Gyomordaganat vesemedence tágulat 2.

Tisztelt Főorvos Asszony! Kimásolom a CT eredményt, s kérdésére válaszolva nehezen üríti a vizeletét már szeptember óta, ez ügyben urológusnál is járt ősszel, ahol semmi bajt nem találtak. A vesemedence tágulat novum, s aggasztónak találom mivel veseelégtelenség is lehet a vége, s nem is tudjuk mitől alakult ki. Daganatos oka is lehet? Édesanyámnál nincsenek gyulladásos panaszok, csak nehezebben jön a vizelet, a veselabor elfogadható, kreatinin, karbamid határértéken belül, GFR 62-65 körül van. "A májban az apró cysták változatlanul megfigyelhetõk, amennyire megítélhetõ novum képlet nem jelent meg. Az epeutak nem tágabbak. A cholecysta kõmentes. A májszél körül néhány milliméternyi szabad folyadék látszik. A gyomor tág, a gyomortartalom nívóval ábrázolódik. A pylorus területén jelenleg kb. 5 cm hosszan a fal koncentrikus jelleggel kiszélesedett, 17-19 mm vastagságú, rövid, kb. 13 mm-es szakaszon a lumen nem azonosítható. Az elváltozás megjelenése érdemi változást nem mutat. A mellékvesék, lép és pancreas szabályosak. A vesék szabályos alakúak, helyzetûek és nagyságúak. A vese parenchyma vastagsága és halmozása megtartott. A jobb oldalon a középsõ harmadban 3 mm-es meszes kehelykõ látható. Mindkét vesében üregrendszeri tágulat alakult ki, a pyelon A-P átmérõje jobb oldalon 15 mm, bal oldalon a 16 mm. Mindkét oldali ureter az iliacalis régióig követhetõ, nem tágabbak. A kontrasztanyagos vizelettel mindkét oldali ureter distalis szakasza is telõdik, az uretero-vesicalis szájadék ép. A hólyag jól telt, fala bal oldalon aszimmetrikusan kissé vaskosabb, maximum 5 mm-es, megjelenése az elõzõ MR vizsgálattal összevetve nem változott. A hasi nagyerek lefutása és kontraszttelõdése megtartott. Lymphadenomegalia nem ábrázolódik. A kismedence mélyén kevés szabad hasi folyadék látható. Mennyisége az elõzõ vizsgálathoz képest nem progrediált. Az uterus és ovariumok megjelenése sem változott. Kórosan vaskosabb falú bélszakasz nem különül el. A belekben passage zavar jele nincs. Jobb oldalon inguinalisan a herniában jelenleg 20 mm átmérõjû körülírt folyadékgyülem látszik, melynek kiterjedése kissé csökkent. A csontokon secunder folyamat jele nincs. RADIOLÓGIAI VÉLEMÉNY: Pulmonális kórjelzõ eltérés nem észlelhetõ. A pylorus körkörös fali megvastagodása nem változott. Cystae hepatis. Pyelectasia l.u. - novum. Kevés szabad hasi folyadék."

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza a Gyomordaganat, vesemedence tágulat, vizelési nehézség témában

Gyomordaganat vesemedence tágulat 2. Dec.19 Tisztelt Főorvos Asszony! Kimásolom a CT eredményt, s kérdésére válaszolva nehezen üríti a vizeletét már szeptember óta, ez ügyben urológusnál is járt ősszel, ahol semmi bajt nem találtak. A vesemedence tágulat novum, s aggasztónak találom mivel veseelégtelenség is lehet a vége, s nem is tudjuk mitől alakult ki. Daganatos oka is lehet? Édesanyámnál nincsenek gyulladásos panaszok, csak nehezebben jön a vizelet, a veselabor elfogadható, kreatinin, karbamid határértéken belül, GFR 62-65 körül van. "A májban az apró cysták változatlanul megfigyelhetõk, amennyire megítélhetõ novum képlet nem jelent meg. Az epeutak nem tágabbak. A cholecysta kõmentes. A májszél körül néhány milliméternyi szabad folyadék látszik. A gyomor tág, a gyomortartalom nívóval ábrázolódik. A pylorus területén jelenleg kb. 5 cm hosszan a fal koncentrikus jelleggel kiszélesedett, 17-19 mm vastagságú, rövid, kb. 13 mm-es szakaszon a lumen nem azonosítható. Az elváltozás megjelenése érdemi változást nem mutat. A mellékvesék, lép és pancreas szabályosak. A vesék szabályos alakúak, helyzetûek és nagyságúak. A vese parenchyma vastagsága és halmozása megtartott. A jobb oldalon a középsõ harmadban 3 mm-es meszes kehelykõ látható. Mindkét vesében üregrendszeri tágulat alakult ki, a pyelon A-P átmérõje jobb oldalon 15 mm, bal oldalon a 16 mm. Mindkét oldali ureter az iliacalis régióig követhetõ, nem tágabbak. A kontrasztanyagos vizelettel mindkét oldali ureter distalis szakasza is telõdik, az uretero-vesicalis szájadék ép. A hólyag jól telt, fala bal oldalon aszimmetrikusan kissé vaskosabb, maximum 5 mm-es, megjelenése az elõzõ MR vizsgálattal összevetve nem változott. A hasi nagyerek lefutása és kontraszttelõdése megtartott. Lymphadenomegalia nem ábrázolódik. A kismedence mélyén kevés szabad hasi folyadék látható. Mennyisége az elõzõ vizsgálathoz képest nem progrediált. Az uterus és ovariumok megjelenése sem változott. Kórosan vaskosabb falú bélszakasz nem különül el. A belekben passage zavar jele nincs. Jobb oldalon inguinalisan a herniában jelenleg 20 mm átmérõjû körülírt folyadékgyülem látszik, melynek kiterjedése kissé csökkent. A csontokon secunder folyamat jele nincs. RADIOLÓGIAI VÉLEMÉNY: Pulmonális kórjelzõ eltérés nem észlelhetõ. A pylorus körkörös fali megvastagodása nem változott. Cystae hepatis. Pyelectasia l.u. - novum. Kevés szabad hasi folyadék." Tisztelt Levélíró! Köszönöm a részletesebb leleteket. Az elvégezett laboratóriumi vizsgálatok alapján a vesefunkció rendben. Esetleg ezt lehet még finomabb vizsgálatokkal alátámasztani, például vese izotóp vizsgálat. Az is felmerül, hogy esetleg a gyomor daganat kezelése előtt a has hátulsó területén (retroperitoneum) is lehettek megnagyobbodott nyirokcsomók, amik, ha a normalis méretre visszahúzódnak, akkor hegesedést okoznak, s ez magával “húzhatja” a vese “bejáratánál” (hilusnál) lévő képleteket. Esetleg műtét következménye? A kezelés előtti vizsgálatok eredményét érdemes ez ügyben végignézni. Pontosabb eredményt adhat még egy felhasi MR vizsgálat is. Az, hogy édesanyja nehezebben üríti a vizeletét, az ezekből az eredményekből nem teljesen következik. Abban az esetben, ha az urológus nem talált semmit, akkor érdemes tovább lépni: olyan urológiai vizsgálatok végzése, amely a húgyhólyag záróizmainak beidegzését vizsgálja. A kezelő orvossal érdemes egyeztetni, hogyha nem sürgős kideríteni a két oldali vesemedence tágulatot, akkor esetleg érdemes várni körülbelül 2 hónapot és akkor megismételni a vizsgálatot. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2020. december 19., 21:03; Megválaszolva: 2020. december 22., 09:54
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődnék
T. Cím szeretném kérdezni hogy a kemo kezelés után még fél évvel később is gyakori [email protected]ás fázás kéz láb hidegség normális állapot vagy...
Tanácsadás 2
Tisztelt Doktornő! Köszönöm a válaszát! Kérdésére válaszolva nincs panasza, jelenleg félévente járunk kontroll vizsgálatra. A nyirokcsomó...
Bal oldali tüdődaganat
Az elülső medistinumban 64x40 mm átmérőjű inhomogén köteges képlet ábrázolódik, melyen belül 34 mm átméŕőjű halmozó fallal körülvett...
Tanácsadás
Tisztelt Doktornő! A családunk egyik tagjánál két éve diagnosztizáltak III. szakaszban lévő melanoma malignumot (SSM). A második műtét utáni...
Jobb oldali hasi fájdalom
2017-ben műtöttek vastagbél daganattal. Azóta rendszeresen járok ellenőrzésre. 2020 márciusban voltam CT-n, szeptember végén laborban, ultrahangon...