LOSARTAN/HYDROCHLOROTHIAZIDE KRKA filmtabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LOSARTAN/HYDROCHLOROTHIAZIDE KRKA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta egy angiotenzin-II receptor gátló (lozartán) és egy vízhajtó (hidroklorotiazid) kombinációja.

A Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta az esszenciális hipertónia (magas vérnyomás) kezelésére javallt.

LOSARTAN/HYDROCHLOROTHIAZIDE KRKA filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
hydrochlorothiazid, lozartán

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
KRKA Magyarország Kft.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 50 mg/12,5 mg (30x buborékcsomagolásban)
  • 100 mg/25 mg (30x buborékcsomagolásban)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A LOSARTAN/HYDROCHLOROTHIAZIDE KRKA FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtablettát,

- ha allergiás (túlérzékeny) a lozartánra és/vagy a hidroklorotiazidra vagy a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta egyéb összetevőjére;

- ha allergiás (túlérzékeny) a szulfonamid származékokra (pl. más tiazidokra, bizonyos baktériumellenes gyógyszerekre, mint például a ko-trimoxazol. Ha nem biztos benne, akkor kérdezze meg orvosát!);

- ha Ön 3 hónapnál idősebb terhes, (A terhesség korai szakaszában is jobb elkerülni a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta szedését - lásd a "Terhesség" című részt.);

- ha súlyos májfunkció-károsodása van;

- ha vesefunkciója súlyosan károsodott vagy a vesék egyáltalán nem választanak ki vizeletet;

- ha a kálium vagy nátrium szintje alacsony vagy a kalcium szintje magas, ami kezeléssel nem rendezhető;

- ha Ön köszvényben szenved.

A Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazandó

- ha Önnek korábban az arc, az ajkak, a torok vagy a nyelv duzzanatával járó betegsége volt;

- ha Ön diuretikumot (vízhajtót) szed;

- ha Ön sószegény diétát folytat;

- ha Önnek súlyos hányása és/vagy hasmenése van, vagy a közelmúltban ilyen panasza volt;

- ha Önnek szívelégtelensége van;

- ha májelégtelenségben szenved (lásd még 2. pont "Ne szedje a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtablettát");

- ha Önnek veseartéria-szűkülete van (artéria renalis sztenózis), vagy csak egy működő veséje van, vagy Ön a közelmúltban veseátültetésen esett át;

- ha Önnek érszűkülete (ateroszklerózis), vagy angina pektorisza van (a szív rossz működése miatti mellkasi fájdalom);

- ha Önnek aorta- vagy mitrális billentyű sztenózisa van (szívbillentyűk szűkülete), vagy "hipertrófiás kardiomiopátiában" szenved (ez egy olyan betegség, ami a szívizom megvastagodását okozza);

- ha Önnek cukorbetegsége van;

- ha Önnek köszvénye volt;

- ha Önnek valamilyen allergiás betegsége, asztmája, ízületi fájdalmat, bőrkiütést és lázat okozó betegsége (szisztémás lupus erythematoides) volt, vagy jelenleg ilyenben szenved;

- ha az Ön vérének a kálciumszintje magas, vagy kálium szintje alacsony, vagy káliumszegény étrenden van;

- ha Önnek érzéstelenítésre van szüksége (még a fogorvosi beavatkozás kapcsán is), vagy műtét előtt áll, vagy ha Önnél a mellékpajzsmirigy működésének vizsgálatát tervezik, akkor feltétlenül tájékoztassa az orvost vagy az egészségügyi személyzetet arról, hogy Ön lozartán-kálium és hidroklorotiazid tartalmú tablettát szed;

- ha Ön ismeretlen eredetű hiperaldoszteronizmusban szenved (ez egy olyan betegség, ami a mellékvese fokozott aldoszteron elválasztásával jár, amit a belsőelválasztású mirigy rendellenes működése okoz).

Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha úgy véli hogy terhes, vagy terherbe eshet. A Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta szedése nem javasolt a terhesség korai szakaszában, 3 hónapnál idősebb terhességben pedig tilos alkalmazni, mert az ebben az időszakban történő szedése súlyos károsodásokat okozhat az Ön gyermekének (Lásd "A terhesség" című részt)

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Kérjük, tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A vízhajtó hatású szerek, így a hidroklorotiazidot tartalmazó Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta is, kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel. Szoros orvosi felügyelet nélkül nem szabad lítiumot tartalmazó készítményt szedni a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtablettával. Különleges elővigyázatossági intézkedések (pl. vérvizsgálatok) lehetnek indokoltak, ha Ön káliumpótlókat, káliumtartalmú sópótló szert, vagy káliummegtakarító hatású gyógyszereket, más típusú diuretikumokat (vízhajtókat), bizonyos hashajtókat, köszvény kezelésére szolgáló gyógyszert, szívritmus szabályozó vagy cukorbetegség elleni gyógyszereket (szájon át szedhető szereket) szed, vagy inzulint kap.

Fontos, hogy tudassa orvosával, ha Ön az alábbi készítmények bármelyikét szedi:

- egyéb vérnyomáscsökkentők,

- szteroidok,

- rákos betegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek,

- fájdalomcsillapítók,

- gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek,

- ízületi gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszerek,

- a magas koleszterinszint csökkentésére alkalmazott gyantákat, pl. kolesztiramin,

- izomlazítók,

- altatók,

- ópioid gyógyszerek, mint pl. morfin,

- "presszoraminok", mint pl. adrenalin vagy más szerek ugyanebből a csoportból,

- szájon át szedett cukorbetegség-ellenes szerek vagy inzulin.

Kérjük, tájékoztassa orvosát Losartan/Hydrochlorothiazide Krka szedéséről, ha Önnél jódtartalmú kontrasztanyaggal végzendő vizsgálatot terveznek.

A Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Ez a gyógyszer étkezés alatt és étkezéstől függetlenül is bevehető.

Javasolt, hogy ne fogyasszon alkoholt a gyógyszer szedése alatt: alkohol és lozartán-hidroklorid tabletta fokozhatják egymás hatását!

Nagymennyiségű konyhasó fogyasztása csökkentheti a lozartán-hidroklorotiazid tabletta hatását.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

Tájékoztassa orvosát, ha úgy véli terhes, vagy teherbe eshet. Orvosa valószínűleg azt fogja javasolni Önnek, hogy hagyja abba a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta szedését mielőtt teherbe esne, vagy amint megtudja, hogy terhes, és javasolni fog egy másik gyógyszert a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta helyett. A Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta szedése a terhesség korai szakaszában nem javasolt, és tilos azt 3 hónapnál idősebb terhességben alkalmazni, mivel szedése a terhesség harmadik hónapját követően súlyos károsodásokat okozhat az Ön gyermekének.

Szoptatás

Tájékoztassa orvosát, ha szoptat, vagy a közeljövőben szoptatni fog. A Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta szedése nem ajánlott szoptató anyák esetében, ezért orvosa más kezelést fog választani az Ön számára, ha szoptatni szeretne.

Alkalmazás gyermekek és serdülők esetében

Gyermekek esetében nincs tapasztalat a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta használatával. Ezért a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta nem adható gyermekeknek.

Alkalmazás időskorú betegek esetében

Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta egyformán jól hat, és egyformán jól tolerálható a legtöbb idősebb és fiatalabb beteg esetében. A legtöbb idős beteg ugyanolyan adagolást igényel, mint a fiatalabb betegek.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Amikor Ön elkezdi szedni ezt a gyógyszert, mindaddig nem szabad olyan tevékenységeket végeznie, melyek különleges figyelmet igényelnek, (pl. autóvezetés vagy veszélyes gépek működtetése), amíg meg nem tudja, hogyan tűri a gyógyszert.

Fontos információk a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta egyes összetevőiről

A Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A LOSARTAN/HYDROCHLOROTHIAZIDE KRKA FILMTABLETTÁT?

Mindig pontosan úgy szedje a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtablettát, ahogy azt orvosa tanácsolta. Orvosa az Ön állapotától és attól függően fogja meghatározni a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta adagolását, hogy Ön szed-e más gyógyszert. Fontos, hogy a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta szedését mindaddig folytassa, amíg azt az orvosa előírja, azért, hogy az egyenletes vérnyomáskontrollt fenntartsa.

Magas vérnyomás

A legtöbb magas vérnyomásbetegségben szenvedő esetében Losartan/Hydrochlorothiazide Krka szokásos adagja napi egy tabletta Losartan/Hydrochlorothiazide Krka 50 mg/12,5 mg filmtabletta, ami 24 órán át szabályozza a vérnyomást.

Ez napi egyszeri 2 tabletta 50 mg/12,5 mg lozartán/hidroklorotiazid filmtablettára emelhető, vagy át lehet térni napi egyszer 100 g/25 mg lozartán/hidroklorotiazid (nagyobb erősségű) filmtablettára. A maximális napi adag naponta egyszer 2 tabletta 50 mg/12,5 mg lozartán/hidroklorotiazid filmtabletta vagy naponta egyszer 100 g/25 mg lozartán/hidroklorotiazid filmtabletta.

Ha Ön úgy érzi, hogy gyógyszere túl erős, vagy túl gyenge hatású, tájékoztassa erről orvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az előírtnál több Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtablettát vett be

Túladagolás esetén azonnal lépjen kapcsolatba orvosával, mert sürgősen szüksége lehet orvosi kezelésre. A túladagolás hirtelen vérnyomásesést, szívdobogást, lassú pulzust, a vér összetételének változását és kiszáradást okozhat.

Ha elfelejtette bevenni a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtablettát

Lehetőleg előírás szerint naponta vegye be a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtablettát. Ha mégis kihagyott egy adagot, akkor se vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására! A következő adagot a szokásos időben vegye be.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások gyakoriságát a következő kategóriák szerint osztályozzák

Nagyon gyakori: 10 betegből több mint 1 esetében fordul elő

Gyakori: 100 betegből 1-10 esetében fordul elő

Nem gyakori: 1000 betegből 1-10 esetében fordul elő

Ritka: 10 000 betegből 1-10 esetében fordul elő

Nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében fordul elő

Nem ismert: A gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

Ha az alábbiakat észleli, hagyja abba a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta szedését, és azonnal értesítse orvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

Súlyos allergiás reakció (bőrkiütés, viszketés, az arc, az ajkak, a száj vagy a torok duzzanata, ami nyelési vagy légzési nehézséget okozhat).

Ez egy súlyos, de ritka mellékhatás, amely 10 000 betegből több mint egy embert érint, de 1 000-ből kevesebbet, mint egyet. Lehetséges, hogy sürgős orvosi segítségre vagy kórházi kezelésre van szüksége.

A következő mellékhatásokról számoltak be:

Gyakori (10-ből kevesebb, mint egy, de 100-ból több mint egy személyt érint)

- Köhögés, felső légúti fertőzés, orrdugulás, orrmelléküreg-gyulladás, az orrmelléküregek betegsége,

- Hasmenés, hasi fájdalom, émelygés, emésztési zavar,

- Izomfájdalom vagy izomgörcs, a láb fájdalma, hátfájás,

- Álmatlanság, fejfájás, szédülés,

- Gyengeség, fáradtság, mellkasi fájdalom,

- Emelkedett kálium-szint (amely szívritmuszavart okozhat), csökkent hemoglobin-szint,

- Megváltozott veseműködés, beleértve a veseelégtelenséget,

- Túl alacsony vércukorszint (hipoglikémia).

Nem gyakori: (100-ból kevesebb, mint egy személyt, de 1.000-ből több mint 1 személyt érint)

- Anémia, vöröses vagy barnás foltok a bőrön (néha elsősorban a lábfejen, lábszáron, karon és fartájékon, ízületi fájdalommal, a kéz és lábfej megduzzadásával és gyomorfájással), véraláfutás, a fehérvérsejtek számának csökkenése, véralvadási zavarok, vérlemezkék számának csökkenése,

- Étvágytalanság, emelkedett húgysavszint vagy köszvény, emelkedett vércukorszint, az elektrolit-szintek eltérései,

- Szorongás, idegesség, pánikbetegség (visszatérő pánikrohamok), zavartság, depresszió, szokatlan álmok, alvászavarok, álmosság, memóriazavar,

- Tűszúrásszerű vagy hasonló érzések, végtagfájdalom, remegés, szédülés, migrén, eszméletvesztés,

- Homályos látás, égő vagy szúró érzés a szemben, kötőhártya-gyulladás, látásromlás, a tárgyak sárga színűként való látása,

- Fülcsengés, fülzúgás, fülbúgás, vagy kattogás a fülben, szédülés,

- Alacsony vérnyomás, amely a testhelyzet-változtatással függhet össze (bizonytalansági érzés, gyengeségérzés felálláskor), angina (mellkasi fájdalom), szabálytalan szívverés, agyi erekkel összefüggő esemény (TIA, "mini-stroke"), szívinfarktus, szívdobogás-érzés,

- Az erek gyulladása, amely gyakran együtt jár bőrkiütéssel vagy véraláfutással,

- Torokfájás, légszomj, hörgőgyulladás, tüdőgyulladás, tüdővizenyő (ami légzési nehézséget okoz), orrvérzés, orrfolyás, az orr eldugulása,

- Székrekedés, súlyos székrekedés, bélgázosság, gyomorpanaszok, gyomorgörcsök, hányás, szájszárazság, a nyálmirigy-gyulladás, fogfájás,

- Sárgaság (a szem és a bőr besárgulása), a hasnyálmirigy gyulladása,

- Csalánkiütés, viszketés, a bőr gyulladása, bőrkiütés, a bőr kipirosodása, fényérzékenység, bőrszárazság, hirtelen kipirulás, izzadás, hajhullás,

- A karok, váll, a csípők, a térdek vagy más ízületek fájdalma, ízületi duzzanat, merevség, izomgyengeség,

- Gyakori vizelés (éjszaka is), kóros veseműködés, (beleértve a vesegyulladás is), húgyúti fertőzés, cukor a vizeletben,

- A szexuális érdeklődés csökkenése, impotencia,

- Az arc megduzzadása, helyi duzzanat (ödéma), láz.

Ritka (10.000-ből több mint egy, de 1.000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint)

- Hepatitis (a máj gyulladása), kóros májfunkciós értékek.

Nem ismert

- Influenzaszerű tünetek,

- Megmagyarázhatatlan eredetű izomfájdalom, sötét (teaszínű) vizelettel (rabdomiolízis),

- Alacsony nátriumszint a vérben (hiponátrémia),

- Általános rosszullét (rossz közérzet).

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát!

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A Losartan/Hydrochlorothiazide Krka FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtablettát! A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka filmtabletta?

- A készítmény hatóanyaga a lozartán-kálium és a hidroklorotiazid.

50 mg/12,5 mg: filmtablettánként 50 mg lozartán-káliumot, ami egyenértékű 45,76 mg lozartánnal és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.

100 mg/25 mg filmtabletta: filmtablettánként 100 mg lozartán-káliumot, ami egyenértékű 91,52 mg lozartánnal és 25 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.

- Segédanyag(ok):

A tablettamagban: hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz,

laktóz-monohidrát és magnézium-sztearát

A filmbevonatban: hipromellóz, makrogol 4000, kinolinsárga (E104), talkum, titán-dioxid (E171)

Milyen a Losartan/Hydrochlorothiazide Krka külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

50 mg/12.5 mg: Sárga, ovális filmtabletta, mérsékelten mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalon felező bemetszéssel. A tabletta mérete 6 mm x 12 mm (ovális alakú), vastagsága 3,8 - 4,7 mm. A törővonal csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

100 mg/25 mg: Sárga, ovális, mérsékelten mindkét oldalán domború felületű filmtabletta.

10, 28, 30, 50, 56, 60, 90 vagy 98 db filmtabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában