Vérkép hemolitikus minta

Tisztelt Doktornő, Kislányom (2 éves) mindkét szeme alatt lilás, sötét foltok jelentek meg (olyan, mint amikor nem alussza ki magát az ember) . Más tünet nincs. Ez miatt vérvételre mentünk, melynek eredménye lent látható. Természetesen a beküldő orvoshoz is vissza fogunk menni, de jelenleg két hétig szabadságon van, mi pedig nagyon aggódunk, és ha szükséges új vizsgálat, szeretnénk mielőbb meglépni. Kérdésem az, hogy a hemolitikus minta adhat-e annyira torz eredményt, ami nagyban különbözik egy normál mintánál? (csillagos értékek GOT, össz bilirubin, kreatinin, limfocita %, monocita %, trombocita) . Szükséges-e újabb vérvétel illetve további vizsgálatok miatt forduljunk hematológushoz? Előre is köszönöm a válaszát, tanácsát. Hemolitikus minta, a kémiai vizsgálatok eredményei csak tájékoztató jellegûek. GOT 43 U/L * 0 - 35 GPT 19 U/L 0 - 35 Gamma GT 12 U/L - 38 Alkalikus foszfatáz 312 U/L 108 - 317 Össz.bilirubin 4, 3 μmol/L * 5, 0 - 21, 0 Direkt bilirubin 1, 5 μmol/L 0, 0 - 5, 0 Karbamid 3, 3 mmol/L 2, 8 - 7, 2 Kreatinin 16, 0 μmol/L * 18, 0 - 62, 0 Ismételve eGFR (ml/p./1.73 m^2) 18 év alatti 60, 0 - Húgysav 169 μmol/L 155 - 357 Glükóz 4, 2 mmol/L 3, 5 - 6, 1 Nátrium 136 mmol/L 135 - 145 Kálium 4, 6 mmol/L 3, 2 - 5, 1 Klorid 103 mmol/L 98 - 108 Kalcium 2, 40 mmol/L 2, 14 - 2, 65 Foszfát 1, 90 mmol/L 1, 29 - 2, 26 Összfehérje 68, 0 g/L 57, 0 - 80, 0 Albumin 46, 5 g/L 35, 0 - 52, 0 C reaktív protein 0, 16 mg/L 0, 00 - 5, 00 Vas 15, 4 μmol/L 9, 0 - 21, 5 Transzferrin 2, 9 g/L 1, 7 - 3, 4 Transzferrin telítettség 21 % 10 - 43 Teljes vaskötõ kapacitás 72, 8 μmol/L 42, 8 - 85, 6 Ferritin 31, 6 μg/L 7, 0 - 142, 0 Vérkép Fehérvérsejt 7, 7 Giga/L 5, 5 - 15, 0 Neutrofil 2, 77 Giga/L 1, 50 - 8, 00 Limfocita 4, 13 Giga/L 1, 50 - 7, 00 Monocita 0, 63 Giga/L 0, 00 - 0, 80 Eozinofil 0, 18 Giga/L 0, 00 - 0, 65 Bazofil 0, 03 Giga/L 0, 00 - 0, 20 Neutrofil 35, 80 % 20, 00 - 60, 00 Limfocita 53, 40 % * 25, 00 - 45, 00 Monocita 8, 10 % * 1, 00 - 6, 00 Eozinofil 2, 30 % 1, 00 - 5, 00 Bazofil 0, 40 % 0, 00 - 1, 00 Vörösvérsejt 4, 9 Tera/L 3, 9 - 5, 1 Hemoglobin 135 g/L 115 - 145 Hematokrit 0, 40 L/L 0, 31 - 0, 42 MCV 80, 6 fl 80, 0 - 96, 0 MCH 27, 3 pg 22, 5 - 35, 0 MCHC 339 g/L 310 - 360 Trombocita 466 Giga/ * 150 - 400 MPV 9, 3 fl 9, 0 - 13, 0 RDW-SD 37, 9 fl 37, 0 - 54, 0 Vizelet általános fajsúly 1010 g/L 1005 - 1035 pH 5, 5 4, 8 - 7, 5 Fehérje Negatív Nitrit Negatív Keton Negatív Urobilinogén Normál Bilirubin negatív Vörösvérsejt Negatív Fehérvérsejt Negatív Cukor Negatív Vizelet üledék Laphámsejt 1 db/ltr 0 - 20 FVS 3 db/ltr 0 - 6 Köszönöm!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza trombocita szám témában

Kedves Levélíró!

Ha a hemolitikus minta csak a kémiára vonatkozik (szerintem igen9, azt nem kell megismételni mert nincs benne érdemi eltérés. Ha valami éppen a csillagos érték fölött vagy alatt van, általában nincsen jelentősége. Egy érték magasabb azért, a vérképben a thrombocyta. De inkább az alacsonyabb thrombocyta kellene okozzon véraláfutást, a lila foltok remélhetőleg nem azok. Nem biztos hogy összefügg az eltérés, de mindkét tünet miatt érdemes ellenőrző vizsgálatokat tenni, új vagy ettől eltérő vizsgálat sürgösen, ha panaszmentes egyébként, akkor nem szükséges. Én néznék majd két hét múlva egy véralvadásra utaló alaplabort (hemosztázis, vérzési idő) , illetve a trombocita számot meg lehetne kontrollálni, hogy miért magasabb, a következő is eltér-e, esetleg nincs-e valamilyen vírus fertőzés a foltok hátterében. Ha nem múlik, akkor gyermekorvos nézze meg újra! Ha nincs a kislánynak nagyobb panasza és nem vesznek észre változást, romlást rajta, akkor ráér két hét múlva, bármilyen hirtelen változás esetén gyermek ügyeletre is lehet fordulni.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2016. február 18., 13:30 ;Megválaszolva: 2016. február 18., 14:04
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vas,ferritin
Anyukamnak krónikus vastagbél gyulladása van,gyomorhuruttal. Erősen vérszegény volt, a vas 4-5 körül a ferritin 200-300 között (labor 10-120 kozotti...
Kék folt a lábszáron
Nekimentem az ágy sarkának , de nagyon nem vérzett de fájt sokáig- ez 5 hónapja történt a kék folt az alsó lábszáramon azóta sem múlt el - még...
Magvas vvt
Tisztelt Doktornő! Egy hónapja estem át valószínűsíthetően COVID fertőzésen, enyhe tünetekkel. Két héttel ezelőtt kezdtem érezni a...
Magasabb értékek
Tisztelt Doktornő! Az alábbi vérvétel eredményeinek kiértékeléseben szeretném a segítségét kérni. Van-e okom aggódni komolyabb betegség...
Magas vasszint
Kedves Doktornő! 16 éves lányom vasértékei miatt aggódom. Erős hajhullása miatt csináltattunk vérképet (ismét) , és mivel a család mindkét ága...