• májrák: májműtét utáni kemoterápia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr. Baki Márta! Édesapám 75 éves, kiemelkedően jó fizikai állapotban van. Idén január végén diagnoszizáltak nála májrákot, ami a máj jobb lebenyén helyezkedett el, 4 cm átmérőjű T2 daganat volt. Ezt 4 hete sikeresen kiműtötték a májból (a máj egy részével együtt) a szakvélemény szerint a teljes (T2 besorolású) daganatot. A műtét komolysága miatt édesapám még elég gyenge. Jelenleg a kemoterápiás kezelésre van időpontunk, melyből két javaslatot kaptunk. Budapesten egy onkológus 13 alkalom kemoterápiát javasolt összesen, heti 1 alkalom bontásban. Veszprémben (itt él édesapám, így alapvetően itt szeretné a kezelést csinálni) összesen 6 alkalom kemoterápiás kezelést javasoltak, 3 hetente egy alkalom bontásban. Mivel a két vélemény között mennyiségben is jelentős az eltérés, illetve a heti bontás és a 3 heti bontás között is, érdeklődnék, hogy ön melyiket javasolná? Illetve mi az oka annak, hogy ennyire különböző utókezelést javasol két orvos? Jelenleg sajnos elég tanácstalanok vagyunk azzal kapcsolatban, melyik a legjobb választás. Veszprémben még azt is mondta az orvos, hogy először édesapámnak teljesen fel kell épülnie, gyógyulnia, hiszen nem akarja kemoterápiával megsokkolni az adott területet, és azt sem, hogy esetleg belső vérzés alakuljon ki a még nem gyógyult májterületeken a kemoterápiától. Éppen ezért ő a műtét utáni 8. héten kezdené a kezelést. Mit gondol, a veszprémi kezelés elég lehet? Nem túl kevés az összesen 6 alkalom, egyenként 3 hetente? Köszönettel, lenszirom

        Dr. Baki Márta válasza a májdaganat témában

        Tisztelt Levélíró! A májban leggyakrabban valamilyen más szervből kiinduló daganat – áttét – fordul elő. Gyakoriságban ezt követi a májsejtekből kiinduló un. hepatocellularis carcinoma és utána az epeutakból kiinduló un. cholangiocellularis carcinoma. Ezen kívül egyéb daganatok is előfordulhatnak a májban. Tekintettel, hogy a pontos szövettant nem ismerem, ezért a javasolt kemoterápia kezdetéről, annak összetételéről és alkalmazásának gyakoriságáról nem tudok további tanácsot adni. A májsejtekből kiinduló daganat általában tablettás kezelést igényel, a többi pedig inkább kemoterápiát. A szövettani eredményen kívül a beteg általános állapota, egyéb kisérő betegségei is meghatározók a további terápiával kapcsolatban. A tervezett gyógyszeres kezelés összetevőit sem ismerem: egyes készítmények, különböző dózisban más és más időközönként adhatók. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2019. április 24., 14:38; Megválaszolva: 2019. április 26., 12:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: