvonásos vérzés, ugyanakkor a következő csomag alkalmazásának ideje alatt áttöréses, ill. pecsételő vérzés jelentkezhet.

    ...ha váratlanul hüvelyvérzés jelentkezett

    A kombinált fogamzásgátlók alkalmazásának első néhány hónapjában rendszertelen (pecsételő vagy áttöréses) vérzés jelentkezhet a szabályosan ismétlődő megvonásos vérzések közötti időszakokban. Lehetséges, hogy emiatt tisztasági betétet kell viselnie, azonban folytassa továbbra is az előírt módon a gyógyszer szedését. Amint szervezete alkalmazkodott a gyógyszer hatásaihoz, a rendszertelen vérzés is megszűnik (rendszerint 3 csomag felhasználása után). Ha makacsul fennáll, erősödik vagy újból jelentkezik a vérzés, forduljon orvoshoz.

    ...ha elmaradt egy havi vérzés

    Ha pontosan az útmutatásoknak megfelelően szedte a készítményt, nem hányt, és nem szedett más gyógyszereket, szinte kizárt a terhesség lehetősége. Szedje tovább a Meliane-t a megszokott módon.

    Ha egymás után kétszer is elmarad a havi vérzés, lehetséges, hogy teherbe esett. Haladéktalanul forduljon orvoshoz! Kizárólag a terhességi próbák elvégzése után, orvosa javaslatára folytassa a Meliane szedését!

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Minden más gyógyszer, így a Meliane is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Forduljon orvosához, ha nem kívánt hatás jelentkezik, ill. változást észlel egészségi állapotában - különösen, ha ezek súlyosak vagy tartósak, és megítélése szerint a készítmény szedésével állnak összefüggésben.

    Súlyos mellékhatások

    A Meliane tablettával összefüggő súlyos mellékhatásokat, és azok tüneteit lásd "A Meliane és a trombózis veszélye", valamint "A Meliane és a rákbetegség veszélye" című szakaszokban (lásd 2. pont). Kérjük, olvassa végig figyelmesen ezeket a szakaszokat, és ha szükséges, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

    Egyéb lehetséges mellékhatások

    Kombinált orális fogamzásgátlókkal (mint amilyen a Meliane) a következő mellékhatásokat hozták összefüggésbe:

    Gyakori mellékhatás (100 nőből 1-10 esetben fordul elő)

    hányinger,

    hasi fájdalom,

    testtömeg-növekedés,

    fejfájás,

    depressziós hangulat,

    hangulati változások,

    emlőfájdalom,

    emlő érzékenység

    Nem gyakori mellékhatás (1000 nőből 1-10 esetben fordul elő)

    hányás,

    hasmenés,

    folyadékretenció,

    migrén,

    csökkent libido (szexuális érdeklődés),

    emlő megnagyobbodás,

    bőrkiütés,

    csalánkiütés

    Ritka mellékhatás (10 000 nőből 1-10 esetben fordul elő)

    kontaktlencse intolerancia,

    túlérzékenység,

    testtömeg-csökkenés,

    emelkedett libidó (szexuális érdeklődés),

    hüvelyi folyás,

    emlőváladékozás,

    göbszerű beszűrődés (erythema nodusum),

    többalakú göbszerű beszűrődés (erythema multiforme)

    Örökletes angioödémában szenvedő nőknél az ösztrogén tartalmú gyógyszerek kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit (ld. még a 3. "Tudnivalók a Meliane bevont tabletta alkalmazása előtt" fejezetet).

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. Hogyan kell a Meliane bevont tablettát tárolni?

    Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

    A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Meliane bevont tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Meliane bevont tabletta

    - A készítmény hatóanyagai: 0,020 mg etinilösztradiol és 0,075 mg gesztodén bevont tablettánként.

    - Egyéb összetevők:

    Mag: magnézium-sztearát (E470b), povidon 25 000, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.

    Bevonat: montan glikol viasz, povidon 700 000, makrogol 6000, talkum, kalcium-karbonát, szacharóz.

    Milyen a Meliane bevont tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Leírás: Bevont tabletta. Fehér színű, lencse alakú, cukor bevonatú tabletta.

    Csomagolás: 21 db bevont tabletta és 3 x 21 db bevont tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.


    További gyógyszerek ethinylestradiol;ges... hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában