TEZEO HCT 40 mg/12,5 mg tabletta adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Tezeo HCT és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tezeo HCT két hatóanyag, a telmizartán és a hidroklorotiazid kombinációja egy tablettában.

Mindkét hatóanyag segít a magas vérnyomás csökkentésében.

A telmizartán az angiotenzin II-receptor-antagonistáknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Az angiotenzin II az Ön szervezetében termelődő olyan anyag, mely a vérerek összehúzódását idézi elő, és ezzel növeli a vérnyomást. A telmizartán gátolja az angiotenzin II hatását, így az erek ellazulnak, és a vérnyomás csökken.

A hidroklorotiazid a tiazid-típusú vízhajtók csoportjába tartozik, amelyek növelik a termelődő vizelet mennyiségét, és ez a vérnyomás csökkenéséhez vezet.

A magas vérnyomás, ha nem kezelik, károsíthatja az ereket számos szervben, ami némely esetben szívrohamot, szív- vagy veseelégtelenséget, szélütést vagy vakságot idézhet elő. A magas vérnyomás általában nem okoz panaszokat a károsodások jelentkezése előtt. Ezért fontos a rendszeres vérnyomás ellenőrzés, hogy meggyőződjünk arról, hogy a normál tartományban van.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Zentiva, k.s. (Csehország)

Hatóanyag: telmisartan
hydrochlorothiazide

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

A Tezeo HCT 40 mg/12,5 mg és a Tezeo HCT 80 mg/12,5 mg tabletta a magas vérnyomás (esszenciális hipertónia) kezelésére szolgál azoknál a felnőtt betegeknél, akiknek a vérnyomását az önmagában adott telmizartán nem normalizálta.

A Tezeo 80 mg/25 mg tabletta a magas vérnyomás (esszenciális hipertónia) kezelésére szolgál azoknál a felnőtt betegeknél, akiknek a vérnyomása az önmagában adott Tezeo HCT 80 mg/12,5 mg tablettával nem állítható be megfelelően, vagy ha a beteg állapota korábban telmizartán és külön adott hidroklorotiazid mellett stabilizálódott.

2. Tudnivalók a Tezeo HCT szedése előtt

Ne szedje a Tezeo HCT-t:

  • ha allergiás a telmizartánra vagy a gyógyszer (a 6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha allergiás a hidroklorotiazidra vagy bármilyen szulfonamid-származékot tartalmazó gyógyszerre.
  • ha 3 hónaposnál idősebb terhes. (Korai terhességben is jobb elkerülni a Tezeo HCT alkalmazását – lásd a terhességre vonatkozó fejezetet.)
  • ha súlyos májbetegsége, például epepangása vagy epeúti elzáródása van (vagyis ha akadályozott az epehólyag ürülése a májból és epehólyagból), vagy egyéb súlyos májbetegsége van.
  • ha súlyos vesebetegségben szenved.
  • ha kezelőorvosa megállapította, hogy vérében alacsony a káliumszint vagy magas a kalciumszint, és amely kezelésre nem javul.
  • ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése, és aliszkiréntartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.

Ha az imént felsoroltak bármelyike érvényes Önre, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez a Tezeo HCT szedése előtt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek telmisartan;hydrochlorothiazide hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség