CT, SPECT, csontszcintigráfia - nem túl sok a sugárzás?

Tisztelt Szakértő! 1 hónappal ezelőtt hát-és mellkasi fájdalom miatt mellkasi CT-vizsgálaton voltam. A vizsgálat sugárterhelése 448 MRem (ha jól számoltam az 4.5 MSv) volt. Osteoid osteoma-gyanút állapítottak meg a gerincemen. 3 hét múlva voltam a gerincklinikán, ahol az adott csigolyán végeztek egy CT vizsgálatot - ennek a sugárdozisát nem tudom, hogy mekkora volt, de konkrétan az adott csigolyára koncentráló csontvizsgálat volt. Egy hét múlva teljestest csontszcintigráfia-vizsgálatra, és az adott csigolyára vonatkozó SPECT-CT vizsgálatra kellene mennem. Kérdésem hogy nem lesz túl az sok ennyi CT-ből származó sugárdózis 4-5 héten belül, meg úgy összességében is? Elhalasszam a vizsgálatot? Aggódom hogy a későbbiekben ettől komoly bajom lehet - főleg hogy adott területre koncentrálódnak. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Laki András válasza sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező!

Az egyes, ionizáló sugárzást használó vizsgálatok (ide tartoznak a röntgen-, CT és az izotóp vizsgálatok, köztük a SPECT, PET is) sugárterhelése az élet során valóban összeadódik. Ebben az eltelt időnek kevés a szerepe, bár tudományos megfontolások szerint a genetikai anyagban lehet valamennyi önjavító mechanizmus, de ennek pontos mértéke és hatékonysága nem ismert kellően. Nem derült ki hogy honnan származik az Ön által leírt 448 mrem dózis (feltehetően valamilyen ezzel foglalkozó szakirodalomból) , ennek az átszámítása valóban kb. 4, 5 millisievert (mSv) értéknek felel meg. A második, szűkebb területet érintő CT vizsgálat sugárterhelése bizonyára kisebb volt. A többi vizsgálat átlagos dózisát különböző szakirodalmi adatokból lehet becsülni, amitől az egyes vizsgáló helyeken működő berendezések és használt protokollok szerint némi eltérés lehetséges. Úgy tudom, hogy a teljes test csontscintigráfia és a célzott SPECT - CT vizsgálat egyetlen izotóp beadása után végzett kétféle - áttekintő és komputertomográfos, szeletes - képalkotásból áll. Az Ön esetében ezeknek a vizsgálatoknak az összesített dózisa alapján reális veszélyekkel nem kell számolnia. Az ésszerűen javasolt és a diagnosztikához, kezeléshez indokolt képalkotó vizsgálatok sugárdózisainak esetleges késői következményei (azaz, esetleges daganatos betegség rizikója az amúgy is meglévő kockázatokon felül) az egyes emberekre nézve csaknem mindig alacsony; úgy szokták jellemezni, hogy hány (a gyakorlatban több száz - néhány ezer) ember vizsgálata mellett járulhat hozzá egyetlen esetben a rizikóhoz. Optimistább felfogás szerint: egy embernek több, mint 99 % esélye van arra hogy a vizsgálatnak nem lesz késői hatása! Az izotóp - és ezen belül SPECT vizsgálat az Ön esetében az eddigiek alapján arra való, hogy az osteoid osteoma (egy jóindulató csontdaganat) gyanúját keltő képletet pontosan azonosítson és benne biológiai, csont-átépülési aktivitást ítéljen meg, ami a kezelés irányát befolyásolhatja. Összefoglalva: a vizsgálat időbeni elhalasztása nem jelent érdemi előnyt, elvégzése pedig alacsony mértékű kockázattal jár, a SPECT pedig nagyon pontosan diagnosztizálja az osteoid osteomát.

Kérdés: 2014. június 07., 16:51 ;Megválaszolva: 2014. június 10., 19:25
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Sugárterhelés
Mennyire káros ennyi sugárzás?
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly ősszel voltam mammográfián és tüdőszűrőn, ezek a rendszeres éves szűresek voltak. Majd decemberben kórházba...
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Sugárterhelés
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a múlt heti válaszát! (Én voltam az, aki a arról kérdeztem, hogy a terhesség alatt a Dexa vizsgáló...
Háttérsugárzás a terhesség alatt
Tisztelt Doktor Úr! Azért írok Önnek, mert van egy 20 hónapos, a kortársaihoz képest fejlődésben kicsit elmaradott kisfiam. Végig gondoltam hogy...