Küllős kérgi homály

Egy közelmúltban végzett szemészeti vizsgálat alkalmával az ambuláns lapomra a következőt jegyezték fel: Szemlencse: mko lencsében küllős kérgi homály.

Mivel ott szóban az orvos erre vonatkozóan nem mondott semmit, szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent pontosan, milyen elváltozást, illetve mire lehet számítani ennek következményeként.

Dr. Plósz János válasza szemlencse témában

Tisztelt kérdező! A születéskor teljesen tiszta szemlencsében a kor előrehaladtával finom homályok jelennek meg, mivel a lencserostok szerkezete megváltozik, "elöregedik". Ezek elhelyezkedése, színe, intenzitása nagy változatosságot mutathat. A leggyakoribb, legjellegzetesebb homály elrendeződések egyike az Ön által említett küllős kérgi homály. A kerékküllőhöz hasonló sugárirányú, széli elrendeződés általában nem is okoz panaszt a betegnek mert, az optikai tengely nagyon sokáig tiszta marad. Ezek a homályok csak műszeres vizsgálattal, pupilla tágítás mellett válnak láthatóvá a vizsgáló számára. A leírás tehát a szürkehályog igen kezdeti, "ártalmatlan" változatának felelhet meg. Ha a homályok, mennyisége fokozódik, a szürkehályog "érik" panaszokat okoz a kontrollok alkalmával mérlegelhető, tervezhető a szürkehályogműtét időpontja.

Megválaszolva: 2010. január 05.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Chorioretinális gyulladás
Pupillatágítás fájdalmas utóhatása?
Homályos látás szemüveggel
Látásromlás szemvizsgálat után
Tisztelt Doktor Úr! Szemészeti vizsgálat során, a Quadraspericus lencsés vizsgálatnál, nagyon erős fénnyel világítottak a szemembe. Azóta valamelyest romlott...
Magas szemnyomás és ocularis...
Tisztelt Doktor Úr! Kb 7 éve volt lézeres szemműtétem (PRK) látásjavító, ekkor a előzetes vizsgálaton fény, derült, hogy magasabb a szemnyomásom kb 24 re...
Szemszárazság kérdés
Tisztelt Doktor Úr! A kétfajta szemszárazsággal kapcsolatos kérdésre szeretnék visszakérdezni. Említette, hogy lehet a pajzsmirigy vagy inzulin betegség...