131I-MIBG 20 MBq/ml diagnosztikus injekció (40 mbq) adatlap

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ 131I-MIBG 20 MBQ/ML DIAGNOSZTIKUS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.

A 131I-MIBG 20 MBq/ml diagnosztikus injekció 131I (jód-131) radioaktív izotópot tartalmazó diagnosztikus radiogyógyszer, melyet neuroendokrin tumorok diagnosztizálása során használnak.

A gyógyszer hatóanyaga az injekció intravénás (azaz közvetlenül a véráramba) beadása után a mellékvese velőállományával funkcionális rokonságban álló sejtekben halmozódik fel. Megkötődik a szívizom neuroendokrin receptorain, 24 óra múlva megjelenik a mellékvesében, majd később neuroendokrin tumorokban és áttétekben. Miután ily módon biztosított a gyógyszer eljutása a tumorokhoz, ill. áttétekhez, a radioaktív izotóp által kibocsátott sugárzás révén lehetőség nyílik a képalkotással való vizsgálatra.

2. TUDNIVALÓK A 131I-MIBG 20 MBq/ML DIAGNOSZTIKUS INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT

Nem alkalmazható a 131I-MIBG 20 MBq/ml diagnosztikus injekció

  • ha allergiás (túlérzékeny) a 131I-MIBG-re vagy a 131I-MIBG 20 MBq/ml diagnosztikus injekció egyéb összetevőjére
  • terhes vagy szoptatós anyák esetében
  • 18 év alatti életkorban, kivéve a neuroblastoma indikációja esetén
  • ha a beteg nem egyezik bele a nukleáris medicina vizsgálatba

Fontos, hogy pontosan tartsa be az orvos utasításait, mind vizsgálat előtt, mind a vizsgálat után. Ezzel elkerülhető más személyek sugárveszélynek való kitétele, valamint a környezet radioaktív izotóppal való elszennyezése. A radioaktív izotóp nem kötődő hányada a vizelettel ürül ki. Az injekció beadását követő néhány órában vizeletét bő vízzel, lehetőleg 2-3-szor öblítse le és alaposan mosson kezet. Lehetőleg kerülje el, hogy a vizelet a WC-n kívül elcseppenjen. Amennyiben fehérneműje elszennyeződik, cserélje le azt, és a szennyezett ruhákat elkülönítve, bőséges vízmennyiség alkalmazásával mossa ki.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Izotóp Intézet

Hatóanyag: iobenguane

Normatív TB támogatás: nem támogatott

Közgyógyellátásra adható: nem

EÜ támogatásra adható: nem

EÜ 100% támogatásra adható: nem

Kiadhatóság: nincs adat

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az alábbi gyógyszerek szedését a kezelés előtti időszakban fel kell függeszteni: kálcium-csatorna blokkolók, labetalol, reserpine, triciklikus depresszió-ellenes gyógyszerek, fenil-propanolamin és cimetidin. A MIBG-felvételét kokain vagy desmetil imipramin gátolhatja.

Amennyiben bármilyen kérdése van a készítménnyel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához.

A 131I-MIBG 20 MBq/ml diagnosztikus injekció egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkalMegnézem a teljes betegtájékoztatót

Címkék: Daganat

További gyógyszerek iobenguane hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS