EXFORGE HCT 5 mg/160 mg/12,5 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ EXFORGE HCT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Exforge HCT tabletta három hatóanyagot tartalmaz: amlodipint, valzartánt és hidroklorotiazidot. Mindhárom vegyület a magas vérnyomás csökkentésére szolgál.

- Az amlodipin a "kalciumcsatorna-blokkolók"-nak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.

Az amlodipin megakadályozza a kalcium bejutását az érfalba, ami meggátolja az erek összehúzódását.

- A valzartán az "angiotenzin-II receptor antagonisták"-nak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Az angiotenzin-II a szervezetben termelődik, és érszűkítő hatású, ezáltal emeli a vérnyomást. A valzartán az angiotenzin-II hatását gátolja.

- A hidroklorotiazid a hatóanyagok azon csoportjába tartozik, amit tiazid típusú diuretikumoknak neveznek. A hidroklorotiazid növeli a termelődő vizelet mennyiségét, ami szintén csökkenti a vérnyomást.

Mindhárom mechanizmus hatására az erek ellazulnak, és csökken a vérnyomás.

Az Exforge HCT-t a magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák olyan felnőtt betegeknél, akik már szednek amlodipint, valzartánt és hidroklorotiazidot, és akiknek előnye származhat abból, ha mindhárom hatóanyagot egyetlen tablettában szedik.

EXFORGE HCT 5 mg/160 mg/12,5 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
amlodipine, hydrochlorothiazid, valsartan

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Novartis Europharm
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (28x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK AZ EXFORGE HCT SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Exforge HCT-t

- ha több mint 3 hónapos terhes. (A terhesség korai szakaszában is javasolt elkerülni az Exforge HCT szedését - lásd a Terhesség című részt).

- ha allergiás (túlérzékeny) az amlodipinre, a valzartánra, a hidroklorotiazidra, a szulfonamid-származékok közé tartozó gyógyszerekre (a mellkasi vagy húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek) vagy az Exforge HCT egyéb összetevőjére (lásd 6 pont, "Mit tartalmaz az Exforge HCT").

Ha úgy gondolja, hogy allergiás lehet, ne szedje az Exforge HCT-t, és beszéljen kezelőorvosával.

- ha májbetegsége van, a májon belüli kis epeutak pusztulása (biliáris cirrózis) az epe májon belüli felhalmozódásához vezet (epepangás).

- ha súlyos vesebetegségben szenved, vagy ha dialízis alatt áll.

- ha szervezete nem képes vizeletet termelni (anúria).

- ha a vére kálium- vagy nátriumszintje a kezelés ellenére is túl alacsony.

- ha a vére kalciumszintje a kezelés ellenére is túl magas.

- ha köszvénye van (húgysavkristályok alakulnak ki az ízületeiben).

Ha ezek bármelyike érvényes Önre, ne vegyen be Exforge HCT tablettát és beszéljen kezelőorvosával.

Az Exforge HCT fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- ha a vére kálium- vagy magnéziumszintje alacsony (olyan tünetekkel, mint az izomgyengeség, izomgörcs vagy szívritmuszavar, vagy azok nélkül).

- ha a vére nátriumszintje alacsony (olyan tünetekkel, mint a fáradtság, zavartság, izomrángás, epilepsziás görcsrohamok, vagy azok nélkül).

- ha a vére kalciumszintje magas (olyan tünetekkel, mint a hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, gyakori vizeletürítés, szomjúság, izomgyengeség és izomrángás, vagy azok nélkül).

- ha olyan gyógyszereket vagy hatóanyagokat szed, amelyek növelik a vérében a kálium mennyiségét. Ezek közé tartoznak a káliumpótlók, a káliumtartalmú sópótlók, a kálium-megtakarító gyógyszerek és a heparin. Lehet, hogy rendszeresen ellenőrizni kell az Ön vérében a kálium mennyiségét.

- ha vesebetegsége van, ha veseátültetésen esett át vagy ha azt mondták Önnek, hogy a veséit ellátó verőerek be vannak szűkülve.

- ha májbetegségben szenved.

- ha szívelégtelensége vagy koszorúér-betegsége van vagy volt valaha, különösen akkor, ha az Exforge HCT maximális adagját szedi (10 mg/320 mg/25 mg).

- ha kezelőorvosa elmondása szerint szívbillentyű-szűkülete (aorta vagy mitrális sztenózis), vagy a szívizom vastagsága kórosan megnövekedett (obstruktív hipertrófiás kardiomiopátia).

- ha Ön hiperaldoszteronizmusban szenved. Ez egy olyan betegség, amikor a mellékvesék túl sok aldoszteron nevű hormont termelnek. Ha ez érvényes Önre, az Exforge HCT alkalmazása nem ajánlott.

- ha a szisztémás lupusz eritematózusznak nevezett betegségben szenved ("lupusznak" vagy "SLE"-nek is nevezik).

- ha cukorbeteg (magas a vércukorszintje).

- ha magas a vér koleszterin- vagy a trigliceridszintje.

- ha bőrreakciókat észlel, mint amilyen például a napozás utáni bőrkiütés.

- ha más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek vagy diuretikumok (ezt a gyógyszercsoportot vízhajtóknak is nevezik) alkalmazása kapcsán allergiás reakciói voltak, különösen akkor, ha asztmás vagy allergiás.

- ha hányt vagy hasmenése volt.

- ha szédülést és/vagy ájulást észlel az Exforge HCT-kezelés alatt, amilyen hamar csak lehet, szóljon kezelőorvosának.

- ha látásromlást vagy szemfájdalmat észlel. Ezek a szem belsejében lévő nyomás emelkedésének tünetei lehetnek, ami az Exforge HCT szedése esetén órákon vagy egy héten belül bekövetkezhet. Kezeletlen esetben ez végleges látásromláshoz vezethet.

Ha ezek bármelyike érvényes Önre, beszéljen kezelőorvosával.

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). Az Exforge HCT alkalmazása nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és tilos 3 hónapnál idősebb terhesség esetén szedni, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot (lásd a "Terhesség és szoptatás" részt).

Az Exforge HCT alkalmazása gyermekek és 18 év alatti serdülők esetén nem javasolt.

Az Exforge HCT és az idősek (65 évesek és idősebbek)

Az Exforge HCT-t a 65 éves és idősebb emberek ugyanabban az adagban alkalmazhatják, mint más felnőttek, és ugyanúgy, ahogy a három, amlodipinnek, valzartánnak és hidroklorotiazidnak nevezett hatóanyagot már szedték. Az idős betegek vérnyomását, különösen azokét, akik az Exforge HCT maximális adagját szedik (10 mg/320 mg/25 mg), rendszeresen ellenőrizni kell.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Lehet, hogy kezelőorvosa megváltoztatja az Ön gyógyszeradagját, vagy egyéb óvintézkedéseket tesz. Bizonyos esetekben lehet, hogy abba kell hagynia valamelyik gyógyszer alkalmazását. Ez különösen fontos akkor, ha az alább felsorolt gyógyszerek valamelyikét alkalmazza:

Ne szedje együtt az alábbiakkal:

- lítium (a depresszió bizonyos formáinak kezelésére szolgáló gyógyszer);

- olyan gyógyszerekkel vagy hatóanyagokkal, amelyek növelik a vérében a kálium mennyiségét.

Ezek közé tartoznak a káliumpótlók, a káliumtartalmú sópótlók, a kálium-megtakarító gyógyszerek és a heparin.

Elővigyázatosság szükséges az alábbiakkal:

- alkohol, altatók és anesztetikumok (olyan gyógyszerek, amelyek lehetővé teszik, hogy a beteg műtéten vagy egyéb beavatkozáson essen át);

- amantadin (Parkinson-kór kezelésére való, vírusok okozta bizonyos betegségek kezelésére vagy megelőzésére is alkalmazzák);

- antikolinerg szerek (különböző betegségek, például az emésztőrendszer görcsei, a húgyhólyaggörcs, az asztma, a tengeribetegség, az izomgörcsök, a Parkinson-kór kezelésére és az anesztézia elősegítésére szolgáló gyógyszerek);

- antikonvulzív szerek és hangulatstabilizálók, amiket az epilepszia és a bipoláris megbetegedés (mániás és depressziós időszakokkal járó betegség) kezelésére alkalmaznak (pl. karbamazepin, fenobarbitál, fenitoin, foszfenitoin, primidon);

- kolesztiramin, kolesztipol vagy más epesavkötő gyanták (főként a magas vérzsírszint kezelésére használt hatóanyagok);

- szimvasztatin (egy, a magas koleszterinszint beállítására alkalmazott gyógyszer);

- ciklosporin (a szervátültetésben a szervkilökődés megelőzésére vagy más betegségek, pl. a reumás ízületi gyulladás vagy az atópiás dermatitisz kezelésére használt gyógyszer);

- citotoxikus gyógyszerek (a rák kezelésére alkalmazzák), mint például metotrexát vagy ciklofoszfamid;

- digoxin vagy más digitálisz glikozidok (szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek);

- verapamil, diltiazem (szívgyógyszerek);

- jódozott kontrasztanyagok (képalkotó vizsgálatokhoz használt vegyületek);

- a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (a szájon át szedendő szerek (mint például a metformin) vagy az inzulinok);

- köszvény kezelésére alkalmazott gyógyszerek, mint például az allopurinol;

- olyan gyógyszerek, amelyek növelhetik a vércukorszintet (béta-blokkolók, diazoxid);

- olyan gyógyszerek, amelyek "torsades de pointes"-t (szívritmuszavar) képesek előidézni, mint például az antiarritmiás szerek (szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek) és egyes antipszichotikumok;

- olyan gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a nátrium mennyiségét a vérében, mint például az antidepresszánsok, az antipszichotikumok és az epilepszia elleni szerek;

- olyan gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a kálium mennyiségét a vérében, mint például a diuretikumok (vízhajtók), kortikoszteroidok, hashajtók, amfotericin vagy penicillin G;

- a vérnyomást emelő gyógyszerek, mint például az adrenalin vagy a noradrenalin;

- HIV/AIDS (pl. ritonavir, indinavir, nelfinavir);

- gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. ketokonazol, itrakonazol);

- a nyelőcsőfekély és -gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (karbenoxolon);

- fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek, különösképpen a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-ok), köztük a szelektív ciklooxigenáz-2 gátlók (COX-2 gátlók), izomrelaxánsok (a műtétek alatt az izmok ellazítására alkalmazott gyógyszerek);

- nitroglicerin és más nitrátok vagy egyéb, "értágítónak" nevezett gyógyszerek;

- a magas vérnyomás kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek, beleértve a metildopát is;

- rifampicin (például a tuberkulózis kezelésére alkalmazzák);

- orbáncfű;

- dantrolén (a testhőmérséklet szabályozás súlyos zavara esetén alkalmazott infúzió);

- D-vitamin és kalciumsók.

Alkohol fogyasztása előtt beszéljen kezelőorvosával. Az alkoholtól nagyobb mértékben csökkenhet a vérnyomása, és/vagy nő a szédülés vagy rosszullét kialakulásának a veszélye.

Az Exforge HCT bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az Exforge HCT étkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is bevehető. Az Exforge HCT-t szedő emberek nem fogyaszthatnak grépfrútot és grépfrútlevet. Ennek az az oka, hogy a grépfrút és a grépfrútlé emelheti az amlodipin nevű hatóanyag vérszintjét, ami az Exforge HCT vérnyomáscsökkentő hatásának kiszámíthatatlan növekedését okozhatja.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). Kezelőorvosa rendszerint azt tanácsolja majd Önnek, hogy hagyja abba az Exforge HCT szedését a tervezett terhesség előtt, vagy amint megtudja, hogy terhes, és az Exforge HCT helyett egyéb gyógyszer szedését fogja ajánlani. Az Exforge HCT alkalmazása nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és tilos szedni, amikor több mint 3 hónapos terhes, mert súlyosan károsíthatja a magzatot, ha a terhesség harmadik hónapja után szedik.

Szoptatás

Közölje kezelőorvosával, ha gyermeket szoptat vagy nemsokára szoptatni kezd. Szoptató anyák számára nem javasolt az Exforge HCT-kezelés, és kezelőorvosa egyéb kezelést választhat, amennyiben Ön szoptatni szeretne, különösen, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre A magas vérnyomás kezelésére alkalmazott sok más gyógyszerhez hasonlóan, ez a gyógyszer is szédülést okozhat. Ha ezt a tünetet észleli, ne vezessen gépjárművet, illetve ne használjon szerszámokat és gépeket.

3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ EXFORGE HCT-T?

Ezt a gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Ezzel biztosíthatja a legjobb eredményt és csökkenti a mellékhatások kialakulásának kockázatát.

Az Exforge HCT szokásos adagja napi 1 tabletta.

- A tablettát minden nap azonos időpontban tanácsos bevenni, lehetőleg reggel.

- A tablettát egy pohár vízzel kell bevenni.

- Az Exforge HCT étkezés közben, illetve étkezéstől függetlenül is bevehető. Ne vegye be az Exforge HCT-t grépfrúttal vagy grépfrútlével.

A kezelésre adott válasz függvényében kezelőorvosa magasabb vagy alacsonyabb adag alkalmazását javasolhatja Önnek.

Ha az előírtnál több Exforge HCT-t vett be

Ha véletlenül túl sok Exforge HCT tablettát vett be, azonnal forduljon orvoshoz. Orvosi felügyeletre lehet szüksége.

Ha elfelejtette bevenni az Exforge HCT-t

Ha elfelejtett egy adagot bevenni ebből a gyógyszerből, vegye be, amint eszébe jut, majd a következő adagot a szokott időben vegye be. Ha már majdnem itt az ideje a következő adag bevételének, akkor csak egyszerűen vegye be a szokott időben a következő tablettát. Ne vegyen be kétszeres adagot (egyszerre két tablettát) a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Exforge HCT szedését

Az Exforge HCT-kezelés megszakítása a betegség rosszabbodását okozhatja. Ne hagyja abba a gyógyszere szedését, amíg a kezelőorvosa nem mondja.

Mindig szedje ezt a gyógyszert, még akkor is, ha jól érzi magát

A magas vérnyomásban szenvedő emberek betegségüknek gyakran semmilyen tünetét nem észlelik. Sokan közülük egészségesnek érzik magukat. A lehető legjobb eredmények elérése és a mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében nagyon fontos, hogy ezt a gyógyszert pontosan az orvos utasításainak megfelelően szedje. Akkor is jelentkezzen a megbeszélt kontrollvizsgálatra orvosánál, ha jól érzi magát.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Exforge HCT is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a mellékhatások bizonyos gyakorisággal jelentkezhetnek, melyek meghatározása a következő:

nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1 beteget érint

gyakori: 100 beteg közül 1-10 beteget érint

nem gyakori: 1000 beteg közül 1-10 beteget érint

ritka: 10 000 beteg közül 1-10 beteget érint

nagyon ritka: 10 000 beteg közül kevesebb, mint 1 beteget érint

nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

Néhány mellékhatás súlyos lehet, és azonnali orvosi kezelést igényelhet:

Azonnal kapcsolatba kell lépnie orvosával, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli:

Gyakori

- szédülés

- alacsony vérnyomás (ájulásérzés, kótyagosság, hirtelen eszméletvesztés)

Nem gyakori

- jelentősen lecsökkent vizeletürítés (csökkent veseműködés)

Ritka

- spontán kialakuló vérzés

- szabálytalan szívverés

- májbetegség

Nagyon ritka

- olyan tünetekkel járó allergiás reakció, mint például a bőrkiütés, viszketés

- angioödéma: az arc vagy az ajkak, illetve a nyelv megdagadása, nehézlégzés

- megsemmisítő erejű/szorító mellkasi fájdalom, ami egyre rosszabb, és nem múlik el

- gyengeség, véraláfutás, láz és gyakori fertőzések

- izommerevség

Az Exforge HCT további lehetséges mellékhatásai:

Gyakori

- étkezés után jelentkező kellemetlen érzés a gyomorban

- fáradtság

- vizenyő

- alacsony káliumszint a vérben

- fejfájás

- gyakori vizeletürítés

Nem gyakori

- gyors szívverés

- forgó jellegű szédülés

- látászavar

- kellemetlen érzés a gyomorban

- mellkasi fájdalom

- a vér karbamidnitrogén-, a kreatinin- és a húgysavszintjének emelkedése

- a vér kalcium-, a zsír- vagy a nátriumszintjének emelkedése

- a vér káliumszintjének csökkenése

- kellemetlen szagú lehelet

- hasmenés

- szájszárazság

- hányinger

- hányás

- hasi fájdalom

- a testtömeg növekedése

- étvágytalanság

- ízérzés-zavar

- hátfájás

- az ízületek megdagadása

- izomgörcsök/izomgyengeség/izomfájdalom

- végtagfájdalom

- képtelenség a szokásos módon történő állásra vagy járásra

- gyengeség

- koordinációs zavar

- felálláskor vagy testmozgást követően jelentkező szédülés

- energiahiány

- alvászavar

- érzéketlenség és zsibbadás

- idegkárosodás (neuropátia)

- álmosság

- hirtelen kialakuló, átmeneti eszméletvesztés

- felálláskor jelentkező alacsony vérnyomás

- impotencia

- köhögés

- légszomj

- torok-irritáció

- fokozott verejtékezés

- bőrviszketés

- dagadás, egy véna mentén kialakuló kivörösödés és fájdalom

- a bőr kivörösödése

- remegés

Nem ismert

- a veseműködést jelző vérvizsgálati eredmények megváltozása, a vér káliumszintjének emelkedése, alacsony vörösvértestszám

Az önmagában adott amlodipin vagy valzartán vagy hidroklorotiazid kapcsán jelentett, de az Exforge HCT esetén nem észlelt vagy ahhoz képest gyakrabban észlelt mellékhatások:

Amlodipin

Gyakori

- szívdobogásérzés

- hasi fájdalom

- hányinger

- álmosság

- hőhullámok

Nem gyakori

- fülcsengés

- a székletürítés rendjének a megváltozása

- fájdalom

- fogyás

- ízületi fájdalom

- remegés

- hangulatváltozások

- vizelésizavarok

- éjszakai vizeletürítés

- az emlők megnagyobbodása férfiaknál

- orrfolyás

- hajhullás

- apró bőrkiütések

- lilás foltok megjelenése a bőrön

- kiütés

- bőrelszíneződés

Nagyon ritka

- a fehérvérsejtek és a vérlemezkék alacsony száma

- szabálytalan szívverés

- szívinfarktus

- a gyomornyálkahártya vagy a hasnyálmirigy gyulladása, az íny megvastagodás, kóros májfunkciós vizsgálati eredmények

- májbetegség, ami a bőr és a szemek sárgás elszíneződésével vagy sötét színű vizelettel jelentkezhet

- allergiás reakció, beleértve a bőr alatti szövetek megdagadását és a nehézlégzést

- emelkedett vércukorszint

- fokozott izommerevség

- a bőr kivörösödésével és hámlásával jelentkező bőrreakció, az ajkak, a szemek vagy a száj felhólyagosodása

- viszkető bőrkiütés

- érgyulladás

Nem ismert

- végtagmerevség és kézremegés

Valzartán

Nem ismert

- a vörösvértestek laboratóriumi vizsgálatainak kóros eredményei

- bizonyos fehérvérsejt típusok és a vérlemezkék számának csökkenése

- a vér kálium szintjének emelkedése

- a vér kreatinin szintjének emelkedése

- kóros májfunkciós vizsgálati eredmények

- allergiás reakció, beleértve a bőr alatti szövetek megdagadását és a nehézlégzést

- izomfájdalom

- a vizelettermelés jelentős csökkenése

- viszketés

- bőrkiütés

- érgyulladás

Hidroklorotiazid

Nagyon gyakori

- alacsony káliumszint a vérben

- emelkedett vérzsírszint

Gyakori

- magas húgysavszint a vérben

- alacsony magnéziumszint a vérben

- alacsony nátriumszint a vérben

- szédülés, felálláskor bekövetkező ájulás

- csökkent étvágy

- hányinger és hányás

- viszkető bőrkiütés és másfajta bőrkiütések

- a hímvessző merevedés elérésének vagy fenntartásának képtelensége

Ritka

- alacsony vérlemezkeszám (néha vérzéssel vagy a bőr alatti véraláfutással)

- cukorürítés a vizeletben

- emelkedett vércukorszint

- a cukorbetegséggel járó anyagcsereállapot romlása

- szomorú hangulat (depresszió)

- szabálytalan szívverés

- kellemetlen érzés a hasban

- székrekedés

- májbetegségek, amelyek a bőr és a szemek sárgás elszíneződésével vagy sötét színű vizelettel (hemolitikus eredetű vérszegénység) jelentkezhetnek

- a bőr fokozott érzékenysége a napsugárzással szemben

- lilás foltok megjelenése a bőrön

- vesebetegségek

Nagyon ritka

- láz, torokfájás vagy szájüregi fekélyek, gyakoribb fertőzések (a fehérvérsejtek hiánya vagy alacsony száma)

- sápadt bőr, fáradtság, légszomj, sötét színű vizelet (hemolitikus eredetű vérszegénység, a vörösvértestek kóros szétesése az erekben vagy bárhol máshol a szervezetben)

- zavartság, fáradtság, izomrángás és izomgörcs, gyorsult légzés (hipoklorémiás alkalózis)

- erős felhasi fájdalom (hasnyálmirigy-gyulladás)

- bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, nehézlégzés vagy nehezített nyelés, szédülés (túlérzékenységi reakciók)

- lázzal kísért nehézlégzés, köhögés, sípoló légzés, légszomj (respiratórikus distressz, tüdőödéma, tüdőgyulladás)

- arckiütés, ízületi fájdalom, izombetegség, láz (lupusz eritematózusz)

- olyan tünetekkel járó érgyulladás, mint a bőrkiütés, bíborvörös pontszerű kiütések, láz (vaszkulítisz)

- bőrkiütéssel, a bőr vörös elszíneződésével, az ajkak, a szemek vagy a szájüreg nyálkahártyájának felhólyagosodásával, a bőr hámlásával, lázzal járó súlyos bőrbetegség (toxikus epidermális nekrolízis)

Nem ismert

- gyengeség, véraláfutás és gyakori fertőzések (aplasztikus anémia)

- látáscsökkenés vagy szemfájdalom a szem túl magas belnyomása miatt (a heveny zárt zugú zöld hályog lehetséges tünetei)

- légszomj

- erősen lecsökkent vizelettermelés (vesebetegség vagy veseelégtelenség lehetséges tünetei)

- súlyos bőrbetegség, ami bőrkiütést, bőrpírt, az ajkak, szemek vagy szájüreg nyálkahártyájának felhólyagosodását, a bőr hámlását, lázat okoz (eritéma multiforme)

- izomgörcs

- láz

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL AZ EXFORGE HCT-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (lásd Felhasználható/EXP) után ne alkalmazza az Exforge HCT-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Ne vegyen be Exforge HCT-t, ha a csomagolás sérült, vagy azt felnyitották.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Exforge HCT

- Az Exforge HCT hatóanyagai az amlodipin (amlodipin-bezilát formájában), a valzartán és a hidroklorotiazid.

- Exforge HCT 5 mg/160 mg/12,5 mg filmtabletta: 5 mg amlodipin (amlodipin-bezilát formájában), 160 mg valzartán és 12,5 mg hidroklorotiazid filmtablettánként. Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz; kroszpovidon; vízmentes kolloid szilícium-dioxid; magnézium-sztearát; hipromellóz, makrogol 4000, talkum, titán-dioxid (E171).

Milyen az Exforge HCT készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

- Az Exforge HCT 5 mg/160 mg/12,5 mg filmtabletta fehér, ovális alakú tabletta, "NVR" bevéséssel az egyik és "VCL" bevéséssel a másik oldalon.

Exforge HCT 14, 28, 30, 56, 90, 98 vagy 280 filmtablettát tartalmazó kiszerelésben, 280 tablettát tartalmazó gyűjtőcsomagolásban (ami 4 kartondobozt tartalmaz, és mindegyikben 70 tabletta van, vagy 20 kartondobozt tartalmaz, és mindegyikben 14 tabletta van), valamint kórházi kiszerelésben, 56, 98 vagy 280 tablettát tartalmazó, adagonként perforált buborékcsomagolásban kapható. Az Ön országában nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában