Bélösszenövés

T. Doktornő! /Doktor Úr! Novemberben gyógyulófélben lévő nyombélfekélyt diagnosztizáltak nálam, mely gyógyszeres kezelés hatására nagymértékben javult azonban furcsa tünetek maradtak. Így például néha idegentestérzés a has felső részében, néha jobb, néha bal oldalon, vagy éppenséggel olyan érzés, mintha valaki megtekerné a beleket. Hasi ultrahangon mindent rendben találtak, illetve a célzott laborvizsgálat során is minden eredmény jó. Székletemmel sincs problémám, naponta van és normális állagú. A kérdésem az lenne, hogy lehetségesnek tartja-e, hogy három évvel ezelőtti hasi műtétem folytán (endometriózis miatt eltávolították a méhet és a petefészkeket) bélösszenövés alakult volna ki nálam és ha igen, milyen módszerrel lehet ezt felderíteni. Béltükrözésre nem szívesen mennék el, mivel egyszer már jó pár évvel ezelőtt voltam és nagyon rossz élményem fűződik hozzá. Válaszát előre is köszönöm: Marianna

Dr. Plósz János válasza nyombélfekély témában

Hasi műtét után (endometriosis esetében még gyakrabban) bármikor kialakulhatnak összenövések a hasüregben. Azonban ezen igazán csak exploratív laparoscopia (diagnosztikus célzatú endoscopos hasi műtét) során igazolhatók, a vastagbél-tükrözés maximum a gyanúját vetheti fel, így én ennek indikációját nem látom. A gyógyuló fekély miatt viszont érdemes lenne vizsgálni, hogy Helicobacter-fertőzése van-e, és ha igen, akkor ezt megszüntetni, valamint figyelni a gyakori, rendszeres, nyugodt étkezésekre, a rendszeres testmozgásra. Emellett érdemes kúraszerűen pre- és probiotikumokat használni (Progastro825 vagy Protexin) a bélflóra rendben tartására.

Kérdés: 2011. április 27., 13:45; Megválaszolva: 2011. május 01., 09:24
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Allergiás fekélybetegség
Nyombél fekélyem alakult ki ami kipufogó füst belégzésekor fokozttan fájdalommal illetve hasmanéssel jár. Természetesen az ételek is hatással...
Emésztőrendszeri probléma
Kedves Doktor Úr / Doktornő! 5 napja a gyomorszájam magasságában, evés után 1-2 órára jelentkezik a fájdalom, amit eddig még nem éreztem. Mintha...
Nyombélfekély
T. Doktornő/Doktor úr! A következő kérdésre szeretnék választ kapni. November óta fennálló problémával januárban mentem el a...
reflux, nyombélfekély
Tisztelt Webbeteg! 1 hónapja voltam gyomortükrözésen, ahol ez volt a diagnózis: Gastroesophagealis reflux, oesphagitissel, nyelőcsőfekély...
Éhség érzet gyomor táji fájdalom
Szép napot Azzal a kérdéssel fordulnek önhöz Meg próbálom kicsit le rövidíteni Decemberben volt egy abortuszom kicsit lelkileg ki készültem...