egyszerűen az egészségről

Csupán néhány perce van?

Szeretne tájékozottabbá válni? Megérteni egyes betegségeket, egészségügyi állapotokat vagy szeretne tisztán látni, ha egészségmegőrzésről van szó? A WEBBeteg infografikái segítségével rövid, tömör, de érthető és átfogó ismereteket szerezhet. Böngésszen a grafikáink között egészséggel!

Egészségmegőrzés

A testtömigindex

Az egészséges élethez alapvető fontosságú, hogy a testsúly a normál tartományba essen, hiszen mind a túlsúly, mind pedig a soványság komoly betegségeket idézhet elő.

A kiszáradás veszélyei

A testi funkciók és folyamatok (pl. az idegrendszer) csak akkor működnek problémamentesen, ha a szervezet elegendő folyadékhoz és sóhoz jut.

A mozgáshiányról

A mozgáshiány negatív egészségügyi következményei különféle formában nyilvánulhatnak meg, a legismertebb példa a túlsúly.

Egészségértés

Ez egészségértés képessége ahhoz szükséges, hogy a beteg helyes döntéseket tudjon hozni a saját egészségével és az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Szezonális étkezés

Az egészséges életmód egyik alapelve, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás részét azon zöldségek és gyümölcsök alkossák, melyekhez a lehető legfrissebb állapotban tudunk hozzájutni.

Cukorfogyasztás

A cukornak nélkülözhetetlen szerepe van a szervezetünkben, ugyanis a szénhidrátok fontos, alapvető tápanyagok. Mennyi az ajánlott bevitel, és mennyit fogyasztunk általában?

Vitaminok

Szervezetünknek szüksége van a vitaminok utánpótlására, például az emésztési folyamatokhoz, vagy az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Energia egyensúly

Azt az energiamennyiséget jelenti, amely mellett az elfogyasztott és a felhasznált energia egyensúlyban van, figyelembe véve az egyén adottságait.

Vízháztartás

A felnőtt emberi szervezet 60%-a víz, amelyből már 1-2%-os veszteség olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a fáradtság vagy az állóképesség csökkenése.

Kolonoszkópia

A vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi felismerése.

Kalóriák és mozgás

A különböző mozgástípusok nemenként és egyéni adottságoktól (pl. testsúly) függően eltérő mennyiségű kalóriaégetéssel járnak. Melyik mozgástípus a leghatékonyabb?

Glikémiás index

A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-100 terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján.

Panaszok

Afta

Az afta fájdalmas, kerek vagy ovális alakú hólyag, esetleg a hólyag felszakadása után keletkező fekély a szájüreg nyálkahártyáján. Többnyire ártalmatlan, és szövődmények nélkül gyógyul.

Haspuffadás

Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.

Menstruációs görcs

A fájdalmas görcsökkel járó menstruáció gyakori probléma: minden negyedik nőt érinti. Különösen a pubertáskorban lévő lányokra, még szülés előtt álló nőkre jellemző.

Derékfájdalom

A lumbágó, köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi probléma.

Emésztési görcs

Az emésztési görcsök okozta fájdalom csökkentésének vagy megszüntetésének számos hatásos módja van. Természetesen a megelőzés jobb, mint a gyógyítás.

Csalánkiütés

Valószínűleg csalánkiütések jelentek meg Önön, amennyiben bőrén viszkető, vörös duzzanatok alakultak ki, jellemzően égő érzéssel és fájdalommal párosulva.

Betegségek megértése

Cukorbetegség

Magyarországon minden 4. embert veszélyezteti a diabétesz. Naponta 2 cukorbeteg veszti el a látását, és 7 amputációt végeznek a betegség következtében.

Depresszió

A depresszió a hangulatzavarok legsúlyosabb formája, ami a hangulaton kívül befolyásolja a beteg közérzetét, gondolatait, érzéseit, viselkedését és a fizikai állapotát is.

PCOS

Policisztás ovárium szindróma esetén a petefészekben egy vastag, kéregszerű bevonat képződik, ami megakadályozza az érett pete kilökődését, így lehetetlenné válik a megtermékenyülés.

Asztma

Asztma esetén a simaizomzat felszaporodik, és a tüdőben található sejtek fölös mennyiségben termelnek nyákot, ezáltal tovább fokozva a légutak szűkületét.

Lisztérzékenység

A vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedését a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén váltja ki az erre fogékony embereknél.

Csontritkulás

Az oszteoporózis a csontok anyagának kóros mértékű elváltozását jelenti úgy, hogy a maradék csontállomány szerkezete és eloszlása a testben szabályos marad.

Prosztatatúltengés

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás a férfiak körében előforduló leggyakoribb urológiai megbetegedés, sőt kialakulása akár normális élettani folyamatnak is tekinthető.

Inkontinencia

A vizelet inkontinencia egy kellemetlen, szégyellt probléma, mely igen gyakorinak mondható, és bármely életkorban kialakulhat.

Ágybavizelés

Éjszakai ágybavizelésről mint problémáról akkor beszélhetünk, ha a gyermek már elérte az 5 éves kort, de a szobatisztaságnak még a jeleit sem mutatja.

Kólika

A csecsemőkori kólika oka ismeretlen, a kisbabák 10-25%-át érinti. Tünete, hogy a heves, vigasztalhatatlan sírás hirtelen, minden nyilvánvaló ok nélkül kezdődik.

Crohn-betegség

A gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája, a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó, akár az életet is veszélyeztető betegsége.

Colitis Ulcerosa

Hátterében az immunrendszer kóros működése áll, amikor az betolakodó kórokozónak tekinti a bélfalban élő, az emésztést segítő ártalmatlan baktériumokat.

IBS

Az irritábilis bél szindróma (IBS) Magyarországon népbetegségnek tekinthető, ugyanis a lakosság körülbelül 15-20 százaléka szenved a tünet-együttestől.

Diabéteszes sebek

Cukorbetegség során a test nem tudja felhasználni a cukrot úgy, ahogy kellene, ami számos komplikációt okozhat - többek között nehezítheti a sebek gyógyulását is.

Béldaganatok

Az utóbbi 30 évben a vastagbél-, és végbélrákos esetek száma négy-ötszörösére emelkedett, és a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált.

Tájékozódjon rendszeresen, hogy szükség esetén megértse, mi történik a szervezetében, és miért szükséges kivizsgálásra menni, vagy követni a terápiás lépéseket.