Lássa Ön is teljes színeiben a világot!

Szponzorált tartalom
megjelent:

A környezetünkben található színek hatással vannak az érzelmeinkre, viselkedésünkre és akár a teljesítményünkre is a mindennapi életünk során. A legtöbb ember számára természetes dolog a jó színlátás, viszont vannak, akiknek nagy nehézséget okoz a valós színek felismerése. Ráadásul a karrierlehetőségeket is befolyásolhatja. Mi okozhatja a színtévesztés kialakulását? És milyen megoldás van rá? (x)

Mi is a színtévesztés?

Magyarországon 400 ezer színtévesztő él. Alapvetően férfiaknál előforduló probléma, de okozhatja glaukóma, diabétesz vagy baleset is. A színtévesztésnek számos alfaja ismert, oka leggyakrabban a szemben lévő vörös és zöld színt érzéke­lő csapreceptorok érzékenységének eltolódása, melynek következtében a mindennapokban nehézséget okoz a színárnyalatok, főleg a vörös-narancs-sárga-zöld színek megkülönböztetése. Egy normál színlátó 100 árnyalatot tud megkülönböztetni, míg egy színtévesztő átlagosan 20-at.

A színtévesztés azon túl, hogy a mindennapi tevékenységekben is nehézséget okozhat (vásárlás, főzés, vezetés, közlekedés, sport, okostelefon használat, videójáték) - több mint 100 foglalkozás esetében korlátozó, vagy kizáró tényező lehet. Egy színtévesztő nem építhet karriert például tűzoltóként, rendőrként, szobafestőként vagy vérfutárként.

Mivel a színtévesztésnek nincsenek jellegzetes tünetei, általában véletlenszerű szűrővizsgálatok során derül rá fény. A legelterjedtebb vizsgálati módszer az Ishihara-teszt. A színtévesztőnek apró, különféle árnyalatú pöttyökből álló képeken kell felismerni egy-egy számot.

A Medicontur Orvostechnikai Kft. szabadalmaztatott színlátás tesztje azonban már online otthon is elérhető a COLORON Színlátás Diagnosztizáló Szoftvernek köszönhetően.

Színlátó

Mitől egyedi a teszt?

A COLORON speciális kalibrációs funkcióval rendelkezik, amely segítségével igazodni lehet az éppen aktuális fényviszonyokhoz és a kijelző színeihez. Az első kalibrációs fázist egy normál színlátónak szükséges elvégeznie. Érdemes megkérni egy rokonunkat vagy barátunkat a második színtévesztés teszt fázis előtt. Erre azért van szükség, mert a tesztet befolyásolja, hogy milyen monitoron, milyen beállításokkal végezzük azt, valamint a természetes és mesterséges fények is. Az éles teszt előtti kalibráció segít kiküszöbölni ezeket a változókat, és a színtévesztő (2. teszt) eredményeit a kalibrációs eredményekhez hasonlítja.

Évtizedes szemészetben szerzett kutatási és fejlesztési évek munkájának hála már van elérhető megoldás arra is, ha bebizonyosodik a színtévesztés megléte, így senkinek sem kell többé hátrányba kerülnie miatta. A Medicontur Orvostechnikai Kft., mely a COLORON színlátást javító termékcsalád mögött áll, a szemészeti üzletágban 30 éve, világszerte jelen lévő, magyar tulajdonú, de nemzetközileg is elismert cég. A termékcsalád a Medicontur Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve a Magyar Tudományos Akadémia színtévesztésre szakosodott professzorának, Dr. Ábrahám Györgynek a közös fejlesztése.

Pirosból izzó vörös

A COLORON színlátást javító szemüvegek növelni tudják a színtévesztők által érzékelt színkontrasztot és kiszélesítik számukra a színspektrumot. Nem gyógymódot jelentenek, hanem sokoldalú eszközök, amelyek lehetővé teszik a funkcionális színlátást, illetve a színtévesztők számára a színárnyalatok jobb megkülönböztetését. Ez által elérve, hogy színtévesztésük ne tartsa vissza őket életük egyik területén sem.

Színtévesztő

A COLORON egyedi megoldása a 3 az 1-ben színlátást javító szemüvegszett 3 fő elemből áll, melynek köszönhetően kényelmes és funkcionális megoldást nyújt minden élethelyzetre.

  1. Alapkeret: benne kékfényszűrővel ellátott lencsével, ami véd a hosszas képernyő előtti munkavégzés okozta káros tünetektől. Akár dioptriás lencsére is kicserélhető az optikusnál a páciensek igényeinek megfelelően.
  2. LuxDim Optika: Mindennapi használatra készült zöld vagy vörös színlátást javító mágneses clip beltéri tevékenységekhez (TV-zés, számítógépezés, társasozás, főzés, tanulás) és félárnyékos fényviszonyokhoz.
  3. LuxBright Optika: Kifejezetten napsütéses kültéri viszonyokhoz fejlesztett színlátást javító mágneses clip. 100% UV védelemmel ellátott, sötétített színlátást javító lencsék.

A COLORON 3 az 1-ben clip-on szemüvegszettről részletesen a weboldalon és a termékkatalógusban tájékozódhat.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.