Szíveskedjen a röntgen leletet értelmezni, a meszesedés csökkenthető-e, csontkovács szóba jöhet-e

Tisztelt Doktornő! A nyaki lordosis elsimult, enyhe balra convex scoliosis. A C.V.-C.VII. csigolyák functionalis blokkot alkotnak, a csigolyák magassága kissé csökkent, a peremeken vaskos spondyloticus felrakódások figyelhetők meg, a közöttük lévő rések tágassága csökkent. A C 6. foramen valószínűleg szűkített. A C.IV. csigolya ventralis peremén is spondylophyta található. A processus uncinatusok lecsiszolódtak. Csontos nyaki borda nem mutatható ki. Vélemény: Discopathia és spondylosis, mely leginkább a C.V.-C.VII. szakaszt érinti. Uncarthrosis Tüneteim: Nagyon erős csontig hatoló fájdalom jelentkezett a bal vállban és karban A bal kézben és a három ujjamban (kisujjtól számolva) zsibbadás jelentkezett. Az első tünet óta 3 hét telt el, de a folyamatos fájdalom megmaradt. A felírt kezeléseket a rendszer leállása miatt nem tudom felvenni. Szakorvoshoz 1 hete kerültem. Köszönöm válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza nyaki meszesedés témában

Kedves Kérdező!

Röntgen lelete ezt jelenti:

A CV-VII csigolyák csaknem teljesen összemeszesedtek, köztük meszes csőrök alakultak ki, a porcrések is beszűkültek. A C6 -nak nevezett idegkilépési csatorna valószínűleg beszűkült. A csigolyák közti kisízületek is kopásos jeleket mutatnak.

Ezek az elváltozások évek, évtizedek alatt alakultak ki, lehet, hogy részben traumás oka is van. A mostani tünetei ideggyöki gyulladásra/ nyomásra utalnak, a gyógyszereit is ennek megfelelően írták fel.

Sajnos, a már kialakult meszesedés a csigolyákról nem távolítható el és nem is csökkenthető a mértéke. Csontkovácshoz semmiképpen nem javaslom, hogy forduljon, a nyaki gerinc manipulációja veszélyes lehet (és különben sem szabad Magyarországon végezni, csak orvosnak) A meszesedést úgy képzelje el, mintha csont lenne és azt csak letörni lehet.

A szakorvos meg fog tenni minden lehetőt, hogy hamar megszabaduljon a fájdalmaktól. A kezelések, legalább a gyógytorna kezelés remélhetőleg elindul hamar, mert mindenképpen szüksége lesz rá.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2021. február 20., 11:09; Megválaszolva: 2021. február 23., 13:27
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Nyaki gerinc lelettel kapcsolatos...
Lelet értelmezés
Isiász kezelése
Derékfájdalom
Reumatikus panaszok