CISPLATIN ACCORD 1 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CISPLATIN ACCORD ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A ciszplatin a daganatok kezelésére szolgáló, citosztatikumoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A ciszplatint adhatják önmagában, azonban gyakrabban adják egyéb citosztatikumokkal együtt.

Milyen betegségek esetén alkalmazható?

A ciszplatin képes elpusztítani a szervezetben azokat a sejteket, melyek bizonyos típusú daganatos betegségeket okozhatnak (here-, petefészek, illetve húgyhólyagrák, fej- és nyaktájéki laphámsejtes rák, tüdőrák, valamint besugárzással együtt a méhnyakrák kezelésére adják).

Kezelőorvosa további tájékoztatást nyújt Önnek.

2. TUDNIVALÓK A CISPLATIN ACCORD ALKALMAZÁSA ELŐTT

NE alkalmazza a Cisplatin Accordt:

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: cisplatin

Vényköteles: nincs adat

Kiszerelések és további adatok:

(1x25ml) (3x25ml)

- ha allergiás (túlérzékeny) a ciszplatinra, vagy a Cisplatin Accord egyéb összetevőjére

- ha allergiás (túlérzékeny) bármely egyéb olyan gyógyszerre, ami platina vegyületeket tartalmaz

- ha vesebetegsége (veseműködési zavara) van

- ha ki van száradva

- ha a csontvelő működése nagymértékben gátolt, ennek tünetei lehetnek: rendkívüli fáradtság, fokozott hajlam a vérzésre, vagy véraláfutásokra, fertőzések jelentkezése

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- ha károsodott a hallása

- ha ciszplatin okozta idegrendszeri betegsége van

- ha szoptat

- élő vakcinákkal, például sárgaláz elleni vakcinával kombinálva

- profilaktikusan alkalmazott fenitoinnal kombinálva (lásd alább "A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek" című részben).

A Cisplatin Accord fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- Kezelőorvosa vizsgálatokat fog végeztetni annak érdekében, hogy a vérében meghatározza a kalcium-, nátrium-, kálium-, és a magnézium szintjét, illetve, hogy ellenőrizze az Ön vérképét, a máj és a vese, valamint az idegrendszer működését.

- A Cisplatin Accordot kizárólag a kemoterápia alkalmazásában gyakorlott szakorvos szigorú felügyelete mellett szabad alkalmazni.

- A Cisplatin Accord minden egyes alkalmazása előtt meg fogják vizsgálni az Ön hallását.

- Ha olyan idegrendszeri betegségben szenved, amit nem ciszplatin okozott.

- Ha fertőző betegségben szenved. Kérjük, konzultáljon kezelőorvosával.

- Ha gyermeket szeretne vállalni (lásd a "Terhesség, szoptatás és gyermeknemzés" című részt)

- Ha a ciszplatin kiömlik, a szennyezett bőrfelületet azonnal le kell mosni vízzel és szappannal. Ha a ciszplatint az érpályán kívülre fecskendezték be, az adagolást azonnal le kell állítani. A ciszplatin bőrbe történő szivárgása szövetkárosodást eredményezhet (bőrgyulladást (cellulitiszt), hegesedést (fibrózist) és szövetelhalást (nekrózist))

Akkor is kérje orvosa tanácsát, ha a fent felsoroltak közül korábban bármelyik állapot fennállt Önnél.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Kérjük, ne feledje, hogy ezek az állítások a közelmúltban, illetve a közeljövőben alkalmazott gyógyszerekre is vonatkozhatnak.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

- A csontvelő működését gátló gyógyszerek, illetve besugárzás egyidejű alkalmazása fokozhatja a ciszplatin csontvelőre gyakorolt mellékhatásait.

- A ciszplatin toxicitása fokozódhat, amikor egyidejűleg egyéb citosztatikus (a rák kezelésére szolgáló) szerekkel, például bleomicinnel és metotrexáttal adják együtt.

- A magas vérnyomás kezelésére adott gyógyszerek (furoszemidet, hidralazint, diazoxidot és propranololt tartalmazó vérnyomáscsökkentő készítmények) fokozhatják a ciszplatin vesére gyakorolt károsító hatását.

- A ciszplatin mérgező hatása súlyos mértékű lehet a veséken, ha egyidejűleg olyan szerekkel adják, amelyeknek a vesére kifejtett mellékhatásai vannak, például a bizonyos fertőzések megelőzésére/kezelésére szolgáló gyógyszerek (antibiotikumok: cefalosporinok, aminoglikozidok, és/vagy amfotericin B) és kontrasztanyagok.

- A ciszplatin károsan érintheti a hallóképességet, ha egyidejűleg olyan gyógyszerekkel adják együtt, mint például az aminoglikozidokkal, melyeknek a hallórendszerre kifejtett mellékhatásai vannak.

- Ha a ciszplatinnal végzett kezelés során a köszvény kezelésére szolgáló gyógyszereket (például allopurinolt, kolhicint, probenecidet és/vagy szulfinpirazont) szed, előfordulhat, hogy ezeknek az adagját módosítani kell.

- A szervezetben a vizeletképződés sebességét fokozó gyógyszerek (kacsdiuretikumok) adása ciszplatinnal együtt (ciszplatin adagja: 60 mg/m2 feletti, vizeletkiválasztás: 24 óránként 1000 ml alatti) a vesére és hallásra gyakorolt károsító hatáshoz vezethet.

- A halláskárosodás első jelei (szédülés és/vagy fülcsengés) észrevehetetlenek maradhatnak, amennyiben - a ciszplatinnal végzett kezelés során - túlérzékenység kezelésére is kap gyógyszereket (antihisztaminokat, ilyen például a buklizin, ciklizin, loxapin, meklozin, fenotiazinok, tioxanténok és/vagy trimetobenzamidok).

- Az ifoszfamiddal együtt adott ciszplatin halláskárosodást eredményezhet.

- A ciszplatinkezelés hatásai piridoxin és hexametil-melamin együttes alkalmazása következtében csökkenhetnek.

- A ciszplatin bleomicinnel és vinblasztinnal történő együttes alkalmazása a kéz- és/vagy a lábujjak elfehéredését, illetve elkékülését okozhatja (Raynaud-jelenség).

- A ciszplatin beadása a paklitaxel alkalmazása előtt vagy doketaxellel egyidejűleg, súlyos idegkárosodást eredményezhet.

- A ciszplatin bleomicinnel és etopoziddal történő együttes alkalmazása csökkentheti a vérben a lítium szintjét. Ezért a lítiumszintet rendszeresen ellenőrizni kell.

- A ciszplatin csökkenti az epilepszia elleni kezelés során a fenitoin hatásait.

- A penicillamin csökkentheti a ciszplatin hatásosságát.

- A ciszplatin kedvezőtlen hatást gyakorolhat a véralvadásgátló szerek (antikoagulánsok) hatásosságára. Ezért a véralvadást gyakrabban kell ellenőrizni az együttes alkalmazás során.

- A ciszplatin és a ciklosporin együttes alkalmazása gyengítheti az immunrendszert, ami a fehérvérsejtek (limfociták) fokozott termelődésének kockázatával jár.

- A ciszplatinnal végzett kezelés befejezése után három hónapon belül tilos élő vírust tartalmazó védőoltást kapnia.

- A ciszplatinnal végzett kezelés során nem kaphat sárgaláz elleni védőoltást (lásd még "Ne alkalmazza a Cisplatin Accordt").

Terhesség, szoptatás és termékenység

Mielőtt elkezdené alkalmazni, illetve mielőtt beadnák Önnek a Cisplatin Accordot, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

A Cisplatin Accordot terhesség alatt tilos alkalmazni, kivéve akkor, ha az orvos egyértelműen javasolja a kezelést.

A Cisplatin Accorddal végzett kezelés alatt és azt követően legalább 6 hónapon keresztül hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazni.

A Cisplatin Accord kezelés időtartama alatt tilos szoptatni.

A Cisplatin Accorddal kezelt férfibetegek számára javasolt, hogy kerüljék gyermeknemzést a kezelés alatt, és azt követően legalább 6 hónapon keresztül. Továbbá, a férfibetegeknek javasolt, hogy kezelés megkezdése előtt kérjenek tanácsot az ondó tartósítására vonatkozóan.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Cisplatin Accord okozhat mellékhatásokat, például álmosságot és/vagy hányást. Amennyiben ezek fennállnak Önnél, akkor ne kezeljen olyan gépeket, amelyek teljes körű figyelmet igényelnek.

Fontos információk a Cisplatin Accord egyes összetevőiről

A Cisplatin Accord milliliterenként 3,5 mg nátriumot tartalmaz. Ezt figyelembe kell venni nátriumszegény diéta esetén.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A CISPLATIN ACCORDT?

Adagolás és az alkalmazás módja

A Cisplatin Accordot csak a daganatos betegségek kezelésében jártas szakorvos adhatja be.

A koncentrátumot nátrium-klorid oldattal hígítják, amely glükózt tartalmaz.

A Cisplatin Accord csak vénás injekcióban adható be (intravénás infúzióban).

A Cisplatin Accord nem érintkezhet alumíniumtartalmú anyagokkal.

A Cisplatin Accord javasolt adagja az Ön hogylététől, a kezelés várható hatásaitól, valamint attól függ, hogy a ciszplatint csak önmagában (monoterápiaként), vagy egyéb szerekkel kombinációban (kombinált kemoterápiaként) alkalmazzák-e.

Ciszplatin (monoterápia):

Az alábbi adagolás javasolt:

- 50-120 mg/m2 testfelület három-négyhetente egyszer.

- 15-20 mg/m2 öt napig naponta egyszer, három-négyhetente

Ciszplatin egyéb kemoterápiás szerekkel együtt adva (kombinált kemoterápia):

- 20 mg/m2 vagy nagyobb adag három-négyhetente egyszer.

A cervix carcinoma kezelésére a ciszplatint sugárkezeléssel együtt alkalmazzák.

A szokásos adag hetente 40 mg/m2 hat héten keresztül.

A veseproblémák elkerülése, illetve csökkentése érdekében a ciszplatinnal végzett kezelést követő 24 órás időszakban nagy mennyiségű víz fogyasztása javasolt.

Ha úgy gondolja, hogy az előírtnál több Cisplatin Accordot kapott

Kezelőorvosa gondoskodik róla, hogy Ön az állapotának megfelelő adagot kapjon. Túladagolás esetén a mellékhatásokat fokozott mértékben észlelheti. Orvosa ezekre a mellékhatásokra tüneti kezelést alkalmazhat. Amennyiben úgy gondolja, hogy túl sok Cisplatin Accordot kapott, azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Cisplatin Accord is okozhat mellékhatásokat.

Ha bármilyen mellékhatást észlel, fontos, hogy kezelőorvosát a következő kezelés előtt tájékoztassa.

Haladéktalanul tájékoztassa orvosát, ha az alábbiak bármelyikét észleli:

- tartósan fennálló vagy súlyos hasmenés vagy hányás

- szájüregi gyulladás / nyálkahártya-gyulladás (ajak kisebesedése vagy szájfekély)

- az arc-, az ajkak-, a száj- vagy a torok ödémás duzzanata

- megmagyarázhatatlan légzőrendszeri tünetek, például nem produktív köhögés, légzési nehézség vagy légzéskor szörtyzörejek.

- nyelési nehézség

- kéz- vagy lábujjak zsibbadása, bizsergése

- extrém fáradtság

- szokatlan véraláfutás vagy vérzés

- fertőzésre utaló tünetek, például torokfájás és magas testhőmérséklet

- az infúzió alatt kellemetlen érzés az injekció beadási helyén, vagy ahhoz közel.

A lehetséges mellékhatások gyakoriságát az alábbi osztályozás szerint adjuk meg:

nagyon gyakori 10-ből több, mint 1 beteget érint

gyakori 100-ből 1-10 beteget érint

nem gyakori 1000-ből 1-10 beteget érint

ritka 10 000-ből 1-10 beteget érint

nagyon ritka 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint

nem ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg.

Az alábbi mellékhatások léphetnek fel:

Nagyon gyakori

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek: a csontvelő szuppresszióját jellemzi a fehérvérsejtek számának erős csökkenése, ami a fertőzések valószínűségét fokozza (leukopénia), a vérlemezkék számának a csökkenése, ami miatt nő a véraláfutás és a vérzés kockázata (trombocitopénia), valamint a vörösvérsejtek számának a csökkenése, ami a bőr sápadtságát, gyengeséget vagy légszomjat okozhat (anémia).

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek: az elektrolitok csökkent szintje (nátrium).

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: étvágytalanság (anorexia), émelygés, hányás, hasmenés.

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek: nagyon magas húgysavszintek (hiperurikémia) a vérben (például köszvény esetén).

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: láz.

Gyakori:

Fertőzések: vérmérgezés (szepszis).

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: szívritmuszavar, például lelassult szívverés (bradikardia), szaporább szívverés (tahikardia).

Érbetegségek és tünetek: visszérgyulladás (phlebitisz) az injekció beadás helyén.

Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek: légzési nehézség (diszpnoé), tüdőgyulladás (pneumónia) és légzési elégtelenség.

Máj- és epebetegségek illetve tünetek: Májfunkció zavarok

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei: a bőr kivörösödése és gyulladása (eritéma, bőrf kifekélyesedése) az injekció beadásának helyén

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: duzzanat (ödéma), fájdalom, az injekció beadásának helyén

Nem gyakori:

Immunrendszeri betegségek és tünetek: túlérzékenységi reakciók, beleértve a bőrkiütés, súlyos viszketéssel járó ekcéma és dudorképződés (csalánkiütés), a bőr vörösödése és gyulladása (erythema), vagy viszketés (pruritusz) is, (anafilaxiás reakciók) az arc duzzanatával és lázzal jár, valamint alacsony vérnyomással (hipotenzió), szaporább szívveréssel (tahikardia), légzési nehézséggel (diszpnoé), a légutak falában levő izomzat görcse (bronchospazmus) miatt légzési nehézséggel.

A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei: halláskárosodás (ototoxicitás).

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek: az elektrolitok csökkent szintje (magnézium).

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: fémes lerakódás az ínyen.

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei: hajhullás (alopecia).

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek: a hímivarsejt-képződés és a peteérés zavara, férfiakban fájdalmas emlőmegnagyobbodás (ginekomasztia).

Ritka:

Immunrendszeri betegségek és tünetek: súlyos túlérzékenységi (anafilaxiás reakciók), ami alacsony vérnyomással (hipotenzió), szaporább szívveréssel (tahikardia), légzési nehézséggel (diszpnoé), a légutak falában levő izomzat görcse (bronchospazmus) miatt légzési nehézséggel, az arc duzzanatával és lázzal jár; valamint az immunrendszer gátlása (immunszuppresszió).

Idegrendszeri betegségek és tünetek: bizonyos agyi funkciók elvesztése, például olyan agyműködési zavarok, melyekre görcsök és a tudatállapot csökkenése (enkefalopátia) a jellemző, valamint az érzőidegek perifériás neuropátiája (kétoldali szenzoros neuropátia), amire ok nélküli csiklandós érzés, viszketés vagy bizsergés, néha az íz érzés, tapintási képesség, látás elvesztése a jellemző; nyakból eredő hirtelen nyilalló fájdalom, ami a háton keresztül a lábszárba sugárzik előrehajláskor (görcsök).

A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei: a beteg képtelen részt venni a normál beszélgetésben, hallás elvesztése (különösen gyermekek és idős betegek esetében).

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: vérnyomás emelkedése, koszorúér-betegség és szívroham.

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek: a vérben az albumin (fehérje) szintje csökken.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: a szájnyálkahártya gyulladása (sztomatitisz).

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: a ciszplatin, úgy, mint az egyéb hasonló gyógyszerek, fokozza a fehérvérűség (másodlagos leukémia) kockázatát.

Nagyon ritka:

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek: emelkedett vasszintek a vérben.

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: szívmegállás.

Nem ismert:

Fertőzések: fertőzések.

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek: hemolitikus anémia.

Endokrin betegségek és tünetek: az agyban a vazopresszin hormon elégtelen termelődése (SIADH), a vérben az amiláz (enzim) szintjének emelkedése.

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek: a vérben az elektrolitok (kalcium, foszfát, kálium) szintje csökken, ami izomgörccsel és/vagy az elektrokardiogramon (EKG) eltérésekkel jár. A vér túlságosan magas koleszterinszintje.

Idegrendszeri betegségek és tünetek: gerincvelői betegség, agyi diszfunkció (zavartság, egybefolyó beszéd, néha vakság, memóriakiesés, paralízis), agyvérzés, ízérzés elvesztése (ageusia), valamint a nyaki artéria elzáródása.

Általános tünetek: gyengeség (aszténia), rossz közérzet, dehidráció, duzzanat (ödéma), fájdalom, a bőr pirossága és gyulladása (erythema, fekély) az injekció beadás helyén.

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek: veseműködési zavar, például a vizelettermelés leállása (anuria), húgyvérűség (urémia).

Vázizomrendszer betegségei és tünetek: izomgörcsök.

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei: hajhullás, bőrkiütés.

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek: májműködési zavar, emelkedett májenzim- és bilirubinszint.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: étvágytalanság (anorexia), émelygés, hányás, hasmenés, csuklás.

Érbetegségek és tünetek: véráramlási zavar, például az agyban, de a kéz- és a lábujjak területén is (Raynaud-szindróma), trombotikus mikroangiopátia hemolitikus urémiás szindrómával.

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: szívelégtelenség.

A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei: hallásvesztés és fülzúgás (csengés a fülben).

Szembetegségek és szemészeti tünetek: látás elvesztése (vakság), színlátásban és a szemmozgatásban nehézségek, a szemideg duzzanata (papillaödéma), fájdalommal és az ideg csökkent működésével járó gyulladás (szemideggyulladás), az agyműködés zavaraként vakság.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A CISPLATIN ACCORDOT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Az injekciós üvegek a külső csomagolásban tárolandók (Cisplatin Accord fénytől való védelme érdekében).

Koncentrátum oldatos infúzióhoz 1 mg/ml

A fénytől való védelem érdekében a tartály az eredeti csomagolásban tárolandó. Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható!

Az injekciós üvegen és a külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Cisplatin Accordt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Ne használja fel a Cisplatin Accordt, amennyiben azon a bomlás látható jeleit észleli.

A készítmény elkészítése és beadása során használt, vagy a ciszplatinnal bármilyen módon kapcsolatba került anyagot a citotoxikus szerekre vonatkozó helyi előírások szerint kell megsemmisíteni.

Ha az oldat nem tiszta, vagy fel nem oldódó üledéket észlelnek, az üveget meg kell semmisíteni.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Cisplatin Accord:

A Cisplatin Accord hatóanyaga a ciszplatin.

Az oldat milliliterenként (ml) 1 millligram (mg) ciszplatint tartalmaz. Ez a gyógyszer injekciós üvegnek nevezett borostyánsárga üvegtartályban kerül forgalomba.

Egy darab injekciós üveget tartalmazó csomagolásban kapható (nem feltétlenül mindegyik itt szereplő kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba).

Az egyéb összetevők az injekcióhoz való víz, nátrium-klorid, hígított sósav (a pH beállításához és/vagy hígított nátrium-hidroxid (a pH beállításához).

Milyen a Cisplatin Accord külleme és mit tartalmaz a csomagolás:

A Cisplatin Accord tiszta, színtelen-halványsárga színű, gyakorlatilag részecskéktől mentes oldat borostyánsárga injekciós üvegben, lepattintható áttetsző lezárással.

10 ml

1 darab 10 ml-es injekciós üveg, amely 10 mg ciszplatint tartalmaz injekciós üvegenként.

25 ml

1 darab 25 ml-es injekciós üveg, amely 25 mg ciszplatint tartalmaz injekciós üvegenként.

50 ml

1 darab 50 ml-es injekciós üveg, amely 50 mg ciszplatint tartalmaz injekciós üvegenként.

100 ml

1 darab 100 ml-es injekciós üveg, amely 100 mg ciszplatint tartalmaz injekciós üvegenként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Daganat, Rák

További gyógyszerek cisplatin hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában