Luxált szemlencse

10 éve megállapították, hogy mindkét lencsém luxált. A legutóbbi vizsgálaton (1 hete) kiderült, hogy a bal lencsém elmozdult a helyéről. További vizsgálatra küldtek. Tudomásom szerint ez műtéti beavatkozást igényel. Jelenleg kismama vagyok (1. trimeszter)., Mennyire lehet sürgős a műtét? Megműthetnek állapotosan? Esetleg tudna ajánlani ezzel foglalkozó specialistát?

WEBBeteg Szakértő válasza luxált szemlencse témában

Kedves kérdező! A luxálódás mértékétől nagyon sok függ. Ha mindkét lencse luxálódott, akkor az ok valószínűleg kötőszöveti gyengeség lehet, ami a lencsefüggesztő rostokat érinti. A terhesség alatt általában sajnos a luxáció fokozódása várható. A műtét típusa is a luxáció, vagyis a kimozdulás mértékétől függ. Ha még nem jelentős akkor a tiszta lencse leszívása, műlencsével való pótlása a követendő. Ha már jelentős a kimozdulás, az előbb említett műtét során meg van a veszélye a lencse teljes elsüllyedésére is. Ebben az esetben komolyabb, az üvegtestet is érintő beavatkozásra van szükség. Az érzéstelenítésben törekedni kell a helyi - ha szükséges injekcio vagy szemcsepp alkalmazására, szemben az altatással. A kicsire az 1. trimeszter a legveszélyesebb gyógyszerek szempontjából, de meg kellene a szülészével is vitatni. Sűrűbb kontroll lenne javasolt, mert akkor látható lenne a luxálódás üteme. Ahol a korábban említett vizsgálatok voltak ott lenne lehetőség a műtétre is? Mert ha már előrehaladottabb a terhesség, akkor nehezebb- szükség esetén- a kontrollra járás. Esetleg a lakóhelyhez közeli Egyetemi Klinikát is jó lenne felkeresni, ha megoldható önöknek. (Esetleg a konkrét diagnózist, a terhességi hetet, a dioptriát, látásélességet stb. ha leírná tisztábban látnám a konkrét helyzetet.) Tisztelettel: Dr. Papp Júlia szemész szakorvos

Megválaszolva: 2011. augusztus 01.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Torz látás retinaműtét után
Tisztelt Doktor úr! Véleményét szeretném kérni a következőben: Bal szemem: lágy kontaktlencse viselése mellett korrigált szem (-0,25D, -1,75 kontaklencse)...
Pupillaméretben különbség
Tisztelt Doktor Úr! Kb. egy hónappal ezelőtt vettem észre, a fürdőszobában, hogy a jobb pupillám kicsit nagyobb a balnál. Ez csak bizonyos fényviszonyok...
Heveny kötőhártya gyulladás
Tisztelt Doktor úr! A mai napon heveny kötőhártya gyulladást állapítottak meg nálam. A doktor úr nem tudja biztosan, hogy bakteriális, vagy allergiás...
Szürkehályog műtét téves lencse...
Kedves Doktor úr! Szurkehalyog műtéten estem át, a megbeszélt és kifizetett lux smart lencse (nyújtott fókuszu) helyett tévesen lux good (monofocalis)...
Szemzugi elváltozás
Üdvözlöm! Egy ideje a külső szemzugomban megjelent ez a kb rizs méretű folyadékkal telt kis "hólyag". A jobb szemsarokban is felfedezni vélem, de ott nincs...
Szemhéj remegés
Tiszteletem. Hetek óta remeg a szemhéjam. Ez nagyjából 3 hete kezdődött. Viszont most már zavaró mértékben jelentkezik, és nem tudom mikor érdemes ezzel...