• Mabthera

    1. Milyen típusú gyógyszer a MabThera és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A MabThera egy ellenanyagot (rituximab) tartalmaz, amely a fehérjék egyik típusa. A rituximab egy fehérvérsejt fajta, az úgynevezett B-limfocita felszínéhez kötődik. Amikor a rituximab e sejt felszínéhez kötődik, a sejt pusztulását okozza.

    A MabThera több különböző betegség kezelésére alkalmazható. Kezelőorvosa a következő betegségek kezelésére írhatja fel Önnek a MabThera-t:

    a) Non-Hodgkin limfóma

    A non-Hodgkin limfóma a nyirokrendszer egyfajta betegsége. A B-limfociták szerepet játszanak a betegség néhány tünetének kialakulásában. A MabThera önálló kezelésként vagy más, szintén orvosa által felírt gyógyszerrel együtt alkalmazható a betegség javulásának előidézésére. A MabThera 2 évig tartó folyamatos (fenntartó) kezelésre is alkalmazható azoknál a betegeknél, akik reagáltak az indító kezelésre.

    b) Krónikus nyiroksejtes fehérvérűség

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: rituximab
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    A krónikus nyiroksejtes fehérvérűség (CLL) a felnőttkori fehérvérűség leggyakoribb formája. A CLL egy bizonyos nyiroksejtet, a csontvelőből származó és a nyirokcsomókban fejlődő B-sejtet érinti. A CLL-ben szenvedő betegeknek túl sok kóros nyiroksejtjük van, ezek főként a csontvelőben és a vérben gyűlnek össze. Ezeknek a kóros nyiroksejteknek a szaporodása okozza az Ön tüneteit. A kemoterápiával kombinált MabThera elpusztítja ezeket a sejteket, melyek aztán biológiai folyamatok révén, fokozatosan eltávoznak a szervezetből.

    c) Reumatoid artritisz

    A MabThera-t a reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) kezelésére alkalmazzák. A reumatoid artritisz az ízületek betegsége. A B-limfociták szerepet játszanak a betegség néhány tünetének kialakulásában. A MabThera-t olyan reumatoid artritiszben szenvedő betegeknél alkalmazzák, akik már más gyógyszeres kezelésben részesültek, de ezek hatástalanná váltak, nem értek el megfelelő hatást vagy mellékhatásokat okoztak. A MabThera-t általában egy metotrexát nevű gyógyszerrel együtt alkalmazzák.

    A MabThera lelassítja az ízületek reumatoid artritisz okozta károsodását és segít abban, hogy napi tevékenységeit könnyebben tudja végezni.

    Azok a betegek reagálnak legjobban a MabThera-ra, akiknél a reuma faktor (RF) és/vagy az anti-ciklikus citrullinált peptid (anti-CCP) vérvizsgálati eredménye pozitív volt. Általában mindkét teszt pozitív reumatoid artritiszben és segít a diagnózis megerősítésében.

    d) Granulomatózus poliangiitisz vagy mikroszkópikus poliangiitisz

    A MabThera-t a granulomatózus poliangiitisz (régebben Wegener granulómatózisnak hívták) és mikroszkópikus poliangiitisz enyhülésének beindítására alkalmazzák kortikoszteroidokkal együtt adagolva. A granulomatózus poliangiitisz és a mikroszkópikus poliangiitisz az érgyulladás két formája, amely elsősorban a tüdőt- és a veséket érinti, de más szerveket is érinthet. A B-limfociták szerepet játszanak ennek az állapotnak a kialakulásában.

    2. Tudnivalók a MabThera alkalmazása előtt

    Ne alkalmazza a MabThera-t

    - ha allergiás a rituximabra, más hasonló fehérjékre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt egyéb összetevőjére.

    - ha aktív, súlyos fertőzése van vagy immunrendszerének működése nagymértékben lecsökkent.

    - ha aktív, súlyos szívelégtelensége vagy súlyos, nem kontrollált szívbetegsége van, és reumatoid artritiszben, granulomatózus poliangiitiszben vagy mikroszkópikus poliangiitiszben szenved.

    Kapcsolódó cikkek

    ŐSSEJT ÁTÜLTETÉS UTÁN MABTHERÁT SZERETNÉNEK ADNI
    ITP, Trombocitopénia

    Amennyiben nem biztos ebben, forduljon kezelőorvosához, aki megfelelően tájékoztatni fogja Önt.

    A MabThera-kezelés előtt közölje kezelőorvosával

    - ha úgy gondolja, hogy fertőző májgyulladása (hepatitisz) van vagy volt régebben. Néhány esetben azoknál a betegeknél, akiknek már volt hepatitisz B fertőzésük, a betegség újra felléphet, mely nagyon ritkán halálos kimenetelű is lehet. Ezért azokat a betegeket, akiknek volt már hepatitisz B fertőzésük, a kezelőorvos gondosan ellenőrzi, hogy észlelhetők-e a hepatitisz B aktív tünetei.

    - ha magasvérnyomás kezelésére gyógyszert szed. Lehet, hogy kezelőorvosa javasolni fogja a vérnyomáscsökkentő szerek szedésének felfüggesztését 12 órával a MabThera infúzió beadása előtt. Néhány betegnél a vérnyomás csökken az infúzió beadása során.

    - ha valaha szívbetegsége (pl. angina, szívritmuszavar vagy szívelégtelenség) vagy korábban légzési problémája volt.

    Szükséges lehet, hogy a kezelőorvos fokozott figyelmet szenteljen Önnek a MabThera-kezelés alatt (a fentiek bármelyike esetén).

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A MabThera alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel.

    - mondja el kezelőorvosának ha jelenleg vagy nemrégiben olyan gyógyszereket, így pl. kemoterápiát vagy a szervezet védekezőképességét gátló szereket kapott, melyek az Ön immunrendszerét befolyásolhatják.

    Ha reumatoid artritiszben, granulomatózus poliangiitiszben vagy mikroszkópikus poliangiitiszben szenved, szintén közölje kezelőorvosával

    - ha azt gondolja, hogy fertőzése lehet, még akkor is ha enyhe, mint egy megfázás. A fertőzések elleni védelemben azok a sejtek vesznek részt, melyekre a MabThera hatást fejt ki, ezért várnia kell, amíg a fertőzés elmúlik, és csak utána kaphat MabThera-kezelést. Kérjük, azt is mondja el kezelőorvosának, ha korábban sok fertőzésen esett át, és jelenleg súlyos fertőzésekben szenved.

    - ha azt gondolja, hogy a közeljövőben védőoltásra lehet szüksége, beleértve a külföldi utazások esetén szükséges védőoltásokat is. Néhány védőoltást nem lehet a MabThera-val egyidejűleg vagy a MabThera beadást követő hónapokban alkalmazni. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy szüksége van-e bármilyen védőoltásra a MabThera-kezelés előtt.

    Gyermekek és serdülők kezeléséről jelenleg nincsenek adatok; ha Ön 18 évesnél fiatalabb, Ön vagy a szülő/gondviselő meg kell, hogy kérdezze kezelőorvosát arról, hogy kaphat-e MabThera-kezelést.

    Egyéb gyógyszerek és a MabThera

    A kezelés megkezdése előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszertári készítményeket is, valamint az áruházban, drogériában vásárolt gyógyhatású termékekről. Ez azért nagyon fontos, mert az együtt szedett gyógyszerek erősíthetik vagy gyengíthetik egymás hatását. Ezért a MabThera mellett egyéb gyógyszereket csak akkor szedhet, ha kezelőorvosa biztonságosnak ítéli azokat az Ön számára.

    Terhesség és szoptatás

    Közölje kezelőorvosával, ha terhes, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy ha gyermeket tervez. Erre azért van szükség, mert a MabThera egy antitest, és átjut a méhlepényen, így hatással lehet a magzatra.

    Ha fogamzóképes korban van, hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia a MabThera-kezelés alatt, és még 12 hónapig a kezelés befejezése után.

    A MabThera bejuthat az anyatejbe is, ezért a kezelés idején és még 12 hónapig a kezelés befejezése után nem szoptathatja gyermekét.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Nem ismert, hogy a MabThera befolyásolja-e a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

    3. Hogyan kell alkalmazni a MabThera-t?

    A MabThera-t "csepp"-infúzió formájában adják be közvetlenül egy vénába. A MabThera infúzió beadása során egy egészségügyi szakember megfigyelés alatt fogja tartani Önt a lehetséges mellékhatások miatt.

    Az infúzió megkezdése előtt gyógyszeres kezelést fog kapni, hogy megelőzzék vagy csökkentsék a MabThera által kiváltott lehetséges reakciókat.

    a) Non-Hodgkin limfóma kezelése

    Ha csak MabThera-val kezelik, hetente fog infúziót kapni, összesen 4 alkalommal (az első, nyolcadik, tizenötödik és huszonkettedik napon), tehát egy kúra általában 22 napig tart. Lehetséges, hogy ismételt MabThera kúrákat kap. Más gyógyszerekkel kombinált kezelés esetén a MabThera infúziót a többi készítménnyel egy napon fogja megkapni, melyeket általában 3 hetente, összesen 8-szor alkalmaznak. Ha reagált a kezelésre, és tovább kezelik MabThera-val fenntartó kezelésként, 2 vagy 3 havonta (a kezelőorvosa utasítása szerint) egy MabThera infúziót fog kapni 2 éven keresztül. Betegségétől függően a kezelőorvos módosíthatja az infúziók számát.

    b) Krónikus nyiroksejtes fehérvérűség kezelése

    Amikor a MabThera és kemoterápia kombinációjával kezelik, a MabThera infúziót az első kezelési ciklus megkezdése előtti napon, majd ezután minden kezelési ciklus első napján fogja kapni, összesen 6 cikluson keresztül. Minden ciklus 28 napig tart. A kemoterápiát a MabThera infúzió után kell alkalmazni. Kezelőorvosa el fogja dönteni, hogy szüksége van-e egyidejű kiegészítő kezelésre.

    c) Reumatoid artritisz kezelése

    Egy kezelési kúra két infúzióból áll, melyeket 2 hét különbséggel alkalmaznak. A MabThera kúra többször ismételhető. Betegségének jeleitől és tüneteitől függően a kezelőorvos dönti el, hogy több MabThera-t kell-e kapnia. Ez több hónap múlva is megtörténhet.

    d) A granulomatózus poliangiitisz vagy mikroszkópikus poliangiitisz kezelése

    A MabThera kezelési kúra négy külön infúzióból áll, amelyek hetente kerülnek beadásra. A MabThera-kezelés megkezdése előtt általában intravénás kortikoszertoidokat is adagolnak.

    Kezelőorvosa bármikor rendelhet Önnek szájon át bevehető kortikoszteroidokat, hogy betegségét kezelje.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, ezek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A legtöbb mellékhatás enyhe vagy mérsékelt, de néhány súlyos lehet és kezelést igényel. Ezek közül néhány reakció ritkán halálos kimenetelű volt.

    Infúziós reakciók

    Az első infúzió beadása során vagy utána 2 órán belül láz, hidegrázás és reszketés jelentkezhet.

    Kevésbé gyakran, néhány beteg esetében fájdalom az infúzió beadásának helyén, a bőr felhólyagosodása, viszketés, émelygés, fáradtság, fejfájás, légszomj, nyelv- vagy torokduzzanat, orrfolyás vagy orr-viszketés, hányás, kipirulás, szapora szívverés, szívroham vagy alacsony vérlemezkeszám fordult elő. Ha már korábban szívbetegsége vagy anginája volt, ezek a panaszok rosszabbodhatnak. Azonnal szóljon az infúziót beadó személynek, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli, mivel szükséges lehet az infúzió beadásának lassítása vagy leállítása. Kiegészítő kezelésként lehet, hogy egy antihisztamint (allergia ellenes gyógyszert) vagy paracetamolt (fájdalom- és lázcsillapítót) kell kapnia. Amikor tünetei megszűnnek vagy enyhülnek, az infúzió beadása folytatható. A tünetek gyakorisága a második infúzió során csökken. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy nem folytatja az Ön MabThera-kezelését, ha Önnél súlyos infúziós reakció lép fel.

    Fertőzések

    Közölje kezelőorvosával ha a MabThera-kezelés után bármilyen fertőzésre utaló tünetet, így lázat, köhögést, torokfájást, vizelet ürítésekor égető érzést észlel vagy gyengének kezdi érezni magát vagy rossz közérzete van. MabThera-kezelés után könnyebben kaphat fertőzést. Ez gyakran megfázás, de tüdőgyulladás vagy húgyúti fertőzés esetek is előfordultak.

    Nagyon ritkán néhány MabThera-val kezelt betegnél, súlyos fertőzés alakult ki az agyban, mely halálos kimenetelű volt. Azonnal forduljon kezelőorvosához emlékezetvesztés, gondolkodási zavar, járászavar vagy látásvesztés esetén.

    Ha Önt reumatoid artritisz ellen kezelik, ezeket az információkat megtalálja a Beteg figyelmeztető kártyán is, melyet kezelőorvosától kapott. Fontos, hogy őrizze meg ezt a figyelmeztető kártyát, és mutassa meg társának vagy gondviselőjének.

    Bőrreakciók

    Nagyon ritkán a bőr súlyos, felhólyagosodásával járó kórkép jelentkezhet, ami életveszélyes is lehet.

    Vörösség jelenhet meg a bőrőn vagy a nyálkahártyákon, például a szájüregben, a nemi szerveknél vagy a szemhéjakon, gyakran hólyagokkal együtt, és láz jelentkezhet. Mondja el azonnal kezelőorvosának, ha ezeket a tüneteket tapasztalja.

    Egyéb reakciók

    a) non-Hodgkin limfóma vagy a krónikus nyiroksejtes fehérvérűség kezelése

    A leggyakrabban jelentett MabThera mellékhatások (10 beteg közül egynél több beteg esetében):

    - fertőzések, mint pl. tüdőgyulladás (bakteriális) és herpesz (vírusos) vagy hörghurut

    - alacsony fehérvérsejtszám lázzal vagy láz nélkül, alacsony vérlemezkeszám a vérben

    - túlérzékenységi reakciók az infúziót követően

    - hányinger

    - bőrkiütések, bőrviszketés, kopasz foltok a fejbőrön, láz, hidegrázás, általános gyengeség, fejfájás

    - változások a kezelőorvos által kért laboratóriumi vizsgálatokban. Ez magában foglalja néhány különleges fehérje (immunglobulinok) szintjének csökkenését a vérben, melyek segítenek a fertőzésekkel szembeni védekezésben.

    Gyakori MabThera mellékhatások (100 beteg közül egynél több beteg esetében jelentett):

    - fertőzések, mint pl. szepszis és tüdőgyulladás (bakteriális), herpesz és hepatitis B (vírusos) vagy sarjadzógombás (Candida), hörghurut és arcüreg-gyulladás vagy más ismeretlen eredetű általános fertőzések

    - alacsony vörösvértestszám, alacsony vérlemezke-, vörösvértest- és fehérvérsejtszám

    - allergiás reakció (túlérzékenység)

    - magas vércukorszint, testtömegcsökkenés, túlzott folyadék-felhalmozódás az arcon és a szervezetben, emelkedett (LDH) enzim-szint a vérben, alacsony kálciumszint a vérben

    - szokatlan érzések a bőrön, mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúrkáló, égő érzés, borzongás érzés a bőrön, tapintásérzés csökkenése, nyugtalanság, elalvási nehézség, arcpír és véraláfutások a vérerek tágulása miatt, szédülés, szorongás

    - fokozott könnytermelés, könnytermelési zavar és könnyezés, kötőhártya-gyulladás

    - fülcsengés, fülfájás

    - szívbetegségek (szívroham, szívritmuszavar, kórosan szapora szívverés)

    - magas vagy alacsony vérnyomás, felállást követően kialakuló vérnyomás-csökkenés

    - a tüdő, a torok és/vagy az orrmelléküregek gyulladása, irritáció és/vagy szorító érzés a tüdőben, a torokban és/vagy az arcüregben, légszomj, a test szerveihez túl kevés oxigén jut el, köhögés

    - hányás, hasmenés, hasi fájdalom, a torok és a száj irritációja és/vagy kifekélyesedése, nyelési nehézség, székrekedés, emésztési zavarok. Táplálkozási zavarok: az elfogyasztott étel mennyiségének csökkenése következtében veszélyes testtömegvesztés.

    - bőrbetegségek, égő érzés a bőrön, bőrviszketés, fokozott izzadás, éjszakai izzadás

    - a csont-izomrendszer betegségei, az izomfeszesség kóros fokozódása, fájdalom, ízületi fájdalom, izomfájdalom, hát- és nyakfájás

    - általános tünetek, daganatos fájdalom, az arc és más bőrterületek feltűnő kipirosodása, általános rosszullét vagy rossz közérzet, meghűléses tünetek, fáradtság, reszketés, sok szervet érintő működészavar.

    Nem gyakori MabThera mellékhatások (1000 beteg közül egynél több beteg esetében jelentett):

    - véralvadási zavarok, a vérsejtek csökkent termelése, a vörösvértestek számának autoimmun eredetű csökkenése, nyirokcsomó duzzanat/megnagyobbodás

    - rossz hangulat és a szokásos tevékenységek iránti érdektelenség vagy kedvetlenség, idegesség

    - az ízérzés zavara

    - szívbetegség (szívroham, kórosan szapora szívverés, lassú szívverés, szívritmuszavar, mellkasi fájdalom) tüdőgyulladás, irritáció és/vagy szorító érzés a tüdőben, asztma, légszomj

    - haspuffadás

    - fájdalom az infúzió helyén.

    Nagyon ritka MabThera mellékhatások (10 000 beteg közül kevesebb mint 1 betegnél fordul elő):

    - az immunglobulinok szintjének átmeneti emelkedése, a pusztuló ráksejtek lebomlása okozta kémiai eltérések a vérben, ami veseelégtelenséghez is vezethet

    - az arc- és lábidegek károsodása, az arc bénulása (paralízis)

    - szívelégtelenség

    - a vérerek gyulladása, beleértve azokat is, melyek bőrtüneteket okoznak

    - a bélfal átlyukadása

    - veseelégtelenség

    - a bőr súlyos felhólyagosodásával járó kórkép, ami életveszélyes is lehet. Vörösség jelenhet meg a bőrőn vagy a nyálkahártyákon, például a szájüregben, a nemi szerveknél vagy a szemhéjakon, gyakran hólyagokkal együtt, és láz jelentkezhet.

    - fertőzés, amelyet a Pneumocystis jirovecii nevű gomba okoz.

    Mellékhatások, melyek előfordulási gyakorisága nem ismert:

    - a fehérvérsejtek számának később bekövetkező csökkenése

    - a vérlemezkék számának hirtelen csökkenése (visszafordítható) az infúzió következtében, mely ritka esetekben halálos kimenetelű is lehet

    - hallásvesztés

    - egyéb érzékek kiesése.

    b) Reumatoid artritisz kezelése

    A leggyakrabban jelentett MabThera mellékhatások (10 beteg közül egynél több beteg esetében jelentett):

    - Fertőzések, mint tüdőgyulladás (baktériumok okozta)

    - Fájdalmas vizelés (húgyúti fertőzés)

    - Allergiás reakciók, melyek leggyakrabban az infúzió alatt alakulnak ki, de kialakulhatnak az infúzió után 24 órán belül is

    - Vérnyomásváltozás, émelygés, bőrkiütés, láz, viszkető érzés, orrfolyás vagy orrdugulás és tüsszentés, remegés, szapora szívverés és fáradtság

    - Fejfájás

    - Változások a kezelőorvos által kért laboratóriumi vizsgálatokban. Ez magában foglalja néhány különleges fehérje (immunglobulinok) szintjének csökkenését a vérben, melyek segítenek a fertőzésekkel szembeni védekezésben.

    Gyakori MabThera mellékhatások (100 beteg közül egynél több beteg esetében jelentett):

    - Fertőzések, mint hörgőgyulladás (bronhitisz)

    - Feszülés vagy lüktető fájdalom az orr, orcák és szemek mögött (orrmelléküreggyulladás), hasi fájdalom, hányás és hasmenés, légzési problémák

    - A láb gombás fertőzése

    - Emelkedett koleszterinszint a vérben

    - Érzészavar a bőrön, mint zsibbadás, bizsergés, tűszúrásszerű érzés, égő érzés, isiász, migrén, szédülés

    - Hajhullás

    - Szorongás, depresszió

    - Gyomorégés, hasmenés, reflux (gyomorsav visszafolyása a nyelőcsőbe), a torok és a száj irritációja és/vagy kifekélyesedése

    - Hasi fájdalom, hát-, izom- és/vagy ízületi fájdalom.

    Nem gyakori MabThera mellékhatások (1000 beteg közül egynél több beteg esetében jelentett):

    - Folyadékgyülem az arc és a test egyéb részein

    - A tüdők és torok gyulladása, irritációja és/vagy szorító érzése, köhögés

    - Bőrreakciók, mint csalánkiütés, viszketés és bőrkiütés

    - Allergiás reakciók, mint sípoló légzés vagy légszomj, az arc és a nyelv duzzanata, ájulás

    Nagyon ritka MabThera mellékhatások (10 000 beteg közül kevesebb, mint egy beteg esetében jelentett):

    - Egy tünetegyüttes megjelenése néhány héttel a MabThera infúzió után, ami allergiaszerű reakciókból áll, mint kiütés, viszketés, ízületi fájdalom, duzzadt nyirokmirigyek és láz

    - A bőr súlyos felhólyagosodásával járó kórkép, ami életveszélyes is lehet. Vörösség jelenhet meg a bőrőn vagy a nyálkahártyákon, például a szájüregben, a nemi szerveknél vagy a szemhéjakon, gyakran hólyagokkal együtt, és láz jelentkezhet.

    A további ritkán jelentett MabThera-mellékhatások közé tartozik a fehérvérsejtek (neutrofilok) számának csökkenése a vérben, melyek segítenek legyőzni a fertőzéseket. Néhány fertőzés súlyos lehet (lásd a Fertőzések pontban feltüntetett információkat ebben a fejezetben).

    c) A granulomatózus poliangiitisz vagy mikroszkópikus poliangiitisz kezelése

    A leggyakrabban jelentett MabThera mellékhatások (10 beteg közül egynél több beteg esetében jelentett):

    - fertőzések, mint például mellkasi fertőzések, húgyúti fertőzések (vizeletürítéskor jelentkező fájdalom), megfázás és herpesz fertőzések

    - allergiás reakciók, amelyek leginkább az infúzió alatt jelentkeznek, de 24 órával az infúzió beadását követően is előfordulhatnak

    - hasmenés

    - köhögés vagy légszomj

    - orrvérzés

    - emelkedett vérnyomás

    - ízületi- vagy hátfájdalom

    - izomrángás vagy remegés

    - szédülés

    - remegés (reszketés, gyakran a kézen)

    - alvászavar (álmatlanság)

    - a kezek vagy bokák duzzanata.

    Gyakori MabThera mellékhatások (100 beteg közül egynél több beteg esetében jelentett):

    - emésztési zavar

    - székrekedés

    - bőrkiütések, mint akne vagy pattanások

    - a bőr kipirulása vagy bőrpír

    - orrdugulás

    - izomfájdalom vagy izommerevség

    - izmomfájdalom vagy kéz- vagy lábfájdalom

    - alacsony vörösvértestszám (vérszegénység)

    - alacsony vérlemezkeszám

    - a kálium szintjének emelkedése a vérben

    - a szívritmus változása, vagy a normálisnál gyorsabb szívdobogás.

    Nagyon ritka MabThera mellékhatások (10 000 beteg közül kevesebb, mint egy beteg esetében jelentett):

    - a bőr súlyos felhólyagosodásával járó kórkép, ami életveszélyes is lehet. Vörösség jelenhet meg a bőrőn vagy a nyálkahártyákon, például a szájüregben, a nemi szerveken vagy a szemhéjakon, gyakran hólyagokkal együtt, és láz jelentkezhet

    - egy korábbi hepatitisz B fertőzés újbóli megjelenése.

    A MabThera befolyásolhatja a kezelőorvosa által kért laboratóriumi vizsgálatok eredményét is. Ezek közé tartozhat a fehérvérsejtek (neutrofilok) számának csökkenése a vérben, melyek segítenek legyőzni a fertőzéseket, és néhány különleges fehérje (immunoglobulinok) szintjének csökkenése a vérben, melyek segítenek a fertőzésekkel szembeni védekezésben.

    Ha a MabThera-t más gyógyszerekkel kombinálva kapja, az észlelt mellékhatások közül néhányat a többi szer is okozhatja.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell a MabThera-t tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. A fénytől való védelem érdekében a tartályt tartsa a dobozában.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a MabThera

    - A MabThera hatóanyaga a rituximab. Az injekciós üveg 100 mg rituximabot tartalmaz (10 mg/ml).

    - Egyéb összetevők: trinátrium-citrát, poliszorbát 80, nátrium-klorid, nátrium-hidroxid, sósav és injekcióhoz való víz.

    Milyen a MabThera külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    A MabThera tiszta, színtelen oldat, infúziókészítés céljára szolgáló koncentrátum. Egy csomagolási egységben 2 db 10 ml-es injekciós üveg van.


    Címkék: MABTHERA, ,

    További gyógyszerek rituximab hatóanyaggal