Szervdonor téma

Tavaly több mint négyszáz szervátültetés volt Magyarországon

MTI

Ebből körülbelül ötven élődonoros volt - közölte a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) elnöke.

Elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon

MTI

Magyarországon minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez - mondta az egészségügyért felelős államtitkár abból az alkalomból, hogy februárban elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon.

Jelentősen nőtt a szervdonorok száma Magyarországon

MTI

Jelentősen nőtt a szervdonorok száma Magyarországon, tavaly 497 szervátültetést végeztek, ezek közül 40 élődonoros műtét volt - közölte a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Eurotransplant - Egy donorszerv oda, egy ide

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Megtörtént az első olyan szívátültetés, amelyhez a donorszerv az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervezet közreműködésével érkezett hazánkba. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta: a 8 éves kislány szívizombetegségben szenvedett, ám alig egy hét alatt hozzájuthatott a donorszervhez.

A szerv- és donorhiány csökkentésére javasolt intézkedések

MTI

A donorok, ezáltal a szervátültetések számának növelése érdekében a transzplantációs koordinátori hálózat bővítését javasolja a szervkoordinációs Iroda.

Mi a szervátültetés? Alapfogalmak

Magyar Transzplantációs Társaság

A transzplantáció (átültetés) egy bizonyos szövet, szerv eredeti helyéről történő eltávolítását és a szervezeten belül más helyre vagy más szervezetbe való műtéti áthelyezését jelenti úgy, hogy életképességét megőrzi.

Felnőtt sertésből őssejtet

Független Hírügynökség

Kínai tudósok szerdán bejelentették, hogy a világon elsőként sikerült nekik felnőtt sertésből őssejteket előállítaniuk. Ez új utakat nyithat emberi betegségek gyógyítása felé.

Sokan várnak szervekre

Független Hírügynökség

Magyarországon csaknem ezren várnak szív, máj vagy éppen csontvelő átültetésre. Van, akinek például 1988 óta keresnek vesét. A törvények szerint senkinek sem kell felajánlania a szerveit ahhoz, hogy más megkaphassa.

Ez igaz?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes

Az igaz, hogy halálod után automatikusan donorként szerepelsz, de sajnos ez a valóságban nem így működik, ugyanis ha nincs is nálad olyan nyilatkozat, miszerint megtiltod a szerveid kivételét, az esetek 95%-ban megkérdezik a hozzátartozókat, ők pedig