Latuda 37 mg filmtabletta adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Latuda és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Latuda olyan gyógyszer, amely hatóanyagként lurazidont tartalmaz. A skizofrénia kezelésére alkalmazzák felnőtteknél, amely egy mentális betegség, amely számos tünettel jár, például összefüggéstelen gondolkodással és beszéddel, hallucinációkkal (nem létező dolgok hallása és látása), gyanakvással és delúziókkal (téveszmék).

2. Hogyan kell alkalmazni a Latuda-t?

A Latuda tabletta (18,5, 37 és 74 mg) formájában, és csak receptre kapható. A javasolt kezdőadag naponta egyszer 37 mg, amelyet étkezés közben, hozzávetőleg ugyanabban az időpontban kell bevenni. A beteg terápiás válasza és a kezelőorvos megítélése függvényében az adag maximum napi egyszer 148 mg-ig emelhető. Alacsonyabb dózisokat kell alkalmazni mérsékelten vagy súlyosan beszűkült vesefunkció vagy májfunkció esetén, és olyan bizonyos gyógyszereket szedő betegeknél, amelyek befolyásolhatják a Latuda vérszintjét.

3. Hogyan fejti ki hatását a Latuda?

A Latuda hatóanyaga, a lurazidon egy antipszichotikus szer. Az agy idegsejtjeinek felszínén található számos különböző neurotranszmitter receptorhoz kapcsolódik és befolyásolja azokat. A neurotranszmitterek olyan vegyi anyagok, amelyek az idegsejtek egymás közötti kommunikációját teszik lehetővé.

A lurazidon főként azáltal fejti ki hatását, hogy gátolja a dopamin, az 5-hidroxi-triptamin (más néven szerotonin) és a noradrenalin neurotranszmitterek receptorait. Mivel a dopamin, az 5-hidroxi-triptamin és a noradrenalin szerepet játszik a skizofréniában, a receptoraik blokkolása révén a lurazidon hozzájárul az agyi aktivitás normalizálódásához, csökkentve a tüneteket.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Takeda Pharma A/S

Hatóanyag: lurasidone

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: szakorvosi ellátás mellett

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

4. Milyen előnyei voltak a Latuda alkalmazásának a vizsgálatok során?

A Latuda-t hat fő vizsgálatban tanulmányozták. Három rövid távú vizsgálatban hat héten keresztül a Latuda-t placebóval (hatóanyag nélküli kezelés) hasonlították össze összesen 1466 beteg részvételével. A hatékonyság fő mértéke a betegek tüneteinek változása volt, amelyet a skizofréniában használt standard skála, az úgynevezett „pozitív és negatív szindróma skála” (positive and negative syndrome scale, PANSS) segítségével mértek. Ezekben a vizsgálatokban a Latuda különböző dózisai hatékonyabbnak bizonyultak a placebónál, a PANSS pontszám csökkenése akár 16 ponttal meghaladta a placebo esetén jelentkező eredményt. Ugyanakkor ezt a hatást nem igazolták konzekvensen minden egyes dózis esetében, és következetes dózis-válasz kapcsolatot nem lehetett megfigyelni. A vállalat elvégezte az eredmények további elemzését, amely alátámasztotta a Latuda kezelés r&oMegnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek lurasidone hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antipszichotikumok kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség