HUMACLOT 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A HUMACLOT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Humaclot emberi plazmából előállított VIII. véralvadási faktort tartalmazó készítmény, amelyet veleszületett és szerzett VIII-as véralvadási faktor-hiány kezelésére használnak, öröklött és szerzett VIII-as faktor hiányos állapotokban (Hemofília A).

HUMACLOT 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Human BioPlazma
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1x injekciós üvegben +1x10 ml old.szert.tart.inj.üveg)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A HUMACLOT ALKALMAZÁSA ELŐTT

Nem alkalmazható a Humaclot injekció:

- ha Ön allergiás (túlérzékeny) a humán VIII. véralvadási faktorra vagy a Humaclot injekció bármely összetevőjére.

A Humaclot injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a VIII-as faktort tartalmazó készítménnyel vagy bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység jeleit tapasztalja (bőrkiütés, viszketés, hányinger, rosszullét, mellkasi szorító érzés, allergiás reakciók). Ilyen esetekben a készítmény adagolását megszakítják és amennyiben szükséges, a tüneteket kezelik.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

A készítmény terhesség és szoptatás alatti biztonságosságát nem ellenőrizték kontrollált klinikai vizsgálatokkal, ezért ilyen esetekben az alkalmazását gondosan mérlegelni kell.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem ismert, hogy a készítmény a fenti képességeket befolyásolná.

Fontos információk a Humaclot injekció egyes összetevőiről

Humaclot készítmény 28 mg nátriumot tartalmaz 1000 nemzetközi egységenként. Ezt figyelembe kell venni sószegény diétát alkalmazó betegeknél.

Emberi vérből vagy plazmából készült gyógyszerkészítmények előállítása során bizonyos intézkedéseket vezettek be azért, hogy elkerüljék a fertőzések átvitelét a betegekbe. Ezen intézkedésekhez tartoznak:

- a vér- és plazmaadók gondos kiválasztása azért, hogy a fertőzést hordozó személyeket kizárják,

- a vérvétel mintájának egyedi vizsgálata és a plazmakeverékek vizsgálata vírus/fertőzés jeleire

- olyan lépések beillesztése a gyártási folyamatba, amelyek képesek eltávolítani vagy inaktiválni a vírusokat.

Mindezen eljárások ellenére, emberi vérből vagy plazmából előállított gyógyszerek alkalmazásakor a fertőző betegségek átvitelének lehetősége nem zárható ki teljesen. Ez jelentheti akár eddig ismeretlen vagy új vírusok és más kórokozók átvitelét is.

Az alkalmazott eljárások hatékonynak tekinthetők az olyan vírusok ellen, mint az emberi immunhiány-előidéző vírus (HIV), Hepatitisz B vírus (HBV), Hepatitisz C vírus (HCV), valamint Hepatitisz A vírus (HAV). A lipidburokkal nem rendelkező Parvovírus B19 vírus esetében ezen eljárások hatékonysága korlátozott lehet. A parvovírus B19-fertőzés terhességben, illetve immunhiányos betegségekben és megnövekedett vörösvértest-termeléssel járó kórképekben járhat súlyos következményekkel, így a készítmény alkalmazása ezen esetekben nem javasolt.

Amennyiben rendszeres Humaclot-kezelésre szorul, kezelőorvosa elrendelheti a megfelelő védőoltások (Hepatitisz-A, illetve Hepatitisz-B) alkalmazását.

Minden egyes alkalommal, amikor Humaclot kezelésben részesül, szigorúan ajánlott a készítmény nevének és gyártási számának dokumentálása, hogy a kezelésben részesülő személy és a gyártási tétel közötti kapcsolat rögzítésre kerüljön.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A HUMACLOT INJEKCIÓT?

Minden esetben orvosa utasításainak megfelelően alkalmazza a Humaclot injekciót. Amennyiben bizonytalan az alkalmazás módját illetően, kérje orvosa vagy gyógyszerésze segítségét.

A Humaclot por és oldószer oldatos injekcióhoz beadását orvos, vagy képzett ápolószemélyzet felügyelete mellett kell elkezdeni. A gyógyszert injekció vagy infúzió formájában intravénásan kell beadni. Ha Önnek otthoni alkalmazásra írták elő a Humaclot por és oldószer oldatos injekcióhoz készítményt, akkor a kezelőorvosa megbizonyosodik arról, hogy Ön ismeri az alkalmazás módját és a beadandó dózist. Alkalmazáskor minden esetben kövesse az orvosa vagy a hemofília központ szakképzett ápolójának útmutatását.

Adagolás

A szükséges VIII. faktor mennyiségét és az alkalmazás időtartamát olyan tényezők befolyásolják, mint az Ön testsúlya, betegségének súlyossága, a vérzés helye és mértéke, vagy az a körülmény, hogy egy operáció vagy vizsgálat alatt valószínűsíthető vérzést kell meggátolni. Ennek alapján fogja kezelőorvosa a beadandó Humaclot mennyiségét meghatározni.

Az injekciós oldat elkészítése:

1. Az oldószert felhasználás előtt szoba-vagy testhőmérsékletre kell melegíteni.

2. A szárazanyagot és az oldószert tartalmazó üveg kupakját távolítsa el.

3. A gumidugók felszínét fertőtlenítse.

4. A transzfer-készlet hullámos oldalát szúrja az oldószeres üvegbe. A transzfer-készlet másik végéről a védőtokot távolítsa el. Az oldószeres üveget fordítsa meg és a tűt, annak érintése nélkül szúrja bele a készítményt tartalmazó üvegbe. A vákuum az oldószert átszívja az üvegbe. Az oldószeres üveget a transzferkészlettel együtt távolítsa el.

5. A szárazanyagot az üveg lassú forgatásával oldja fel. Az erős rázást kerülje. Tiszta vagy enyhén opálos oldatot kap. Ne használja a zavaros, lebegő részecskéket tartalmazó oldatot!

Injekció:

1. Az egyszer használatos szűrő csomagolását nyissa fel. Az egyszer használatos fecskendőt helyezze a szűrőre és vegye ki a csomagolásból.

2. A védőtokot vegye le, és a hegy érintése nélkül szúrja a szűrőt az oldatot tartalmazó üvegbe és nyomja bele.

3. Az oldatot lassan szívja fel (több fecskendő használata esetén a szűrőt hagyja az üvegben).

4. Az oldatot lassan (max. 2 ml-t percenként) perfúziós készlet vagy megfelelő injekciós tű segítségével intravénásan adja be. Ügyeljen arra, hogy vér ne kerüljön a teli fecskendőbe.

Kizárólag sértetlen injekciós üvegben lévő készítmény használható. A megbontott készítményt későbbi felhasználás céljából félretenni nem szabad.

Ha az előírtnál több Humaclot injekciót alkalmazott

Humán VIII-as faktor tartalmú készítmény túladagolásával kapcsolatos tüneteket nem jelentettek.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, a Humaclot injekciónak is lehetnek mellékhatásai, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi gyakorisági kategóriákat különböztethetjük meg:

Nagyon gyakori 10 kezelt betegből több mint 1 beteget érint

Gyakori 100 kezelt betegből 1-10 beteget érint

Nem gyakori 1000 kezelt betegből 1-10 beteget érint

Ritka 10 000 kezelt betegből 1-10 beteget érint

Nagyon ritka 10 000 kezelt betegből kevesebb mint 1 beteget érint

Nem ismert A rendelkezésre álló adatokból nem megbecsülhető

Ha az alábbi mellékhatások közül bármelyiket észleli, azonnal vegye fel a kapcsolatot orvosával vagy menjen a legközelebb eső kórház sürgősségi osztályára, vagy a hemofília központba:

- Hirtelen allergiás reakció (bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, arc-, ajak-, nyelv- vagy a test bármely részén jelentkező ödéma)

- Légszomj, zihálás, nehézlégzés

- Görcsök

- A hatás elmaradása (folyamatos vérzés)

Egyéb mellékhatások:

Immunrendszeri betegségek és tünetek:

- Az alábbi túlérzékenységi reakciók ritkán lépnek fel és egyes esetekben súlyosabb anafilaxiás reakció és sokk kialakulásához vezethetnek, amely szorosan összefügg a VIII-as faktor elleni gátlótestek kialakulásával:

- Égő, csípő érzés, bőrpír és duzzanat az injekció beadásának helyén

- Arc-, torok- vagy a test más részének vizenyője, hidegrázás, kipirulás, csalánkiütés a test teljes felületén, egyéb kiütés

- Fejfájás

- Alacsony vérnyomás, nyugtalanság, szapora szívverés, mellkasi szorító érzés,

- Fáradtság, levertség

- Émelygés, hányás

- Viszketés

- A VIII-as faktorral szemben gátló antitestek képződhetnek. Ilyen esetben a Humaclot injekció hatása nem megfelelő. Amennyiben ezt tapasztalja, vegye fel a kapcsolatot a speciális hemofília központtal.

- A Humaclot kis mennyiségben tartalmaz vércsoport-izoagglutinineket (a vérnek azon összetevői, amelyek a más vércsoport sejtjeit kivetik). Gyakori adás vagy igen nagy adagban egyszer adott Humaclot-kezelés során (pl. VIII-as faktorral szembeni gátló antitestek esetén) A, B, ill. AB vércsoportú betegeknél ez a vérsejtek feloldódását (hemolízis) okozhatja, ezért az erre utaló tüneteket kezelőorvosa gondosan ellenőrizni fogja.

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók:

Ritkán a készítmény adásakor lázat is megfigyeltek.

Az átvihető ágensekkel kapcsolatos biztonság tekintetében lásd. 2. "TUDNIVALÓK A HUMACLOT INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT" pont.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát.

5. HOGYAN KELL A HUMACLOT INJEKCIÓT TÁROLNI?

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.

A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A feloldott készítményt lehetőség szerint azonnal, de legfeljebb 24 órán belül fel kell használni!

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén, dobozon feltüntetett lejárati idő után a Humaclot injekció nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.

Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Humaclot por és oldószer oldatos injekcióhoz?

- A készítmény hatóanyaga: plazma eredetű humán VIII. véralvadási faktor.

A mellékelt oldószerben feloldva milliliterenként kb. 100 NE humán VIII. véralvadási faktort tartalmaz.

* A készítmény aktivitását (nemzetközi egység = NE) az Európai Gyógyszerkönyvben leírt kromogén teszttel határozzák meg. A fajlagos aktivitás 80 - 600 NE/mg fehérje.

- Egyéb összetevő(k): szacharóz, glicin, nátrium-klorid, kalcium-klorid

- Oldószer: injekcióhoz való víz

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Humaclot injekció hatóanyagot tartalmazó porból és hozzácsomagolt oldószerből áll. Feloldást követően intravénásan kerül beadásra.

- Port tartalmazó injekciós üveg: fehér vagy halványsárga liofilizátum

- Oldószert tartalmazó injekciós üveg: tiszta, színtelen, steril folyadék

A doboz tartalma:

Humaclot 500 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz

Port tartalmazó injekciós üveg: 500 NE VIII:C aktivitású liofilizátum 1x10 ml-es, szürke, szilikonozott klórbutil gumidugóval, alumínium kupakkal és piros lepattintható fedéllel lezárt átlátszó üvegben.

Oldószert tartalmazó injekciós üveg: 5 ml injekcióhoz való víz 1x5 ml-es szürke, szilikonozott brómbutil gumidugóval, alumínium kupakkal és világoskék lepattintható műanyag fedéllel lezárt átlátszó üvegben.

Humaclot 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz

Port tartalmazó injekciós üveg: 1000 NE VIII:C aktivitású liofilizátum 1x17 ml-es, szürke, szilikonozott klórbutil gumidugóval, alumínium kupakkal és piros lepattintható fedéllel lezárt átlátszó üvegben.

Oldószert tartalmazó injekciós üveg: 10 ml injekcióhoz való víz 1x10 ml-es, szürke, szilikonozott brómbutil gumidugóval, alumínium kupakkal és világoskék lepattintható műanyag fedéllel lezárt átlátszó üvegben.

Szerelékek:

- 1 db transzfer szett

- 1 db 5 ml-es (Humaclot 500 NE) illetve 10 ml-es (Humaclot 1000 NE) egyszerhasználatos fecskendő

- 1 db egyszerhasználatos szűrő

- 1 db infúziós kanül

- 2 db fertőtlenítő kendő

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal