• C-Vitamin béres 500 mg retard filmtabletta

    1. Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta hatóanyaga az aszkorbinsav (C-vitamin), mely egy vízben oldódó, antioxidáns tulajdonságú vitamin. A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettából a C-vitamin lassan és fokozatosan szabadul fel, ezért hosszabb időn át állandó C-vitamin szintet biztosít. Az aszkorbinsav számos alapvető élettani folyamathoz (pl. hormonok előállítása, vas felszívódása, csontok, fogak, és porcok felépítése, sebgyógyulás, és a hajszálerek megfelelő átjárhatóságának fenntartása) nélkülözhetetlen.

    A készítmény alkalmazható a C-vitamin-hiány (skorbut, Möller-Barlow-betegség) kezelésére.

    2. Tudnivalók a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szedése előtt

    Ne szedje a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát

    - ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

    - ha Ön korábban, illetve jelenleg is, vesekövességben szenved;

    - ha Önnek szója vagy földimogyoró allergiája van;

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: ascorbic acid
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nem

    - ha Ön szoptat (Lásd "Terhesség, szoptatás és termékenység" című részt).

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    Daganatos betegségek esetén, illetve, akiknek a kórtörténetében bármilyen vesebetegség szerepel, kisebb adagok alkalmazására lehet szükség. Kérdezze meg kezelőorvosát, amennyiben ez Önre vonatkozik.

    Az aszkorbinsav túl nagy adagjai bizonyos veleszületett enzimhiányos betegségben (glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiányban) szenvedő betegekben vérszegénységet (hemolitikus anémiát) okozhatnak.

    Az aszkorbinsav segíti a vas felszívódását, így az aszkorbinsav - nagy adagban szedve - növelheti a vasraktározási zavar (hemokromatózis) illetve különböző eredetű vérszegénység (szideroblasztos anémia, talasszémia) kialakulásának veszélyét.

    Igen nagy dózisú aszkorbinsav tartós szedésének hirtelen abbahagyásakor a kezdeti intenzitásnál erősebb hiánytünetek jelentkezhetnek.

    A székletben a tabletta maradványai megjelenhetnek. Ez nem ad aggodalomra okot, mert mialatt a készítmény áthaladt a gyomor-bélrendszeren a hatóanyag már felszabadult a készítményből és kifejtette hatását.

    Gyermekek

    A készítmény gyermekeknek nem ajánlott.

    Egyéb gyógyszerek és a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

    Más gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása során figyelembe kell venni, hogy ha az összes napi C-vitamin bevitel meghaladja az 1000 mg-ot, akkor bizonyos gyógyszerek hatása megváltozhat.

    Kapcsolódó cikkek

    Steroid vs. C-vitamin
    C-vitamin-b17
    Diéta vesekövesség esetén
    A csontritkulás okai és rizikófaktorai
    C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?
    Vitamin- és ásványi anyag teszt

    Óvatosan szedhető együtt a következő hatóanyag-tartalmú gyógyszerekkel:

    - vas, réz és szelén tartalmú készítmények

    - dezferoxamin (vas túladagolás kezelésére szolgáló gyógyszer)

    - mexiletin (szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszer)

    - kumarin és indandion származékok (véralvadásgátló gyógyszerek)

    - szalicilsav származékok (fájdalom-, lázcsillapító és gyulladásgátló gyógyszerek)

    - diszulfiram (alkoholbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer)

    Nagy adag aszkorbinsav a vizelet pH-ját csökkentheti, amely a savas jellegű hatóanyagok újra felszívódását növelheti, illetve a lúgos jellegűek újra felszívódását csökkentheti.

    Nagy dózisú C-vitamin egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét megváltoztathatja, ezért a laboratóriumi vizsgálatot elrendelő orvost tájékoztassa arról, ha Ön C-vitamint szed.

    Terhesség, szoptatás és termékenység

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    A C-vitamin terhes nőknek az ajánlott adagban (napi 100 mg) biztonságos. Azonban terhességben illetve fogamzóképes korban lévő nőknél fogamzásgátlás hiányában nem javasolt a szükségletet jóval meghaladó mennyiségű (napi 1000 mg feletti adagban) C-vitamin bevitele. A terhesség 3. hónapja után a szülésig szedett napi 1000 mg C-vitamin fokozza annak a kockázatát, hogy kis testsúllyal születik az újszülött. Emiatt terhesség alatt a napi adag az 1 retard filmtablettát ne haladja meg.

    A C-vitamin kiválasztódik az anyatejbe. Szoptatás alatt a C-vitamin szükséglet fokozottabb, de az ajánlott napi 100 mg adagnál nagyobb mennyiségben történő pótlás nem javasolt. Emiatt, ez a készítmény szoptatás alatt nem adható.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A javasolt adagolásban alkalmazva ilyen hatások nem ismertek.

    A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szójalecitint és narancssárga FCF alumínium lakkot tartalmaz

    Ne szedje a készítményt, mennyiben szója vagy földimogyoró allergiája van.

    A narancssárga FCF alumínium lakk allergiás reakciót okozhat.

    3. Hogyan kell szedni a C-vitamin Béres 500 mg Retard filmtablettát?

    Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    A készítmény szokásos adagja felnőtteknek a szükséglettől és állapottól függően naponta 1-2 retard filmtabletta (500-1000 mg).

    A maximális napi adag 2 retard filmtabletta (1000 mg).

    Alkalmazása gyermekeknél

    A készítmény gyermekeknek nem ajánlott.

    A készítményt a panaszok fennállásáig, betegségben a kezelőorvos által egyénre szabottan meghatározott ideig javasolt szedni.

    A retard filmtablettát szétrágás vagy összetörés nélkül, egészben kell bevenni, lehetőleg étkezés végén, bőséges folyadékkal.

    A tablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.

    Ha az előírtnál több C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát vett be

    A javasoltnál nagyobb adagok bevétele C-vitamin túladagolást idézhet elő. A C-vitamin túladagolás tünetei: gyomorégés, émelygés, hányinger, hasmenés. Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin, ezért a szükségleten felüli mennyiség a vizelettel és a széklettel kiürül a szervezetből, ezért ha túl sokat vett be a készítményből, bőséges folyadék fogyasztása javasolt.

    Ha elfelejtette bevenni a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát

    A következő adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

    Ha idő előtt abbahagyja a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szedését

    A kezelés megszakításakor általában semmilyen káros hatás nem jelentkezik, azonban visszatérhetnek a C-vitamin hiány tünetei.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Nagy adagok hosszú ideig tartó alkalmazása során - elsősorban, ha a napi C-vitamin bevitel meghaladja az 1000 mg-ot - gyomorégés, hányinger, hasmenés léphet fel és megnövekedhet a vesekőképződés veszélye.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell a C-vitamin Béres 500 mg Retard filmtablettát tárolni?

    Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon illetve a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta?

    A készítmény hatóanyaga: 500 mg C-vitamin retard filmtablettánként.

    Egyéb összetevők:

    - Tablettamag: hipromellóz, nátrium-alginát, mikrokristályos cellulóz, mannitol, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, glicerin-dibehenát.

    - Bevonat: részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), talkum, titán-dioxid (E171), makrogol/PEG 3350, szójalecitin, narancssárga FCF alumínium lakk (E110), sárga vas-oxid (E172), kinolinsárga alumínium lakk (E104).

    Milyen a gyógyszer külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

    10 db, 20 db, 30 db, 40 db, 50 db, 60 db, 70 db, 80 db, 90 db, 100 db, 120 db narancssárga, ovális alakú, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott filmbevonatú tabletta színtelen, átlátszó PVC/PVdC/PVC/AL buborékcsomagolásban és dobozban.

    A tablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek ascorbic acid hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában