• Nyombélfekély témájú cikkek

    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
    A nyombélfekély az egyik leggyakoribb fekélyféleség, jelenleg hatszor annyi a nyombélfekélyes betegek száma, mint a gyomorfekélyben szenvedőké. Bármilyen életkorban előfordul, nőkben többnyire a menopauza (klimax) után.
    WEBBeteg, otvenentul.hu
    Gyomorfekélyről akkor beszélünk, ha a gyomor nyálkahártyájának folytonossága legalább 5 milliméteres területen megszakad. A nyálkahártya alatti hámsejtek gyomorsav elleni védelme ezzel megszűnik, a sejtek elpusztulnak, és helyükön sebes felületek képződnek.
    WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
    Gyomor- és nyombélfekélyes betegek diétájában az alapszabály: sokszor egyen keveset. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2-3 óránként kell táplálkozni, egy-egy alkalommal kevés ételt elfogyasztva, így valósítható meg, hogy a gyomor rövid időn át legyen üres, és így rövid ideig érvényesüljön a gyomorsav hatása.
    Oxygen Medical - Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus
    A tavasszal kiújuló gyomorfekély sok kellemetlenség és fájdalom forrása. Dr. Mármarosi István gasztroenterológus a betegség kialakulásáról és a kezelési lehetőségekről beszélt.
    A gyomor szekréciós működésének vizsgálatára használt teszt. Ritkán végzett vizsgálat.
    A gyomornedv elválasztásának sebességét jellemezhetjük a PAO (peak acid output, stimulus hatására) értékkel. Ritkán végzett vizsgálat.
    A gyomornedv elválasztásának sebességét, a szekréciós működést jellemezhetjük a MAO (mean acid output) értékkel. Ritkán végzett vizsgálat.
    WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
    A hisztamint legtöbben az allergiás reakciók egyik fő kiváltójaként ismerik, emellett azonban máshol is közreműködik. A hisztamin legfontosabb hatása a szervezetben, hogy a gyomorban serkenti a sósav elválasztását.
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Esetleg úgy érzi, hogy itt az ideje kicsit többet törödjön egészségével? Akkor válogasson bátran a WEBBeteg diétáiból, tanácsaiból!
    Orvos valaszol - Dr. Plósz János
    Nyombél fekélyem alakult ki ami kipufogó füst belégzésekor fokozttan fájdalommal illetve hasmanéssel jár. Természetesen az ételek is hatással vannak rá pl. már kenyeret sem tudok enni mert az is ezt váltja ki illetőleg az utóbbi...
    Orvos valaszol - Dr. Plósz János
    Kedves Doktor Úr / Doktornő! 5 napja a gyomorszájam magasságában, evés után 1-2 órára jelentkezik a fájdalom, amit eddig még nem éreztem. Mintha belülről nyomnák a hasamat. Ez puffadás érzéssel jár és hányingerrel. Akkor...
    Orvos valaszol - Dr. Plósz János
    T. Doktornő! /Doktor Úr! Novemberben gyógyulófélben lévő nyombélfekélyt diagnosztizáltak nálam, mely gyógyszeres kezelés hatására nagymértékben javult azonban furcsa tünetek maradtak. Így például néha idegentestérzés a has...
    Orvos valaszol - Dr. Plósz János
    T. Doktornő/Doktor úr! A következő kérdésre szeretnék választ kapni. November óta fennálló problémával januárban mentem el a belgyógyászatra, ahol gyomortükrözés során már gyógyuló félben lévő nyombélfekélyt...
   • Hirdetések
   • Médiatár
   • Hirdetés
   • Vény nélküli gyógyszerek