AMBROXOL-TEVA 75 mg retard kemény kapszula

1. Milyen típusú gyógyszer az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A hörgők és a tüdő sűrű váladékkal járó heveny és idült betegségeinek kezelésére, nyákoldásra.

2. Tudnivalók az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszula szedése előtt

Ne alkalmazza az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszulát

  • ha allergiás (túlérzékeny) az ambroxol-hidrokloridra vagy az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszula egyéb összetevőjére,
  • gyomor-, bélfekélyek esetén,
  • szoptatás ideje alatt.

Az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

  • csökkent a veseműködés vagy súlyos májbetegség esetén,
  • a hörgők egyes ritka betegségeiben, amikor fokozott váladékgyülem áll fenn (pl. malignus cilium-szindróma).

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: ambroxol

Kiszerelések és további adatok:

10x 20x

Vényköteles: nem

Autóvezetést befolyásolja: nem

Az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszula és köhögéscsillapító szerek egyidejű alkalmazásakor a csökkent köhögési reflex miatt veszélyes váladékdugó alakulhat ki, tehát az ilyen kombinációs kezelés szükségességét alaposan mérlegelni kell.

Az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszula és antibakteriális anyagok (antibiotikumok: amoxicillin, cefuroxim, eritromicin, doxiciklin) egyidejű bevétele javíthatja az antibiotikumok tüdőszövetbe való bejutását.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség ideje alatt, főként az első harmadban, kizárólag orvosi javaslatra alkalmazható. Szoptatás ideje alatt alkalmazása ellenjavallt, ill. amennyiben szedése feltétlenül szükséges, a szoptatást fel kell függeszteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény a fentieket nem befolyásolja.

3. Hogyan kell szedni az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszulát?

Az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

Felnőttek és 12 év feletti gyermekek:

naponta 1-szer 1 retard kemény kapszula (75 mg ambroxol-hidroklorid)

A retard kemény kapszulát vacsora után, összerágás nélkül, elegendő folyadékkal (pl. víz, gyümölcslé, tea) célszerű bevenni.

Megjegyzés: A retard kemény kapszula nyálkaoldó hatását a bőséges folyadékbevitel javítja. Az alkalmazás időtartama a betegség típusához és súlyosságához igazodik, és erről a kezelőorvos határoz.

A készítményt orvosi ellenőrzés nélkül 4-5 napnál tovább ne szedje.

Ha a retard kemény kapszula alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszulát vett be

Ambroxol túladagolásakor mérgezési tüneteket nem figyeltek meg. Rövid ideig tartó nyugtalanságról és hasmenésről számoltak be. Véletlen vagy szándékos nagy mértékű túladagoláskor fokozott nyálelválasztás, garatizgalom, hányás és vérnyomásesés jelentkezhet.

Amennyiben az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszulát túl nagy mennyiségben vette be és a fenti túladagolási tünetek egyike jelentkezik, forduljon orvoshoz.

Ha elfelejtette bevenni az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszulát

Következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kihagyott mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.

Ha bármilyen kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ritkán előforduló mellékhatások (1000-ből egynél kevesebb személynél fordul elő):

Gyomor-bélpanaszok (pl. émelygés és hasfájás), túlérzékenységi reakciók (allergiás reakciók) a bőrön és a nyálkahártyán (pl. duzzanat, kiütés, pír, viszketés), légszomj, arcduzzanat, hidegrázással kísért testhőmérséklet-emelkedés, száj- és légúti szárazság, fokozott nyálfolyás és orrváladékozás, bélrenyheség és nehezített vizeletürítés.

Egyes esetekben súlyos keringési zavarokkal társuló hirtelen, nagyfokú túlérzékenységi reakciók jelentkezhetnek (anafilaxiás sokk).

Egy esetben allergiás bőrgyulladásról számoltak be.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Túlérzékenységi reakciók első jeleinél nem szabad az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszulát újra alkalmazni. Tájékoztassa orvosát, hogy a reakció súlyosságát megállapíthassa, és adott esetben a szükséges további teendőkről dönthessen.

Súlyos keringési zavarokkal társuló hirtelen, nagyfokú túlérzékenységi reakciók (anafilaxiás sokk) esetén azonnal kérjen orvosi segítséget!

5. Hogyan kell a készítményt tárolni?

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszulát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

6. További információk

Mit tartalmaz az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszula

A készítmény hatóanyaga: az ambroxol-hidroklorid. 75,0 mg ambroxol-hidroklorid retard kemény kapszulánként.

Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, trietil-citrát, Eudragit RS 30 D, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, karmellóz-nátrium. Kapszula héj: sárga vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171), zselatin.

Milyen az Ambroxol-Teva 75 mg retard kemény kapszula készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem: No "2" méretű barna, átlátszatlan/színtelen átlátszó, kemény zselatin kapszulába töltött fehér vagy enyhén sárga pelletek.

Csomagolás: 10 db, ill. 20 db retard kemény kapszula fehér, átlátszatlan buborékfólia csomagolásban és dobozban.

Címkék: AMBROXOL-TEVA, Nyákoldó, Tüdő, Hörgő

További gyógyszerek ambroxol hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Köptetők kategóriában